Muusikoille tukea kansainvälistymiseen ja keikkailun jatkuvuuteen

Jaakko Kuusisto ja Paavali Jumppanen tarjoilivat Enontekiön kirkosta konserttielämyksen koteihin. Kuva kuvankaappaus streamatusta konsertista.

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Annu Maarit Höttönen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun kaupunki on mukana yhteispohjoismaisessa Arctic Pulse -hankkeessa, jossa edistetään kulttuurivientiä musiikkipainotuksella.

Noin kuukauden sisällä hankkeen tukemana streamattuja esiintymisiä on nähty viulisti Jaakko Kuusistolta ja pianisti Paavali Jumppaselta, pohjoismaisilta elektronisen musiikin artisteilta ja DJ-nimiltä sekä Oulu Sinfonian muusikoilta ValveLivessä.

Oulun musiikkijuhlien taiteellisena johtajana toimiva Kuusisto lanseerasi toukokuussa Konsertti kotiin -palvelun, jonka kautta lähetetään klassisen musiikin ja jazzin konsertteja. Debyyttinä nähtiin Kuusiston ja Paavali Jumppasen konsertti Enontekiön kirkosta 12. toukokuuta.

”Kaikki työt peruuntuivat äkillisesti. Turhauduin kovasti ja totesin yhtenä aamuna, että nyt pitää ruveta toimimaan itse. Soitin pitkäaikaiselle ystävälleni ja soittokumppanilleni Paavalille ja hän oli heti juonessa mukana”, Kuusisto kertoo.

Vaivan arvoisia elämyksiä

Kuusisto kuvailee projektia haastavaksi, sillä Konsertti kotiin -palvelu oli saatava käyttöön nopealla aikataululla.

“Myös sijainti Enontekiössä vaati jonkin verran ponnisteluja, mutta oli täysin sen arvoista. Upean kirkon uniikki tunnelma välittyi striimissä.”

Kuusiston mukaan esiintyminen oli muusikon näkökulmasta hämmästyttävän samanlainen kuin tavallinen konserttikin.

“Sama adrenaliini ja ainutkertaisuuden tunne olivat olemassa.”

Uudenlaisen esiintymisväylän halusi tarjota myös Oulun musiikkivideofestivaalien vastaava tuottaja ja DJ-nimeä Jayday käyttävä Juhani Oivo. Hän kokosi elektronisen musiikin esittäjiä yhteen ja järjesti Twitch-palvelun kautta Hyperboreal-tapahtuman 23. toukokuuta.

Illan aikana nähtiin artisteja Oulusta, Rovaniemeltä, Haaparannalta ja Tromssasta. Musiikkia täydensivät visuaaliartistien teokset.

”Oli todella hauskaa tehdä tällainen tapahtuma. Järjestelyt vaativat tietenkin työtä, kun kaikkien oli opeteltava alustan käyttö. Tapahtuman jälkeen tuntui, että artistit olivat innoissaan uudesta toteutustavasta”, hän sanoo ja arvelee, että Hyperboreal poikii yhteistyötä esiintyjien kesken.

Rovaniemeltä Hyperborealissa esiintyneen DJ Matti Aikion keikkaan toivat tunnelmaa Arttu Niemisen loihtimat visuaalit. (Kuvakaappaus Hyperborealista.)

Tuki mahdollisti keikkapalkkiot

Oivo toteaa, että yleisö on ottanut verkkokeikat omakseen ja hyödyntää niitä virtuaalisena kohtaamispaikkana.

”Chatti lauloi tapahtuman ajan kuumana! Yleisö kommentoi reaaliajassa ja fiilisteli musiikin mukana.”

Myös Jaakko Kuusisto on hyvillään, että hänen ja Paavali Jumppasen konsertti keräsi kiitettävästi yleisöä ja sai positiivisen vastaanoton.

Arctic Pulsen rahallisen tuen avulla streamaus pystyttiin toteuttamaan ammattimaisella laadulla ja lipputuloista voitiin maksaa esiintyjille asianmukainen palkkio.

Kuusiston tavoin Oivo pitää erityisen tärkeänä, että artistit saivat oikean palkkion esiintymisestään, kun koronarajoitukset pyyhkivät kevään keikkatulot. Ilman Arctic Pulselta saatua rahallista avustusta Hyperborealia ei olisi voinut toteuttaa.

Naapurimaihin keikkoja suunnittelemaan

Arctic Pulse -hankkeesta tuetaan seuraavaksi pohjoissuomalaisten muusikoiden kansainvälistymistä lähialueille. Vielä kesäkuun ajan on käynnissä haku kiertuetukeen, jota hankkeesta myönnetään Pohjois-Ruotsiin ja -Norjaan suuntautuviin esiintymisiin.

Haku on avoin kaikille musiikin tyylilajeille klassisesta populaarimusiikkiin. Tukea voidaan myöntää konserttikiertueiden matka- ja majoituskustannuksiin, esiintymispalkkioihin ja muihin tuotantokustannuksiin.

”Jos esiintyjällä on potentiaalia kansainvälisille markkinoille ja intoa lähialuekeikkailuun, nyt kannattaa hakea tukea. Samalla saa pientä vetoapua Arctic Pulselta”, kannustaa hankkeen Suomen-osuuden projektikoordinaattori Taina Ronkainen.

Hakijan tulee itse suunnitella tai tuottaa kiertue. Alustava suunnitelma kiertueesta budjetteineen on eduksi. Tukea voidaan myöntää esiintymisiin, jotka toteutuvat korona-ajan jälkeen vuoden 2021 kesäkuun loppuun mennessä.

“Norjan kanssahan olemme jo nyt yhteisessä matkustuskuplassa, mutta Ruotsin osalta odottelemme vielä tilanteen rauhoittumista. Nyt on hyvä aika suunnitella tulevaa. Kun rajoitukset höllentyvät, ihmisillä on varmasti kova jano live-musiikin äärelle”, Ronkainen arvelee.

Arctic Pulse on Interreg Nord -ohjelman rahoittama hanke.

Lue lisää kiertuetuesta Arctic Pulsen sivuilta.

 

Lue myös