Mikko Salmi: Nyt on Oulun aika

Kirjoittaja on Oulun kaupungin viestintä- tapahtuma- ja markkinointijohtaja Mikko Salmi. Kuva: Sanna Krook

Näkökulma

Julkaistu: Kirjoittaja: Mikko Salmi

Jaa sosiaalisessa mediassa:

”Me oululaiset kaipaamme konkreettisia merkkejä siitä, että Oulun etsikkoaika on alkanut”, kirjoittaa Oulun kaupungin viestintä-, tapahtuma- ja markkinointijohtaja Mikko Salmi.

Oulu on suurten muutosten edessä. Kaupunki satsaa seuraavina kolmena vuonna peräti 650 miljoonaa euroa kaupunkikehityshankkeisiin. Erityinen mullistusten polttopiste on kolmentoista jalkapallokentän kokoinen kaupungin omistama maa-ala aseman kyljessä, jolle tulee sijoittumaan uusi asemakeskus, elämysareena, kaupallisia palveluja, vesiliikuntakeskus ja kenties yliopiston keskustakampus.

Tulevat vuodet sisältävät siis megaluokan hankkeita, jotka toteutetaan kaupungin ja yksityisen sektorin voimin. Kaiken onnistumiseen vaaditaan taitavaa yhteistyötä ja innostunutta ilmapiiriä. Vuosi 2026 tuo mukaan kulttuuri-ilmastonmuutoksen, joka ei jää keneltäkään huomaamatta. Uskon vahvasti, että kulttuuripääkaupunkivuoden jälkeen Oulu on asteen verran kiinnostavampi paikka elää, työskennellä, yrittää ja opiskella.

Tutkimme kaupungilla säännöllisesti, mitä oululaiset ajattelevat omasta kotikaupungistaan. Tutkiminen on tärkeää tietoon perustuvan päätöksenteon kannalta. Tutkimusten mukaan oululaiset ovat erittäin kotiseuturakkaita, mutta osittain kriittisiäkin kaupungin toimintaa kohtaan. Kun tutkitaan, mitä kaupunkilaiset ajattelevat tulevaisuuden Oulusta, vastaukset mukailevat hyvin päättäjien näkökulmia. Oululaiset arvostavat korkealle yritysmyönteistä ilmapiiriä, turvallista elinympäristöä, kaupunkikehityshankkeita ja laadukasta koulutusta ja opetusta. Oulu onkin tutkimusten mukaan juureva maailmankansalaisten kasvupaikka, josta on vaivatonta ponnistaa isoihin kansainvälisiinkin ympyröihin.

Mitä me oululaiset tarvitsemme, jotta kaikki ruusuiset tulevaisuudenkuvat toteutuvat? Tutkimusten mukaan oululaisia riivaa uskon puute. Eikä ihme, sillä edelliset suuret kaupunkikehityksen investoinnit ovat viime vuosituhannen puolelta.

Mikä siis lääkkeeksi uskon puutteeseen? Helposti voisi ajatella, että uskon vastakohta on epäusko. Näin asia ei kuitenkaan ole. Uskon vastakohta on näkeminen. Me oululaiset kaipaamme konkreettisia merkkejä siitä, että Oulun etsikkoaika on alkanut. Ensimmäinen merkki kaupungin uudesta keväästä oli Nallikarin huoneistohotellin avautuminen helmikuussa. Kun vielä torihotelli saadaan valmiiksi, alkaa usko pikkuhiljaa vaihtua näkemiseen.