Ruskonselän uudella poliisiasemalla ja vankilassa jo harjannostajaiset

Tältä näyttää tulevan pääpoliisiaseman julkisivu. Kuvat: SRV

Talous

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun tulevan pääpoliisiaseman ja vankilan harjannostajaisia on vietetty torstaina työmaalla Ruskonselässä. Pääpoliisiasema aloittaa toiminnan vaiheittain alkuvuoden 2025 aikana ja vankila viimeistään alkuvuodesta 2026.

Oulun pääpoliisiaseman ja Oulun vankilan rakennustyöt ovat Senaatti-kiinteistöjen mukaan edenneet aikataulussa. Kyseessä on Suomen ensimmäinen samalle tontille rakennettava poliisin ja vankilan yhteishanke.

Torstain harjannostajaisissa vierailivat muiden muassa sisäministeri Mari Rantanen, oikeusministeri Leena Meri, Senaatti-kiinteistöjen operatiivinen johtaja Tuomas Pusa, Poliisihallituksen teknologiajohtaja Tapio Aaltonen ja Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtaja Anna Arola-Järvi. Oulun kaupungin tervehdyksen toi valtuuston puheenjohtaja Jarmo J. Husso.

”Oulun yhteishankkeen vahvuus syntyy poliisin, Rikosseuraamuslaitoksen sekä käräjä- ja hovioikeuden helpottuvasta yhteistyöstä. Samalle tontille sijoittumisen on arvioitu tuottavan miljoonan vuosittaiset synergiahyödyt Rikosseuraamuslaitokselle ja poliisille”, sanoi ensi kesänä Senaatti-kiinteistöjen konsernijohtajana aloittava Tuomas Pusa juhlapuheessaan.

Samalle tontille sijoittumisen on arvioitu tuottavan miljoonan vuosittaiset synergiahyödyt Rikosseuraamuslaitokselle ja poliisille.
Operatiivinen johtaja Tuomas Pusa, Senaatti-kiinteistöt

Vankilan ja poliisin tilat sekä istuntosalit rakennetaan samalle tontille sisäyhteydellä. Yhteinen tilaratkaisu tuo Senaatti-kiinteistöjen mukaan merkittäviä toiminnallisia, logistisia ja tilankäytöllisiä hyötyjä. Uusissa tiloissa tulee työskentelemään yhteensä noin 500 työntekijää.

Työt etenevät aikataulussa

Pääpoliisiaseman rakentamisessa on käynnissä sisävalmistusvaihe. Työn alla ovat muun muassa lattiapäällyste, maalaus- ja tasoitetyöt, laatoitustyöt, alakattotyöt sekä kalusteasennukset. Lisäksi sähkö- ja LVI-työt ovat käynnissä. Julkisivumuuraukset valmistuvat kokonaisuudessaan kevään aikana.

Vankilan maarakennus- ja perustustyöt sekä betonielementtien asennustyöt, vesikattotyöt sekä muut runkotyöt on pääosin tehty. Väliseinien muuraus- ja levytystyöt ovat käynnissä ja talotekniikan asennukset ovat käynnistyneet. Vankilaa ympäröivä muuri on valmistunut.

Kuva rakennustyömaalta.

Tulevan vankilan julkisivu näyttää tältä.

Syksyllä 2022 käynnistyneet pääpoliisiaseman ja istuntosalien rakennustyöt valmistuvat Senaatti-kiinteistöjen mukaan vuoden 2024 loppuun mennessä. Pääpoliisiasema aloittaa toiminnan vaiheittain alkuvuoden 2025 aikana. Vankilan rakentaminen aloitettiin keväällä 2023 ja se valmistuu lokakuussa 2025. Vankila aloittaa toiminnan viimeistään alkuvuodesta 2026.

Kokonaisuudessaan hanke kattaa 32 400 bruttoneliötä ja sen kokonaiskustannusarvio on 130 miljoonaa euroa.

Lupapalvelut jäävät keskustaan

Pääpoliisiasemaan sijoitetaan poliisilaitoksen johto ja hallintoa, valvonta- ja hälytystoiminta, rikostutkinta ja poliisivankila. Lisäksi uudisrakennukseen sijoittuu Keskusrikospoliisin Oulun-yksikkö. Poliisin lupapalvelut jäävät Oulun keskustaan myös uuden poliisitalon valmistuttua. Oulun vankilaan toteutetaan moderni satapaikkainen tutkinta- ja vankeusvankila miehille ja naisille sekä nuorille, alaikäisille ja erityistä tukea tarvitseville.

Poliisiaseman ja vankilan väliin sijoitetaan toimijoiden yhteisiä tiloja, kuten asiakkaiden vastaanotto- ja tarkastustilat, turvatarkastus ja kokoustiloja. Yhteiseen käyttöön sijoitetaan myös tuomioistuimia varten istuntosali, jossa Oulun käräjäoikeus ja Rovaniemen hovioikeus käsittelevät vangittuja koskevia rikosasioita.

Hankkeen rakennuttajana toimii valtion toimitiloista vastaava Senaatti-kiinteistöt, ja hanke toteutetaan Senaatti-kiinteistöjen allianssimallilla. Päätoteuttajana toimii SRV. Työmaalla työskentelee keskimäärin noin 300 henkilöä, ja työmaan suora työllistävä vaikutus on noin 600 henkilötyövuotta.