Hiukkavaara tutuksi, osa 3: Taistelu vanhan kasarmialueen puolesta kannatti

Kari Kuivamäki (vas.) ja Raimo Ahlroos näkevät kulttuuritoimijoiden yhteistyössä laajoja mahdollisuuksia. Kuvat: Minna Mäki-Heikkilä

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Henna Maria Saarenketo

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kulttuurikasarmi Hiukkavaara ry ja Kokardiklubi ry ovat puolustaneet vanhan Hiukkavaaran kasarmialueen säilymistä kulttuuritoimijoiden käytössä jo kymmenen vuoden ajan. Johdonmukainen työ johti Kiinteistö OY Hiukan Pihan perustamiseen, jonka hallinnassa rakennukset ovat olleet vuodesta 2020 lähtien. Raimo Ahlroos ja Kari Kuivamäki haluavat omalla toiminnalla kannustaa kaikkia alueen toimijoita entistä aktiivisempaan yhteistyöhön, jotta monipuolinen osaaminen saataisiin paremmin esille.

”Tällä alueella on älyttömän monta toimijaa, mutta yllättävän useat oululaiset eivät vieläkään tiedä, mitä täällä touhutaan. Yksistään bändien treenikämppiä on sata kappaletta ja niissä harjoittelee yli 250 eri kokoonpanoa. Taiteilijatalossa on viitisenkymmentä työhuonetta, joissa työskentelee kuvataiteilijoiden lisäksi kirjailijoita ja käsityöläisiä. Kun siihen lasketaan päälle yrittäjät ja harrastuspaikat, kohoaa toimijoiden kokonaismäärä useampaan sataan”, Ahlroos summaa.

”Yhteistyö eri tahojen välillä on kuitenkin pientä, jokainen toimii hyvin pitkälti omillaan, ja tämä on se asia, johon toivoisimme muutosta”, Kuivamäki toteaa.

Kokardiklubin lavalta ovat monet aloittelevat bändit keränneet esiintymiskokemusta. Kaunis kontrabasso kuuluu lainattavissa oleviin soittimiin.

Kokardiklubi ry

Vuonna 2012 perustettu Kokardiklubi ry on jo kymmenen vuoden ajan tarjonnut harjoitus-, äänitys- ja esiintymispaikan muusikoille, näyttelijöille ja tanssijoille, sekä järjestänyt kymmenittäin kaikille avoimia tapahtumia. Varuskunnan entinen elokuvateatteri on remontoitu talkoovoimin, kierrätysmateriaaleja hyödyntäen. 

”Toiminnallamme haluamme mahdollistaa kulttuurin tekemistä muillekin kuin omalle yhdistykselle. Kokardiklubi on toiminut monen aloittelevan bändin ensimmäisenä esiintymispaikkana. Haluamme näyttää esimerkkiä, kuinka eri osaamisalueita yhdistämällä saadaan aikaan isojakin juttuja. Järjestimme kolmena vuonna koko perheen Uuden vuoden piknic -tapahtuman, joka keräsi parhaimmillaan noin kaksi tuhatta osallistujaa, jotka pääsivät seikkailemaan valopolulle, lasten diskoon sekä nauttimaan mäenlaskusta ja ilotulituksesta”, Kuivamäki kertoo.

”Yhden yhdistyksen resurssit loppuvat kuitenkin tiettyyn pisteeseen. Uusia tekijöitä kaivattaisiin järjestämään kaikille avoimia työpajoja, tapahtumia ja tempauksia. Alue ei ole vain vuokralaisia varten, vaan tänne ovat tervetulleita kaikki innokkaat touhuajat”, Ahlroos rohkaisee.

Hanna-Leena Kauppinen (vas.), Raimo Ahlroos ja Kari Kuivamäki ovat laittaneet useasti omat vahvuusalueet yhteen, joiden avulla on järjestetty tapahtumia ja laajennettu yhdistyksen toimintaa.

Uusia tiloja ja välinelainaamo

Kokardiklubin ry:n toiminta-alue on viime vuosina laajentunut. Koronan hiljennettyä tapahtumatuotantoja, syntyi uusia mahdollisuuksia striimauksien ja tallennuksien kuvaamiseen yhteistyössä eri toimijoiden kanssa.

Syksyllä 2020 remontoitiin K2 kasarmitalon kellarikerrokseen tanssitila, jonka toiminnan tuottamisesta ja kehittämisestä vastaa yhdistyksen jäsen sekä tanssi- ja liikuntaryhmien ohjaaja Hanna-Leena Kauppinen.

Lisäksi tänä syksynä valmistui studio Muonavarasto, joka on helposti käyttötarkoituksen mukaan muunneltava tila, jota on mahdollista käyttää esimerkiksi juhlien, työpajojen sekä esitysten järjestämiseen.

”Viime vuonna saimme Oulun kaupungin osallistavan budjetoinnin kautta avustusta, jonka käytimme tapahtumien järjestämiseen keskittyvän välinelainaamon perustamiseen. Kaikki eivät tiedä, millaista tekniikkaa tarvitaan esimerkiksi pienen musiikkitapahtuman järjestämiseen ja siitä nousee toteutuksen eteen liian suuri kynnys. Meiltä löytyvät tarvittavat välineet sekä ohjeet niiden käyttämiseen”, Kuivamäki kertoo.

”Olemme yhdistyksenä tehneet paljon yhteistyötä esimerkiksi Elojazz-tapahtuman kanssa. Siellä on ollut käytössä meidän lavavarustustamme sekä soittimia, joista lainattavissa oleva kontrabasso on komeillut lavalla monenkin muusikon käsissä. Meidän porukassamme kaikki ovat työskennelleet sekä lavalla että kulisseissa nuoruudesta asti ja jaamme ilolla omaa ammattitaitoa niin pienten kuin suurempienkin toimijoiden käyttöön”, Ahlroos sanoo.

Kokardiklubi ry:n toimijat pitävät huolta vanhoista soittimista.

Kulttuurikasarmi Hiukkavaara ry ja Hiukan Piha KOY

Vuonna 2012 perustettiin Kulttuurikasarmi Hiukkavaara ry, jonka toiminnan tarkoituksena on ollut kehittää aluetta ja selvittää erilaisia vaihtoehtoja, jotka takaisivat rakennusten ja alueen säilymisen kulttuuritoimijoiden käytössä.

”Olemme osallistuneet vuosien varrella aktiivisesti alueen kehittämistä koskeviin tilaisuuksiin ja pyrkineet tuomaan toiminnan kautta esille alueen arvoa ja potentiaalia. Tässä on kuljettu pitkä matka, joka viimein johti Kiinteistö Osakeyhtiö Hiukan Pihan perustamiseen. Tilat ovat nyt yhtiön omistuksessa ja sen tehtävänä on huolehtia rakennuksista ja vuokralaisista. Fakta on kuitenkin se, että osa tiloista on edelleen tyhjänä ja mielellämme näkisimme niiden täyttyvän nimenomaan kulttuuritoimijoista, jotta alueen erityislaatuinen luonne säilyisi”, Ahlroos toteaa.

”Tämä alue kaipaisi ehdottomasti kahvilaa tai pientä ravintolaa, miksei molempiakin. Tarvittaisiin paikka, jossa olisi mahdollisuus istahtaa rauhassa ja tulla tutuiksi. Kahvilassa voisi järjestää kirja- ja levyjulkkareita, juhlia, taidenäyttelyitä, myyjäisiä ja keikkoja. Se toimisi avoimena kohtaamispaikkana kaikille ihmisille. Uuden asuinalueen rakentamisen myötä kasarmialueen aktiivisuus varmasti lisääntyy ja tämän kaltaista palvelua tullaan tarvitsemaan”, Kuivamäki visioi.

Miesten puheista kaikuu vahvana, että alueen toiminta ja kehittäminen ei ole pelkkää työtä vaan sydämen asia.

”Meitä on useita aktiivisia toimijoita, joilla syntynyt vahva side tähän paikkaan. Ei ole työtunteja laskettu, kun on haluttu saada jotain aikaiseksi. Remontteja tehdään yhdessä ja tartutaan uusiin haasteisiin. Pelkällä suunnittelulla ei tule toimintaa. Emme mekään osaa kaikkea, mutta laitetaan hanskat käteen ja opetellaan. Olemme täällä Hiukan Pihalla myös välillä hiukan pihalla”, naurahtaa Ahlroos.

Lisätietoja seuraavista linkeistä: Kokardiklubi ry, Kulttuurikasarmi Hiukkavaara ry, Hiukan Piha KOY, Tanssitila K2

Lue myös