Kokardiklubilla kulttuuria tehdään kestävästi

Kari Kuivamäki (vas.) ja Raimo Ahlroos lähtevät toukokuussa Göteborgiin oppimaan lisää kulttuurialan kestävistä toimintatavoista, kun Sustainability in Culture -projektin osallistujat kohtaavat. Kuva: Minna Mäki-Heikkilä

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Henna Maria Saarenketo

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Esityspaikka ja kulttuuritila Kokardiklubi on rakennettu pitkälti kierrätysmateriaaleja hyödyntäen. Olosuhteet ovat kannustaneet kestävän kehityksen mukaiseen toimintaan.

”Yhdistyksenä meillä ei ole paljon rahaa käytettävissämme, joten sen vuoksi olemme hyödyntäneet kierrätysmateriaaleja. Kasarmin vanhaan ympäristöön se sopii. Samalla olemme huomanneet myös kestävän kehityksen arvon”, toteaa Kokardiklubin rahastonhoitaja Raimo Ahlroos.

Kasarmin vanhaan elokuvateatteriin pystytetyn esiintymistilan lava on rakennettu kuorolavoista, jotka ovat ennen olleet käytössä Madetojan salilla.

Tanssitila K2 puolestaan on rakennettu varuskunnan entiseen auditorioon ja sen lattia on kierrätettyä tammiparkettia, jonka osat on kerätty neljästä eri paikasta.

Studio Muonavarasto on kierrätysmateriaalein rakennettu tila, jossa voi muun muassa videoida ja äänittää.

”Olemme saaneet ylijäämämateriaalia rakennusliikkeiltä. Rakennuspurkuja tekevältä yritykseltä olemme saaneet edullisesti esimerkiksi ovia ja talotekniikkaa. Oulun teatterilta on saatu paljon materiaalia pienin kustannuksin.”

Lisäoppia kansainvälisestä yhteistyöstä

Kestävään kehitykseen kuuluu, että toiminta on ympäristön, ihmisten, kulttuurin ja talouden kannalta kestävällä pohjalla.

Ympäristön lisäksi Kokardiklubilla otetaan huomioon myös sosiaalinen kestävyys, sillä siellä on järjestetty muun muassa kuntouttavaa työtoimintaa ja lainataan yhdistyksille ja järjestöille tapahtumatuotannossa tarvittavia välineitä, kuten äänentoistolaitteita ja telttoja.  

Hyvässä vauhdissa olevan kestävyysosaamisen ansiosta Kokardiklubi tuli valituksi Sustainability in Culture -projektiin, jossa Oulun kaupungin tapahtumayksikkö on mukana tänä vuonna. Projektissa jaetaan tietoa ja hyviä käytäntöjä kestävään kehitykseen kulttuurialalla. Samalla rakennetaan kansainvälistä yhteistyöverkostoa.

”Innolla odotan juuri sitä, että pääsen oppimaan muilta. Ja ehkä joku innostuu siitä, mitä me olemme tehneet”, Raimo Ahlroos pohtii.

Nordisk Kulturfondetilta rahoitusta saavaa Sustainability in Culture -projektia vetää Central Denmark EU Office Brysselissä. Kumppaneita ovat Central Denmark Region Tanskassa, Västra Götaland Region Ruotsissa ja Oulun kaupungin viestintä- ja tapahtumaryhmä Suomessa. 

Lue myös