Nuoret miehet tarttuivat haasteeseen – Hiukkafest nostaa kasarmin kulttuuritoiminnan valokeilaan

Jonne Siekkinen (ylh.) ja Eemeli Vaara ovat asettaneet tavoitteet korkealle Hiukkavaaran kehittämisen puolesta, ja etenevät niitä kohti yksi oksanhaara kerrallaan. Kuvat: Henna Saarenketo

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Henna Maria Saarenketo

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oli helmikuinen ilta, kun Eemeli Vaara laittoi bändikaverilleen Jonne Siekkiselle viestiä ideasta, joka oli muhinut hänen päässään jo pitkään.

”Ehdotin Jonnelle, että eiköhän aleta järkkäämään Hiukkavaaraan festareita ja sehän oli heti mukana”, Vaara kertoo.

Stolen Organ -yhtyeessäkin vaikuttava tehokaksikko huomasi pian päätöksen jälkeen seisovansa vanhan kasarmialueen rakennuksista vastaavan Hiukanpiha KOY:n toimistossa esittämässä ideaansa. Alueelle oli jo pitkään kaivattu aktiivisia tapahtumajärjestäjiä, joten ehdotus sai suuren kannatuksen.

”Me oltiin valmisteltu hyvä puhe. Siinä esityksen lopuksi vetäisimme vielä paidat pois ja alta paljastui Hiukkafest t-paidat”, Siekkinen naurahtaa.

Festivaalialue rakentuu kasarmin vanhalle marssikentälle, johon tulee iso päälava bändejä varten sekä pienempi lava muille esityksille.

Rohkeasti kohti haasteita

Suuren tapahtuman järjestäminen on molemmille miehille uusi haaste. Vaikka opittavaa on paljon ja ilmassa pieni riskin mahdollisuus, on yhteistyö sujunut saumattomasti.

”Me täydennetään toisiamme aika hyvin. Eemeli on tosi lunki eikä stressaa mistään, ja minä taas maalailen kaiken maailman uhkakuvia”, hymähtää Siekkinen.

”Me on Jonnen kanssa tultu tosi läheiseksi tämän projektin myötä. Kertaakaan ei muuten olla edes tapeltu”, virnistää Vaara.

Haastavampien kysymysten edessä kaksikko on kääntynyt kokeneiden tapahtumajärjestäjien puoleen, jotka ovat vahvistaneet uskoa siihen, että suunta on oikea ja siivet kantavat.

Miehet ovat olleet positiivisesti yllättyneitä, kuinka helposti he ovat saaneet isojakin bändejä esiintymään. Kasarmin marssikentällä sijaitsevalla päälavalla tullaan näkemään muun muassa Temple Balls, Radiopuhelimet, Lauri Peisterä, Sana sekä seitsemän muuta kokoonpanoa.

”Me halutaan tarjota kulttuuria arvostaville festarikävijöille laaja kattaus erilaisia bändejä ja tuoda esille sellaista tarjontaa, joita ei ihan jokaisessa tapahtumassa näe”, Vaara kertoo.

”Onhan tässä kova homma, mutta ollaan luottavaisia, että tästä tulee aivan huippu juttu. Hiukkavaaran alue kasvaa koko ajan ja se ansaitsee oman festarin”, Siekkinen lisää.

Vaikka festareiden eteen saa tehdä välillä töitä hartiavoimin, on yhteinen ponnitus vain syventänyt kaksikon ystävyyttä.

Hiukkavaaran potentiaali esiin

Muusikot Eemeli Vaara ja Jonne Siekkinen ovat nuoresta iästään huolimatta ehtineet koluta esiintymislavoja jo usean vuoden ajan. Molemmat ovat harjoitelleet bändiensä kanssa vanhan Hiukkavaaran kasarmialueella sijaitsevissa treenikämpissä.

Bänditaloissa toimii yli 200 erilaista kokoonpanoa, mutta alueelta on pitkään puuttunut toimijoista käsin lähtevä kehitystyö.

”Jos nyt suoraan sanotaan, niin eihän treenikämpillä ja alueella kovin hohdokas maine ollut muutama vuosi sitten. Joka paikassa oli paljon rojua ja muutenkin vähän epämääräinen meininki”, toteaa Vaara.

”Tilanne on kuitenkin uusien omistajien, Hiukanpiha KOY:n myötä muuttunut hyvään suuntaan, ja nyt on aika nostaa muutakin toimintaa täysin uudelle tasolle”, hän jatkaa.

Vaara ja Siekkinen järjestivät alueella kyselyn, jossa tiedusteltiin eri toimijoiden toiveita vanhan Hiukkavaaran kehittämisen suhteen. Tulokset osoittivat selkeästi, että tapahtumia ja muutosta kaivataan alueen elävöittämiseksi. Hiukkafest tulee vastaamaan juuri tähän tarpeeseen.

Tapahtuman myötä yhteistyö alueen toimijoiden välillä tulee lisääntymään.

”Hiukkafestin esiintyjissä on useita bändejä, joka joko treenaavat tai ovat joskus treenanneet Hiukkavaarassa. Lisäksi tapahtumaan tulee osallistumaan alueen muitakin kulttuuritoimijoita”, kertoo Siekkinen.

Järjestäjät kokevat festivaalin palvelevan suurempaa tarkoitusta Hiukkavaaran tunnettavuuden ja kulttuuritoiminnan näkyvyyden suhteen. He kuvailevat tulevaa tapahtumaa raikkaaksi tuulahdukseksi, joka tulee ilahduttamaan kaikkia oululaisia, etenkin hiukkavaaralaisia.

”Näen, että festarit ovat lähtölaukaus aivan uudenlaiselle, loisteliaalle kulttuuri-Hiukkavaaralle. Siitä tulee riemun, ilon ja rakkauden juhla”, sanoo Siekkinen.

Hiukkafest vanhan Hiukkavaaran kasarmialueella lauantaina 20. elokuuta. Liput ja lisätiedot tästä linkistä.

Lue myös