Hiukkavaara tutuksi, osa 2: Tapani Kunnaksen huonekaluverstaalla kunnostetaan vanhaa ja luodaan uutta

Tapani Kunnaksen käsittely antaa vanhoille huonekaluille uutta loistoa ja lisää niiden käyttöikää. Kuvat: Minna Mäki-Heikkilä

Julkaistu: Kirjoittaja: Henna Maria Saarenketo

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Huonekalujen korjaukseen, entisöintiin ja mittatilaustöihin erikoistunut yritys Hiukan huonekaluja sijaitsee vanhan Hiukkavaaran kasarmialueella, entisen Pohjan Prikaatin aliupseerikoulun asevaraston tiloissa. Verstas on ollut toiminnassa yli kolme vuotta, jonka aikana Tapani Kunnas on kerryttänyt ammattitaitoa entisöidessään muun muassa keinutuoleja, ruokapöytiä, ovia ja lipastoja sekä valmistaessaan erilaisia mittatilaustöitä.

”Artesaanin opinnot antoivat hyvän pohjakoulutuksen, mutta kyllä tämä on työtä, joka opitaan tekemällä. Kun eteen tulee asia, jota ei ole aikaisemmin tehnyt, on olennaista ymmärtää mitä ei tiedä ja ottaa siitä selvää. Tässä työssä ei ole koskaan valmis ja aina voi oppia lisää”, Kunnas sanoo.

Vuoroaan odottelee vanha keinuhevonen, joka saa Kunnaksen taitavissa käsissä uuden hännän, harjan ja pintakäsittelyn.

Vanhaa kunnioittaen

Kun korona saapui ja ihmiset viettivät enemmän aikaa kotona, alkoi Kunnaksen puhelin soida entistä tiuhemmin. Pitkään hautuneet haaveet tärkeiden huonekalujen kunnostuksesta laitettiin käytäntöön.

”Entisöinnin perusajatuksena on, ettei huonekalusta poisteta siihen kuuluvia osia eikä siihen lisätä osia, joita siinä ei ennen ole ollut. Suurin osa huonekaluista kunnostetaan kuitenkin ensisijaisesti käyttöä varten, joten joskus on parempi vaihtaa esimerkiksi pintakäsittelyaine nykyaikaisempaan, koska perinteiset aineet, kuten sellakka, eivät välttämättä kestä arkisessa käytössä”, Kunnas kertoo.

Verstaalle saapuu paljon huonekaluja, joihin asiakkaalla on erityinen tunneside. Mummolan lipasto sisältää rakkaita muistoja, joita ihminen haluaa vaalia.

”Jotkin huonekalut siirtyvät perintönä sukupolvelta toiselle. Olen kunnostanut kymmeniä vuosia vanhoja huonekaluja, jotka ovat edelleen täysin käyttökelpoisia. Entisöinnissä täytyy kuitenkin olla tarkkana käytettävien aineiden suhteen. Esimerkiksi perinteiseen tapaan valmistettua ikkunanpuitetta ei kannata käsitellä uudenaikaisella muovipohjaisella maalilla, koska se vangitsee kosteuden puun sisään ja lahottaa puun”, Kunnas ohjeistaa.

Asiakkaan keittiössä tehtyjen muutosten myötä laatikko ei enää mahtunut entiselle paikalleen. Tilanne korjautui etulevyä pienentämällä.

Laadusta tinkimättä

Laadun arvostaminen ja tiedostava kuluttaminen näkyy asiakasvirrassa. Osa ihmisistä haluaa kunnostaa vanhaa mutta paljon teetetään myös uutta. Ihmiset panostavat laatuun, kun kysymys on huonekalusta, jota käytetään paljon. Sopivan keittiönpöydän löytyminen kaupan valikoimista voi olla haastavaa ja toivotaan, että tuleva hankinta kestää aikaa. Silloin paras ratkaisu voi olla mittatilaustyönä teetetty, omaan keittiöön ja käyttötarkoitukseen sopiva pöytä, joka kestää kovaakin kulutusta.

Kunnakselta tilataan myös muutakin kuin huonekaluja ja niiden kunnostusta.

”Yksi mieleenpainuvista tilaustöistä oli puisen hautaristin valmistaminen. Sellaisesta esineestä tietää, että se on tilaajalle erityisen merkityksellinen”, Kunnas muistelee.

Laadukas asiakaspalvelu on Kunnakselle toiminnan ydinpohja. Hän pyrkii tekemään työnsä mahdollisimman hyvin viestinnästä lähtien. Kun verstaaseen saapuu huonekalu, joka vaatii verhoilua tai ruiskumaalausta, toimeen tarttuvat luotettavat yhteistyökumppanit, joiden kanssa hoidetaan sellaiset työvaiheet, jotka eivät suoraan kuulu Kunnaksen oman ammattitaidon piiriin.

”Pyrin siihen, ettei kenellekään tarvitse sanoa, että joku asia ei onnistu. Se on asiakkaalle helppoa, kun kaikki palvelut ohjautuvat yhden henkilön kautta, eikä eri palveluita tarvitse lähteä etsimään muualta”, Kunnas sanoo.

Työtila löytyi vanhasta Hiukkavaarasta

Puun käsittely- ja maalaustyöt vaativat asiamukaiset tilat, jossa pöly saa lentää ja työstettäville huonekaluille on tilaa. Kunnas on tyytyväinen nykyiseen verstaaseen, jossa hän on toiminut yrityksen perustamisesta asti.

”Kasarmi on toimiva ympäristö monenlaiselle toimijalle. Täällä on taitelijoita, eri alan yrittäjiä ja harrastajia. Nyt kun Kiinteistö OY Hiukanpiha on ottanut rakennukset hallintaansa, on mukava tietää, että tiloista pidetään tulevaisuudessakin hyvää huolta ja aluetta kehitetään”, Kunnas iloitsee.

Lisätietoja tästä linkistä.

Lue myös