Balettikoulu Sinikello täyttää 25 vuotta Oulussa

Sinikellon 20v-juhliin harjoiteltiin balettiklassikko Joutsenlampi esitettäväksi 500 lapsen ja nuoren voimin. Kuvat: Petri Kekkonen

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Annu Maarit Höttönen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Balettikoulu Sinikellon oppilasmäärä on viime vuosina ollut noin 500 lasta, nuorta ja aikuista, joista noin 50 on poikia. Koulun tunneilla ja näytöksissä tanssii useita nuoria aikuisia, jotka ovat olleet Sinikellon toiminnassa mukana neljävuotiaasta saakka, yli 20 vuoden ajan.

Sinikello järjestää joka vuosi suuria näytöksiä sekä Oulun Teatterissa että Pohjankartanon salissa. Juhlavuosi huipentuu kuuteen Pohjankartanon salissa tapahtuvaan näytökseen 19.-20. syyskuuta 2020, jotka siirtyivät keväältä syksylle johtuen pandemiasta.

Koulun perustaja opettaa edelleen

Nuori ylioppilas Päivi Tienari, nykyisin Päivi Koskela, perusti Sinikellon syksyllä 1995 aloittaen balettikoulun toiminnan eri puolilta kaupunkia vuokraamissaan tiloissa. Sitä ennen Tienari oli toiminut baletinopettajana vuosia muiden palveluksessa.

Koulun perustaja Päivi Koskela opettaa vielä nykyäänkin, tässä Koiratanssia tiikeripoikien ryhmälle.

Baletinopettajaksi ryhtyminen oli suunniteltu ja lukkoon lyöty 11-vuotiaana päämäärätietoisena lettipäänä. Pian koulun perustamisen jälkeen Päivi Koskela opiskeli tanssinopettaja AMK -tutkinnon sekä suoritti tanssinopettajan pedagogiset opinnot teatterikorkeakoulun täydennyskoulutuksessa.

”Halusin perustaa sellaisen balettikoulun, jossa kaikki lapset ja nuoret voivat harrastaa tanssia. On ollut tosi upeaa nähdä aikoinaan hyvin pikkuisena aloittaneen lapsen kasvaneen aikuiseksi ja harrastavan edelleen”, hän kertoo.

Päivi Koskela opettaa edelleen neljänä päivänä viikossa, mutta mukana on myös 14 muuta opettajaa ja ryhmä apuopettajia, jotka toimivat tarvittaessa mukana ryhmäopetuksissa ja sijaisina. Sinikellon tanssijat ovat kaikki tanssin harrastajia, mutta entisiä sinikellolaisia toimii myös ammattitanssijoina ja tanssinopettajina.

Oppilaita ympäri maakuntaa toisessa polvessa

Sinikellon toiminnassa on ollut mukana useita perheitä, joiden kaikki lapset ovat tanssineet kauan mukana. Harrastamaan tullaan myös kauempaa lähikunnista. Esimerkiksi Hailuodosta on kulkenut lapsia useasta eri perheestä vuosien ajan. Ihan viime vuosina on mukaan tullut myös toisen polven sinikellolaisia, joiden äiti on jo ollut sinikellolainen.

Pojille on omat Tiikeripoikaryhmät eri ikäluokille. Poikien määrä oli aluksi hyvin pieni, mutta Päivi Koskela on pitänyt hyvin tärkeänä poikien osuutta koulun toiminnassa ja esityksissä. Kun pieniä ryhmiä sinnikkäästi pidettiin, kasvoi poikien määrä vähitellen, ja nykyään koulussa on viisi ryhmällistä poikia tanssimassa.

Seitsemänvuotias Luukas (oik.) tanssi pienenä vihreänä marsilaisena Avaruusseikkailu -näytöksessä. Isoveli Matias esiintyi robottina ja avaruuskilpikonnan soolossa. Sisko Aino sädehti tähtenä.

Näytökset kasvattavat ja ohjaavat harjoittelua

Liikkeiden ja tekniikan harjoittelulla on suuri merkitys klassisessa baletissa, mutta niihinkin motivoivat jo varhain syksyllä alkavat, tulevan näytöksen tanssien harjoitukset.

Suuria, satojen lasten ja nuorten tähdittämiä balettinäytöksiä on pidetty 25 vuoden aikana jo useita kymmeniä. Klassisista teoksista on esitetty muun muassa Joutsenlampea, Coppeliaa ja Tuhkimoa. Historialllisia aiheita ovat olleet muun muassa tositapahtumiin perustuva Prinsessa Ebba.

Tämän baletin kävi katsomassa Saksasta asti kreivi Oppersdorf Solms-Braunfels Braunfelsin linnasta. Linnasta, jossa suomalainen Ebba os. Lavonius asui ja vaikutti oikeana prinsessana. Prinsessa Ebban lisäksi Koskelan itse kirjoittamia käsikirjoituksia ovat olleet esimerkiksi baletit Tervatonttu Toivo, Suuri Avaruusseikkailu sekä 1920-luvulle sijoittunut Gangsteribaletti.

Esitysten koreografiat ovat Päivi Koskelan ja koulun opettajien laatimia, ja klassikkoteoksissa pyritään käyttämään myös perinteisiä koreografioita.

Kaikki koulun oppilaat esiintyvät näytöksissä. Avustajia tarvitaan yli 200 henkeä.

”Moni muille paikkakunnille opiskelemaan tai töihin muuttanut nuori ottaa aina esitysten alla yhteyttä ja sanoo, että voisin tulla auttamaan”, Päivi Koskela iloitsee.

Tietoja koulusta ja esityksistä

Lue myös