Ompelijoita työllistää kankaisten kasvomaskien valmistus

Taito Pohjois-Pohjanmaan Johanna Lumila (vas.) ja Elina Seppänen valmistavat valkoisesta puuvillasta kasvomaskeja. Kuvaaja Sanna Häyrynen.

Uutiset

Julkaistu: Kirjoittaja: Annu Maarit Höttönen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Pääsiäisen jälkeisellä viikolla Pieni muotihuone Chic -ateljeeta pyörittävä Outi Sulkala-Lähde luovutti viimeisen tilaustyönsä asiakkaalle. 35 vuotta yrittäjänä toiminut Sulkala-Lähde oli ilmoittautunut työttömäksi työnhakijaksi, sillä koronakevät oli tyrehdyttänyt työt.

”Kun minulta kyseltiin, saisiko minulta maskeja, niin päätin ruveta valmistamaan näitä. Onneksi sain ottaa työttömyyskorvauspaperit pois vetämästä. Mieluummin minä töitä teen”, hän toteaa.

Sulkala-Lähde käytti kasvomaskin suunnittelussa mallina hengityssuojia, joita sai liikkeensä naapurissa toimivan Unique Kauneus -hoitolan Mia Leinoselta.

”Tilaukset ovat nyt työllistäneet minua mukavasti. Kasvomaskeja tilataan arkikäyttöön ja esimerkiksi siivoojille, kampaajille ja kauneushoitoloihin.”

Outi Sulkala-Lähde valmistaa maskeja eri väreissä ja kuoseissa kaksinkertaisesta puuvillasta. Maskit pestään 90 asteessa. Kuva: Sanna Häyrynen.

Kangasmaskin käyttäjän oltava tarkkana

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä sosiaali- ja terveysministeriö eivät ole antaneet virallista suositusta kankaisten maskien arkikäyttöön.

Kirurgiset suu-nenäsuojukset on kuitenkin varattava nyt terveydenhuollon ammattilaisten käyttöön, eikä niitä pidä hamstrata koteihin.

Oulun kaupungin terveysjohtaja Jorma Mäkitalo korostaa, että kangasmaski ei suojaa kantajaansa koronavirustartunnalta, vaan maskit on tarkoitettu suojaamaan nimenomaan muita ihmisiä.

”Jos koronaviruksen oireeton kantaja käyttää kangasmaskia, se vähentää jonkin verran käyttäjän suusta tulevien pärskeiden leviämistä ympäristöön.”

Kangasmaskien tehosta ei Mäkitalon mukaan ole tällä hetkellä riittävästi ajantasaista tutkimustietoa.

”Se, että tietoa ei ole riittävästi, ei tarkoita, etteikö niistä olisi mitään apua”, hän huomauttaa.

Koska kangasmaskit läpäisevät pärskeitä enemmän kuin kirurgiset suu-nenäsuojukset, kangasmaskin käyttäjän ei pidä tuudittautua liialliseen turvallisuuden tunteeseen. Erityisen tärkeää on kangasmaskin oikeaoppinen ja harkittu käyttö.

Kangasmaski on valmistettava kankaasta, joka kestää pesun 90 asteessa. Maski asetetaan kasvoille puhtain käsin ja otetaan pois koskematta maskiin tai kasvoihin. Maskin poistamisen jälkeen kädet pestään. Maski asetetaan kasvoille puhtain käsin ja otetaan pois koskematta maskiin tai kasvoihin. Maskin poistamisen jälkeen kädet pestään.

Maski on jokaisen käytön, esimerkiksi kauppareissun, jälkeen pestävä.

”Jos maski kostuu, se ei suojaa. Maskia ei saa laittaa käytön jälkeen taskun pohjalle. Lisäksi maski kannattaa säilyttää ennen pesua omassa pyykkipussissaan”, Mäkitalo muistuttaa.

Velvollisuudentunnosta maskiurakkaan

Kankaisten kasvomaskien valmistukseen ovat ryhtyneet myös Taito Pohjois-Pohjanmaa -yhdistyksen toiminnanjohtaja Elina Seppänen ja Kooma-merkistään tunnettu Antti Putkonen, jotka yhdessä suunnittelivat pari viikkoa sitten oman versionsa kasvomaskista.

Taito Shop myy nyt valkoista kasvomaskia sekä tarvikepakettia ohjeineen, joten oman suojansa voi ommella myös itse.

Suojavarusteiden vähyys ja tyhjät kaupanhyllyt huolettivat Seppästä ja Putkosta, joten työhön ryhdyttiin.

”Meillä on resurssia ja välineitä. Kotimaiselta materiaalintoimittajalta saamme tarvikkeet tuhansien maskien valmistukseen. Kangas on laitospesun kestävää”, Seppänen kertoo.

Yhdistyksen ompelijat valmistavat maskeja Nappi-Kikan väen kanssa yhteisvoimin.

Taito Pohjois-Pohjanmaan maskeja voi koristella esimerkiksi kangastusseilla.

 

Nettikauppa pystyyn

Taito Pohjois-Pohjanmaan ohjeilla tehdyt ja yhdistykseltä ostetut maskit ovat vapaasti hyödynnettävissä myös kaupalliseen käyttöön. Niitä voi koristella haluamallaan tavalla.

Tarvikepaketin mukana saa ompeluohjeet ja tueksi on tehty myös opasvideo.

”Tarkoituksenamme on kannustaa ihmisiä käsillä tekemiseen. Videolla työn vaiheet kerrotaan niin selkeästi, että jokainen, joka osaa ompelukonetta käyttää, pystyy kyllä sen avulla maskin ompelemaan”, Elina Seppänen vakuuttaa.

Antti Putkosen Kooma-maskeille on ollut kysyntää. Hän sai sähköpostitse muutamassa päivässä noin neljäsataa kasvomaskitilausta. Ruuhkaa puretaan kahden ompelijan voimin.

”Otin aluksi tilauksia sähköpostilla, mutta nyt on tarkoitus avata verkkokauppa, jotta tilausten käsittely sujuu nopeammin”, hän lupailee.

Tärkeää lisätietoa kasvomaskeista

THL: Kankaisten kasvomaskien käyttö koronaviruspandemian aikana

STM: Sosiaali- ja terveysministeriö ja THL eivät ohjeista kangasmaskien käytöstä julkisilla paikoilla liikuttaessa

Tukes: Itse tehty maski ei suojaa koronavirukselta – hengityksensuojainten pitää olla turvallisia ja taata riittävä suoja

Työterveyslaitos: Tietoa itse tehdyistä kasvomaskeista

Artikkeli on osa Meidän Oulu -juttusarjaa. 

Meidän Oulu -tarinat kertovat oululaisten yrittäjien, palvelutuottajien ja tapahtumajärjestäjien kekseliäisyydestä ja sinnikkyydestä nopeasti muuttuneissa olosuhteissa. Meidän Oulu kannustaa oululaisia pitämään paikallisten puolta.

Lue myös