SOS-Lapsikylä avasi toisen Mummun ja vaarin tuvan Ouluun – ylisukupolvinen tapaamispaikka löytyy Tuiran lisäksi nyt myös Rajakylästä

Vapaaehtoisten varaisovanhempien rooli on merkittävä, sillä kaikilla perheillä ei ole isovanhempia arjen tukiverkostona tai nämä asuvat kaukana. Kuva: Sos-Lapsikylä

Lasten Oulu

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

SOS-Lapsikylä avasi toukokuun alussa toisen Mummun ja vaarin tuvan Oulun Rajakylään. Tuvalla tapaavat lapsiperheet ja vapaaehtoiset varamummut ja -vaarit. Ylisukupolvisten tapaamisten tavoitteena on lisätä osallistujien hyvinvointia ja kasvattaa yhteisöllisyyttä. 

Mummun ja vaarin tuvalla vietetään aikaa yhdessä, syödään lämmin ruoka ja touhutaan leikkien ja askartelujen parissa. Viikoittaista tupatoimintaa on järjestetty aiemmin Tuirassa D-asemalla ja toukokuun alussa uusi tupa on avattu Rajakylässä yhteisötilalla.

“SOS-Lapsikylän Mummun ja vaarin tupa -toiminnan lisääminen Oulussa perustuu perheiden tarpeeseen. Tupaillat lisäävät yhteisöllisyyttä ja mahdollistavat ylisukupolviset kohtaamiset sekä lisäävät niin perheiden kuin vapaaehtoisten hyvinvointia sekä helpottavat arkea”, kertoo ehkäisevän työn ohjaaja Suvi Järvenpää.

”Mummun ja vaarin tuvalla myös ruokaillaan yhdessä. Toisen tuvan avaaminen on mahdollistunut Pohteen myöntämän kumppanuusavustuksen avulla. Tila toiminnalle löytyi Oulun kaupungin yhteisötilalta.”

Varaisovanhemmilla tärkeä rooli monelle perheelle

Mummun ja vaarin tuvalle lapset tulevat aina vanhempiensa kanssa, ja tupailloissa on aina mukana myös SOS-Lapsikylän työntekijä. Tuvalle ovat tervetulleita kaikki lähialueen lapsiperheet. Uudet varamummut ja -vaarit ovat lämpimästi tervetulleita mukaan toimintaan.

”Minulla ei ole mitään negatiivista sanottavaa tuvasta, se on minulle virkistyspaikka ja tykkään olla siellä tosi paljon. Olen ollut yhtä tupakertaa lukuun ottamatta aina paikalla”, kertoo varamummu Arja.

Vapaaehtoisten varaisovanhempien rooli on merkittävä, sillä kaikilla perheillä ei ole isovanhempia arjen tukiverkostona tai nämä asuvat kaukana. Usein erityisesti maahanmuuttajaperheet ovat vailla kontakteja ikääntyneeseen väestöön. Vanhemmille tupa tarjoaa hengähdyshetken arjesta.

Rajakylän Mummun ja vaarin tupa aloitti Oulussa 2. toukokuuta ja toimii Oulun kaupungin Rajakylän yhteisötilassa, Tervakukkatie 54, torstaisin 16–18.30. Toinen tupa on Tuirassa D-asemalla, Valtatie 53, maanantaisin klo 16.30–19.