Kaupunginjohtaja Päivi Laajala – Säästöt ovat välttämättömiä

Uutiset

Julkaistu: Kirjoittaja: Minna Mäki-Heikkilä

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun kaupunginhallitus päätti maanantaina kokouksessaan, että kaupungin henkilöstöä ei lomauteta tänä vuonna, sillä lomautuksilla ei saavutettaisi asetettuja tavoitteita ja niiden toteutus on vaikeaa. Samalla kaupunginhallitus päätti käynnistää viisikohtaisen toimenpideohjelman kaupungin talouden tervehdyttämiseksi. Kaupunginjohtaja Päivi Laajala esitti lomautuksia, sillä koronakriisi on ajamassa kaupungin taloutta kurjaan jamaan.

”Arviomme mukaan koronan myötä tilinpäätös tulee olemaan tänä vuonna noin 100 miljoonaa euroa negatiivinen. Näyttäisi myös, että menojen kehitys vain kiihtyy”, Laajala huomauttaa.

Toimenpideohjelmasta suuri osa jo prosessissa

Viiden kohdan toimenpideohjelma pitää sisällään neljä kohtaa, jotka ovat jollain tasolla jo etenemässä kaupungin päätöksenteossa. Niillä haetaan pitkävaikutteisia säästöjä. Rakenteelliset uudistukset on listattu konsulttiyhtiö Perlaconin talvella laatimassa raportissa.

”Hallitus päätti, että uudistukset tulee tehdä vuoden 2022 loppuun mennessä. Sen esitykset tulee tuoda päätöksentekoon ennen kuin veroprosentista vuodelle 2021 päätetään eli 26.10. mennessä. Näitä valmistellaan jo”, Laajala kertoo. 

Henkilöstömenoja on karsittava 17,5 miljoonalla eurolla vuonna 2021 ja ne huomioidaan ensi vuoden talousarvioesityksessä. Investointien jaksotuksesta ja priorisoinnista kaupunginjohtajan tulee tehdä esitykset vuoden 2021 talousarvioon. Myös verojen, maksujen ja taksojen korottamisesta kaupunginjohtaja Laajala tulee tekemään esityksen syksyllä. Käyttötalousmenojen karsiminen on uusi asia.

”Tämä kohdistuu kuluvan vuoden käyttötalousmenoihin. Syyskuun loppuun mennessä on tehtävä hallitukselle esitys käyttötalousmenojen karsimisesta”, Laajala sanoo.

Korona vaikuttaa kaupungin talouteen vielä pitkään.

”Toivomme, että yritystoiminta käynnistyy uudelleen ja verotulot kääntyvät nousuun. Joka tapauksessa koronan osalta puhutaan usean vuoden vaikutuksista verotuloihin”, Laajala arvioi.

Yliopiston keskustakampus puhuttaa

Toinen kaupunkilaisia ja kaupunginjohtoa puhuttanut asia on Oulun yliopiston käynnistämä hankesuunnittelu keskustakampuksen rakentamisesta Oulun Raksilaan. Kaupunginjohdon on sanottu pysytelleen asiasta hiljaa, mutta Päivi Laajalan mukaan asia ei ole niin yksinkertainen.

”Ilmaisimme Matti Matinheikin kanssa tiedotteessa, että kaupunki suhtautuu hankesuunnitelman tekemiseen myönteisesti ja teemme yhteistyötä suunnitelman laatimisessa. Yliopisto on kaupungille merkittävä toimija ja haluamme sen menestyvät vuonna 2030 ja sen jälkeenkin. Mutta kaupungin tulee nähdä kokonaisuus. Raksilassa ja asema-alueella on monta muutakin toimijaa ja meidän tulee ottaa eri tekijät huomioon”, Laajala painottaa.  

Yliopiston suunnitelma viivästyttää Raksilan alueen kehittämissuunnittelua, mutta se pyritään Laajalan mukaan tekemään mahdollisimman nopeasti.

”Odotamme yliopiston tekemää hankesuunnitelmaa ja tarkempaa tietoa siitä, millainen kampus Raksilaan mahdollisesti on tulossa”, Laajala huomauttaa.

Asema-alueen kaava etenee

Asema-alueen kaava etenee aiemmassa aikataulussaan. Oulun kaupungilla ja Senaatin Asema-Alueet Oy:llä, joka maan omistaa, on aiesopimus, joka velvoittaa alueen asemakaavan ensimmäisen vaiheen osalta valmistuvan vuoden 2022 alkuun mennessä.

”On myös tärkeää, että marketalueen nykyiset toimijat löytävät uudet liiketilat alueelta”, Laajala huomauttaa.

Kaupunginjohtaja painii isojen asioiden kanssa ja saa paljon palautetta kuntalaisilta. Oletko muistanut levätä?

”Pärjään onneksi aika vähillä unilla. Joskus nukun paremmin ja joskus vähän vähemmän paremmin, mutta ihan kohtuullisen hyvin kuitenkin”, Laajala hymyilee.

Lue myös