Tunnetko Oulun kaupungin kulttuurikumppanit, osa 1: Oulun elokuvakeskus ry

Elokuvakeskus Studio sijaitsee Kulttuuritalo Valveen toisessa kerroksessa. Kuva: Valve

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Henna Maria Saarenketo

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun Elokuvakeskus on Suomen vanhin maakunnallinen elokuvakeskus, joka pyörittää arthouse-elokuvateatteri Studiota, vuokraa 16 mm:n elokuvia ja järjestää erilaisia tapahtumia, kuten jokavuotisen kansainvälisen lasten- ja nuortenelokuvien festivaalin. Toimintaan kuuluu myös yleisölle avoin elokuva-alan kirjasto.

Mikä on keskeisintä toimintaanne, ajatellen kulttuurikumppanuutta?

”Oulun kaupungissa tapahtuvaa toimintaa ajatellen varmaankin säännöllinen esitystoiminta Studiossa sekä vuosittainen kansainvälinen lasten- ja nuortenelokuvien festivaali. Myös muu lasten ja ikäihmisten parissa tehtävä esitys- ja tapahtumatoiminta on tärkeää”, Sauli Pesonen vastaa.

Mitä kulttuurikumppanuus Oulun kaupungin kanssa merkitsee toiminnallenne?

”Kulttuurikumppanuus on suoraan sanottuna elinehto. Taattu tuki useammalle vuodelle auttaa pitkäjänteisen toiminnan suunnittelussa”, painottaa Pesonen.

Oulun elokuvakeskus ry jakaa vuosittain oululaiselle kulttuuritoimijalle Kultainen kaulin -palkinnon Siirin päivien yhteydessä. Tapahtuma on perustettu näyttelijä Siiri Angerkosken ja hänen aikalaisnäyttelijöiden kunniaksi. Kuva: Journalistinen kuva-arkisto / Alma Media / Uuden Suomen kokoelma

Mitä olette tehneet ja mitä teillä on suunnitelmissa kumppanuuskaudelle 2022–2024?

”Jos katsoo tulevaan, niin esimerkiksi ensi vuonna 2023 Oulun Elokuvakeskus täyttää 50 vuotta. Se on pitkä taival vapaan kulttuuritoiminnan parista syntyneelle yhdistykselle. Juhlaa vietetään tammikuusta alkaen eri esityssarjoilla, seminaareilla, tapahtumilla ja kiertueilla”, Pesonen kertoo.

”Yksityiskohtaiset pasmat ovat selvillä ja lyöty jo lukkoon, mutta niistä tarkemmin, kun aika koittaa”, hän jatkaa.

Rane Tiukkasen ohjaama elokuva Susikoira Roi voitti parhaan lastenelokuvan palkinnon 2022 Oulun kansainvälisellä lasten- ja nuortenelokuvien festivaalilla. Kuva: C-more

Miten kehittäisitte kulttuurikumppanuustoimintaa?

”Kulttuurikumppanuustoiminta kaupungin suuntaan ja päinvastoin lienee muotoutunut toimivaksi vuosien mittaan. Kulttuurikumppanien välistä yhteistyötä voi tietysti aina ideoida ja kehittää jo olevan lisäksi enemmän”, Pesonen sanoo.

Mitä kulttuurikumppanuus mielestänne tuo oululaisille ja Oulun kaupungille?

”Pitkäjänteisen, runsaan ja rikkaan kirjon kulttuurin laveilta eri saroilta. Tarjonta olisi köyhempää ilman sitä”, toteaa Pesonen.

Oulun kaupungin kulttuurikumppaneina on kaikkiaan 18 toimijaa eri taiteen aloilta. Yhteistyön avulla tekijät voivat suunnitella ja kehittää toimintaansa pitkällä aikavälillä. Kumppanuuden myötä kunnallinen kulttuuritoiminta laajenee ja alan ammattilaisten asiantuntijaverkosto kasvaa.

Lisätietoa löydät tästä linkistä

 

 

 

 

Lue myös