Sounds of Oulu -tapahtumassa tänään esiintyvän Valkean uusi single käsittelee ilmastoahdistusta – tai sen puutetta

Sukupolvi jonka kaikki muistaa -singlen juuri julkaissut Valkea-bändi esiintyy tänään lauantaina Rotuaarilla järjestettävässä Sounds of Oulu -tapahtumassa. Kuva: Tuukka Nygård

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Dimi Salo

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oululaisen Valkea-yhtyeen Sukupolvi jonka kaikki muistaa -single julkaistiin perjantaina 2. syyskuuta. Biisistä aistii maailmantuskan ja sen, miten jonkinlainen hävitys on edessä, kuin nurkan takana.

”Ilmastokriisi näyttäytyy ainakin mulle kaikista suurimpana uhkana, mitä ihmiskunnalla on edessä, ja tätä biisissä myös käsitellään”, Valkean lauluntekijä, laulaja ja basisti Tatu Palo kertoo.

Kappaleen tarkoituksena ei ole syyllistää tai saarnata, vaan tarkastella Palon omaa suhtautumista ilmastokriisiin.

”Ytimessä on oikeastaan ahdistus siitä, kuinka vähän ilmaston ja luonnon tuhoutuminen ahdistaa – elän kuitenkin ihan tavallista elämää, vaikka useimmilla mittareilla maapallon suunta on huono. Tiedän, että ilmastokriisi on olemassa, mutta silti se tuntuu jotenkin etäiseltä”, hän sanoo.

Palo myöntää tiedostavansa, että voisi muuttaa omia elintapojaan kestävämmiksi.

”Eli huolestuttaa, kuinka vähän itseäni – ja ehkäpä muitakin – maailmantilanne aidosti huolestuttaa”, musiikintekijä kokee.

Inspiroiva ja vaikuttava Berliini

Valkea-orkesterin tarina alkoi Tatu Palon sooloprojektina, ja bändin kokoonpano on vaihdellut hänen sijaintinsa mukaan. Vuosina 2014–2015 Valkean musiikkia äänitettiin ja julkaistiin sekä Oulussa että Berliinissä.

”Vietin yhden vuoden vaihto-opiskelijana Berliinin Teknillisessä yliopistossa. Siellä oli mielettömän hienot studiotilat, joita pääsin käyttämään opintojen puitteissa. Löysin pari paikallista soittajaa opiskelukavereistani ja suomalaisen kitaristin Facebookissa kyselemällä.”

Porukka teki pari demomaista biisiä, joita ei ole enää vuosiin soitettu tai pidetty suoratoistopalveluissa.

”Tuo oli kuitenkin todella hienoa aikaa ja taatusti tarpeellinen askel, jolloin kehityin biisinteossa ja studiotyöskentelyssä.”

Berliini on Palolle vaikuttava ja innostava kaupunki, joten se on vaikuttanut hänen sävellyksiinsä.

”Tulevilla biiseillä Berliinin kaikuja kuullaan konkreettisesti ystäväni Konrad Krenzlinin minulle aikoinaan tekemissä kenttä-äänityksissä, joita olen hyödyntänyt muun muassa Suurkaupunki-biisin introssa. Kenties kaupungin kulttuuri synnytti ylipäätään kiinnostuksen kenttä-äänityksien käyttöön ja meluisiin soundeihin”, hän tuumaa.

Laulujen matkat kuulijoille

Valkea julkaisi neljä kappaletta sisältävän Suurkaupunki-EP:n kesällä 2019. Kokonaisuus oli käytännössä julkaisuvalmis jo keväällä 2017, mutta julkaisu venyi parilla vuodella muun muassa musiikkivideon teon vuoksi. Palo oli tehnyt kappaleet jo vuosina 2015–2016.

”Koko ajan takaraivossa tykyttävä julkaisuprosessi vaikutti siten, etten oikeastaan tehnyt yhtään uutta biisiä valmiiksi vuosina 2017–2019.”

Suurkaupunki -EP:n julkaisun jälkeenkin Palon biisihanat pysyivät kiinni, kunnes koronakeväänä 2020 alkoi tapahtua.

”Gradun palautuksen jälkeen tein demot biiseihin Vuosien horteen jälkeen ja Toisin. Työnimet olivat Berliinifunkin veli ja Kevätpaska 2006 – saatte itse arvata, kumpi biisi on kumpi”, basisti heittää.

Singleparia työstettiin kauan ja julkaiseminen kesällä 2021 tuntui todella hyvältä.

”Itselleni nuo biisit tuntuvat tavallaan Valkean uudelta alulta”, laulaja ajattelee.

Toukokuussa 2022 ilmestyi Täällä ollaan vieläkin -kappale, jossa haaveillaan pois lähtemisestä, mutta pitkäaikainen unelma ei lopulta toteutunutkaan.

Hiottua indie-pop-rockia

Vuosina 2021–2022 Valkea on työskennellyt oululaisen tuottaja-miksaaja Aake Lämsän kanssa. Lämsä on tuttu bändeistä Ikinä, Saaga ja Apina.

Palo tutustui Lämsään, kun he soittivat samoissa musaprojekteissa Oulussa.

”Tunnen Aaken ennen kaikkea todella taitavana kitaristina, mutta myöhemmin selvisi että hän tekee myös tuotantoja ja miksausta – näinpä oli luontevaa pyytää häntä mukaan.”

Biisien teossa Palon ja Lämsän yhteistyö on alkanut jo demovaiheessa.

”Lähetän Aakelle tekemiäni demoja kommentoitavaksi, ja käytännössä aina hänellä on kehitysideoita, joiden avulla biisiä saadaan toimivammaksi”, säveltäjä avaa.

Yhteistyöprosessi vaihtelee biisikohtaisesti. Ennen äänityksiä kommenttikierroksia saattaa olla useitakin.

”Useimpiin biiseihin Aake on myös tehnyt miksausvaiheessa jonkunasteista jälkituotantoa. Mielestäni hän on erityisen taitava etenkin kaikutilojen ja delayn luovassa käytössä”, Palo kehuu.

Soundivaikutteita suosikeilta

Palo on löytänyt Mew-bändin musiikin uudelleen viime vuosina ja ottanut tietoisestikin vaikutteita heidän soundistaan. Myös Sigur Ros -yhtye on yksi musiikintekijän kestosuosikeista, joten kenties heidänkin ilmaisukieltään voi kuulla Valkean musiikissa.

”Olen aina fanittanut enemmän bändejä kuin yksittäisiä muusikoita, joten esimerkiksi varsinaista laulu- tai basisti-idolia, jolta haluaisin tietoisesti ottaa vaikutteita, mulla ei ole.”

Palon laulunteko lähtee yleensä liikkeelle kitaralla tai pianolla.

”Lähden usein hahmottelemaan sovitusta saman tien äänittämällä raitoja tietokoneelle, joten mukana on useampi soitin jo varhaisessa vaiheessa”, hän paljastaa.

Valkean ensi vuonna julkaistavalla pitkäsoitolla ei ole mitään yhdistävää teemaa.

”Mutta huomasin, että useimmat laulut käsittelevät tavalla tai toisella asioiden päättymistä ja lähtemistä. Lisäksi monen biisin tarina näyttää myös sijoittuvan yöaikaan.”

Rotuaarin keikalla myös puhallinsektio

Valkean seuraava keikka ei ole iltamyöhään, vaan jo iltapäivällä.

”Esiinnymme lauantaina 3. syyskuuta Rotuaarilla Sounds of Oulu -tapahtumassa klo 16. Mukana on myös nelihenkinen puhallinsektio.”

Palon lisäksi Valkeaan kuuluvat laulaja-kosketinsoittaja Laura Hiltunen, kitaristi Lari Haataja, kosketinsoittaja Olli Anttila ja rumpali Miika Mäkäräinen.

Rotuaarin keikalla lavalla musisoivat myös uudella singlellä vierailleet Valtteri Ahonen (alttosaksofoni), Elmeri Karjalainen (tenorisaksofoni), Sakari Leponiemi (trumpetti) ja Marja Lamppu (pasuuna).

Sounds of Oulu -tapahtuman koko ohjelma: http://www.soundsofoulu.com/