Sota-ajan Oulu löytyy nyt kännykästäkin

Citynomadi on älypuhelimeen ladattava ilmainen sovellus, joka vie sinut seikkailemaan ympäri Oulua – tai muita kaupunkeja. Oulussa reitit on jaoteltu teemoittain. Kuvat: Kati Valjus

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun kaupungin asukasmäärä oli sotavuosina hieman vajaat 25 000 asukasta. Saksalaisia kaupungissa oli arviolta noin 4000. – – Osa saksalaisista oli läpikulkumatkalla, osa viivähti pitempään. 

Tuula Mettovaaran ensimmäinen lapsuusmuisto liittyy Lapin sotaan. Pieni tyttö oli kolmivuotias, kun saksalaiset sotilaat saapuivat kotikaupunkiin Kemiin. Yksi heistä nosti pienen Tuulan syliinsä. 

”Ehkä hänellä oli saman ikäinen tyttö kotona. Muistan selvästi tunnelman ja sen, että sain sotilaalta pienen karamellin, joita kutsuttiin uskovaisten pastilleiksi”, Mettovaara kertoo. 

Olemme sujahtaneet Oulun sotavuosiin Citynomadi-sovelluksen avulla. Älypuhelimeen ladattu sovellus esittelee kuvia sotavuosien Oulusta sijaintimme mukaan. Olemme Tuiran Koskitiellä, jota vanhoissa kuvissa kutsutaan nimellä Toppilantie. Saksalaisen panssariajoneuvon taustalla näkyvät rakennukset ovat puisia ja matalia. 

Mettovaaran kävelylenkkiseurana on ystävä Mervi Yypänaho. Naapurukset asuvat keskustassa ja ovat innokkaita kävelijöitä. 

Sotien aikana Oulun Villatehdas Oy valmisti suuret määrät sarkakangasta ja muita tarvikkeita armeijalle. Pulan vallitessa raaka-ainesekoituksiin käytettiin esimerkiksi kaatuneiden mantteleita. 

Olemme edenneet Pikisaareen, villatehtaan maisemiin. Meren puolelta rakennus on tosiaan helppo yhdistää vanhaan kuvaan. 

Tuula Mettovaara (vas.) ja Mervi Yypänaho ovat innokkaita kävelijöitä ja kiinnostuneita historiasta. 

Historia kiehtoo molempia naisia. He ovat käyneet kuuntelemassa muun muassa pääkirjastolla järjestettyjä luentoja vanhasta Oulusta. 

Viime aikoina Mettovaara on innostunut tekemään sukututkimusta. 

”Se on ollut mielenkiintoista. Isäni suku on Vienan Karjalasta.” 

Jatkosodan aikana vuonna 1942 saksalaisen Auslade-Komissar 40:n toimesta Toppilansalmen yli rakennettu teräsrakenteinen rautatiesilta päätti Hietasaaren pitkän eristyneisyyden. 

”Ajatella, miten eristyksissä Hietasaari on joskus ollut. Kaupunkilaiset muuttivat sinne koko kesäksi kesähuviloilleen”, naiset tietävät. 

Koulutyö jouduttiin keskeyttämään ja oppilaat lähettämään koteihinsa, kun Oulun kuuromykkäin koulu luovutettiin sotilasmajoituskäyttöön lokakuussa vuonna 1939. – – Pommituksissa 21.1.1940 koulun alueelle putosi viisi palopommia, joista yksi asuntolan ullakolle. 

Oulun vanhalla ”kuuromykkäin koululla” oli omat vaiheensa sotien aikana. 

Olemme saapuneet kävelyreittimme viimeiseen kohteeseen, Tuiranpuiston kupeessa sijaitsevan koulun pihalle. Pohdimme sota-aikojen kuurojen lasten asemaa ja koulun historiaa.  

Citynomadi-sovelluksessa on valtava määrä kohteita ympäri kaupunkia, suurin osa niistä keskustassa, jossa voi vielä tunnistaa tuttuja rakennuksiakin. Näissä riittää historiasta kiinnostuneille ystävyksille tutkittavaa vielä monelle kävelyreissulle.  

Kursivoidut lainaukset ovat peräisin museolehtori Arja Keskitalon tuottamasta Oulu Sodissa – kuvat kertovat -materiaalista Citynomadi-sovelluksessa. 

Lue myös