Puutarhanhoidosta kuuluu myös nauttia – lue vinkit aloittelevalle puutarhurille!

Vanhan kansan mukaan kesäkukat voi istuttaa ulos kesäkuun 10. päivän jälkeen, kun hallanvaara on ohitse. Kuva: Julia Zavalishina / Shutterstock

Luonto & ympäristö

Julkaistu: Kirjoittaja: Laura Heikkinen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Puutarhanhoito on mukava ajanviete, joka tuo paljon iloa ja hyötyä. Sen aloittaminen voi kuitenkin tuntua haastavalta. Tässä jutussa vinkit puutarhanhoitoon antaa hortonomi Merja O’Rourke, Oulun puutarhayhdistyksen puheenjohtaja.

Mitkä ovat kevään ja alkukesän tärkeimmät tehtävät puutarhassa?

Pihatoimet on parasta aloittaa vasta kuivalla maalla, sillä märkä maaperä tiivistyy liikuttaessa ja vähentää kasvien juuriston hapensaantia.

Nurmikkoa ei välttämättä tarvitse haravoida, riittää kunhan poistaa pudonneet risut ja oksat. Myöskään istutusalueita ja kukkapenkkejä ei tarvitse siivota mullokselle, vaan lakastuneet kasvinosat voi silputa ja jättää katteeksi.

Pidä huolta maaperästä

Monien vihannesten ja kesäkukkien siemenet voi kylvää suoraan avomaalle toukokuussa. Esikasvatetut taimet tulee karaista ennen istutusta ulkoiluttamalla niitä. Vanhan kansan mukaan kesäkukat voi istuttaa ulos kesäkuun 10. päivän jälkeen, kun hallanvaara on ohitse. Perennoja voi istuttaa heti kun maa on sulanut.

Hyvä kasvualusta on tärkeää kasveille, joten maaperästä kannattaa pitää huolta. Kalkitseminen ja lannoittaminen ovat hyödyllisiä toimenpiteitä, mutta eivät aina välttämättömiä.

Orgaaniset lannoitteet, kuten kanankakka, ovat suositeltavia. Komposti on erinomainen ja ilmainen maanparannusaine. Orgaaninen aines maaperässä edistää mikrobi- ja pieneläintoimintaa, mikä puolestaan tukee kasvien kasvua. Yksi kasvava trendi onkin ekologinen puutarhanhoito, jossa puutarhaa hoidetaan kestävän kehityksen mukaisesti.

Oulun puutarhayhdistys on perustettu vuonna 1897. Sillä on toimintaa ympäri vuoden, mutta eniten kesäaikaan. Kesällä tarjolla on kursseja, työpajoja, puutarhamatkoja sekä pihakävelyjä Oulun seudun yksityispuutarhoihin.

Fakta

Vinkit aloittelevalle puutarhurille

  1. Tutustu oman pihasi olosuhteisiin, etenkin sen maaperään  ja valoisuuteen.
  2. Ota selvää kasveista ja puutarhanhoidosta tai kysy apua  ammattilaiselta, jotta osaat valita oikeat kasvit kasvupaikkaan  nähden.
  3. Nauti puutarhasta ja sen hoidosta! Tee puutarhastasi sellainen, missä viihdyt. Ahkerimmankin puutarhurin kannattaa välillä  istahtaa, pysähtyä katselemaan ympärilleen ja ottaa rennosti.