Tekoäly tulevaisuuden sairaalan moottorina – OYS mukana 10 miljoonan EU-hankkeessa

OYSin osuus käsittelee pilottia, jossa leikkaussalien käyttö olisi optimaalista sekä potilaan että henkilökuntaresurssien näkökulmasta. Kuva: OYS

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

”Tavoitteenamme on luoda sairaalan tietojärjestelmiin yhteensopiva tekoälyalusta, jonka avulla hallitaan leikkaussalien potilasvirtoja ja tuotetaan ratkaisuja kroonisesti sairaiden potilaiden älykkään hoitopolun rakentamiseen. Kutsumme tätä työkalua älysairaalan moottoriksi”, kertoo hankkeen OYSin osuutta koordinoiva testaustoiminnan päällikkö Timo Alalääkkölä OYS TestLabista.

Kehittämishanketta koordinoi Helsingin yliopistollinen sairaala. Terveydenhuollossa tunnistetun idean ympärille on koottu viidestä eurooppalaisesta yliopistosairaalasta, yhdestä yliopistosta ja kymmenestä teknologiayrityksestä koostuva konsortio, joka haki Euroopan Unionin Horizon2020-rahoitusta hankkeelleen.

Yli 80 hakemuksen joukosta rahoitusta sai vain neljä, joista yksi oli Aiccelerate – A Smart Hospital Care Pathway Engine. Hanke käynnistyy vuoden 2021 alussa ja sen kesto on kolme vuotta. OYSin osuus saadusta rahoituksesta on 624 000 euroa.

Hakemuksen valmisteluun osallistuivat OYSista testaustoiminnan päällikkö Timo Alalääkkölä, anestesiologian professori Janne Liisanantti ja kehitysjohtaja Pasi Parkkila.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun suomalaiset yliopistosairaalat valmistelivat laajan Suomesta koordinoidun EU-hankkeen yhteistyössä. Hankkeen toteutukseen osallistuu OYSista laaja joukko huippuasiantuntijoita, mukaan lukien anestesian tutkimusryhmä, tutkimuspalvelut ja tietohallinto.

OYS pilotoi leikkaussalitehokkuutta

Aiccelerate-hankkeessa kehitettävää teknologiaa testataan kolmessa pilotissa, joista kerätään palautetta ja oppimiskokemusta skaalautuvan tekoälyn kehittämiseen.

OYSin johtamassa pilotissa pyritään tekoälyavusteisesti tehostamaan kiireettömien ja päivystyksellisten leikkausten suunnittelua niin, että leikkaussalien käyttö olisi optimaalista sekä potilaan että henkilökuntaresurssien näkökulmasta.

Tekoälyn avulla voidaan suunnittelussa ottaa huomioon potilaskohtaiset riskitekijät mutta myös ennalta arvaamattomat muuttujat, jotka voivat vaikuttaa potilaan hoitopolkuun. OYSin vastuulla on myös älysairaalan tekoälyalustan toiminnallisen vaatimusmäärittelyn muodostaminen yhdessä hankkeen sairaalakumppaneiden kanssa.

Kansainvälinen hanke

Aiccelerate-konsortion muodostavat:

HUS Helsingin yliopistollinen sairaala, Oulun yliopistollinen sairaala, Ospedale Pediatrico Bambino Gesù (Italia), Barcelona Children’s Hospital (Espanja), University Hospital Università degli Studi di Padova (Italia), Erasmus University Rotterdam (Alankomaat), RTO Fundació Eurecat (Espanja), TICBioMed (ei-kaupallinen toimija, Espanja), sekä yritykset; Chino (Italia), Symptoma (Itävalta), Nuromedia (Saksa), SRDC (Turkki), Evondos (Suomi), NeuroPath (Belgia), NEC Laboratories Europe (Saksa) sekä Innofactor (Suomi).

Lue myös