Oulun yliopiston ylioppilaskunnalta kaupunkipoliittinen ohjelma: Oulusta Suomen paras kaupunki opiskella

Opiskelijat ovat iso osa kaupungin elämää. OYY haluaa, että heidän äänensä kuuluisi Oulussakin paremmin. Kuvituskuva: Iina Tauriainen

Koulutus

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun yliopiston ylioppilaskunta haluaa parantaa opiskelijoiden elämää Oulussa. Sitä tukemaan ylioppilaskunta on laatinut kaupunkipoliittisen ohjelman, jonka toivotaan otettavan huomioon kaupungin päätöksenteossa.

Oulun yliopiston ylioppilaskunta (OYY) on ottanut askeleita kaupunkivaikuttamisessa ja laatinut sen tueksi kaupunkipoliittisen ohjelman, joka keskittyy parantamaan opiskelijoiden elämää Oulussa.

Ohjelman taustamateriaalina on käytetty muun muassa OYY:n keväällä 2024 opiskelijoille tekemän kaupunkikyselyn tuloksia. Ohjelman kärkiteemat ovat selkeitä ja kunnianhimoisia: Oulusta pitää tulla Suomen paras kaupunki opiskella.

Opiskelijoista hyötyä Oululle

Ylioppilaskunnan tavoitteena on saada opiskelijoille viihtyisä ja helppokulkuinen kaupunki. Ohjelmassa otetaan kantaa niin joukkoliikenteeseen, pyöräparkkeihin, asuntotuotantoon kuin työllistymiseen Oulussa.

”Joukkoliikenteen kattavuudella ja merkittävillä opiskelija-alennuksilla opiskelijat pääsevät helposti niin opintojen kuin harrastustenkin pariin. Pyöränhuoltopisteet ja pyöräparkit edistävät helppoa liikkumista. Opiskelija-asuntojen tuotannon täytyy kohdata kysyntä niin, että opiskelijoille on tarjolla riittävästi kohtuuhintaisia asuntoja opintojen ajaksi”, ohjelmassa mainitaan.

Lisäksi opiskelijat kannustavat Oulun kaupunkia tukemaan opintojen aikaista ja jälkeistä elämää. Sitoutumalla opiskelijoiden työllistymiseen, Oulun kaupunki voi tukea opiskelijoita rakentamaan vankan pohjan tulevalle uralle jo opiskeluaikana.

“Tämä ei ainoastaan hyödytä opiskelijoita, vaan myös vahvistaa Oulun asemaa osaamisen ja innovaatioiden kaupunkina”, linjaa OYY:n hallituksen varapuheenjohtaja Vilma Sippola.

Oulu voi näyttää esimerkkiä kansainvälisten opiskelijoiden työllistämisessä, jolloin yhä useammalla olisi mahdollisuus jäädä Oulun seudulle myös valmistumisen jälkeen.

Monipuolisempia tiloja

Kaupunkipoliittinen ohjelma painottaa myös tilojen ja resurssien tarvetta opiskelijakulttuurille. Opiskelijat muodostavat suuren osan oululaisista, ja monipuolisen opiskelijakulttuurin näkyvyys rikastuttaa tulevan Euroopan kulttuuripääkaupungin kulttuurielämää entisestään. Myös itsenäiselle opiskelulle tarvitaan tiloja niin kampuksilta kuin niiden ulkopuoleltakin.

”Haluamme, että Oulussa on tarjolla monipuolisia aktiviteetteja ja tiloja, jotka tukevat opiskelijoiden hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä.”

Koko kaupunkipoliittisen ohjelman pääsee lukemaan OYY:n verkkosivujen materiaalipankista.