Tuore startup-yritys rakentaa kansainvälistä yhteisöä Oulussa

Tiimissä ovat mukana Arina Lykova (ylh. vas.), Hansika Ambahelagedara, Hebella Mengistu, Aaron Gorman, Ramkumar Srinivasan, Javid Sameer, Keijo Salmivaara ja Alex Hopkinson (puuttuu kuvasta). (Kuvat: Arina Lykova ja tiimiläiset itse)

Ihmiset

Julkaistu: Kirjoittaja: Sanna Riikka Johanna Häyrynen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kun muuttaa tuntemattomaan maahan, tietoa uudesta kotikaupungista voi olla vaikea löytää. Usein ympäriltä saattaa puuttua myös yhteisö, ja uusi työpaikkakin olla vielä haussa.

Arina Lykova halusi perustaa yrityksen, joka auttaa Ouluun muuttaneita löytämään työhön, opiskeluun ja vapaa-aikaan liittyvää tietoa. Hän ja hänen ystävänsä olivat kamppailleet juuri tiedonpuutteen kanssa muuttaessaan ulkomailta Ouluun.

EntreCom Enterprise Community -yritys perustettiin viime vuonna. Sen pilottiprojekti on nimeltään Entre#Oulu.

”Tuotamme sisältöä ja lisäämme tietoa eri aiheista, kuten koulutuksesta, yrityksen perustamisesta, kulttuurien välisestä vuorovaikutuksesta, kansainvälistymisestä ja integroitumisesta. Tavoitteenamme on tehdä Oulusta vähän monimuotoisempi ja erilaiset ihmiset huomioiva kaupunki. Haluamme myös estää aivovuodon, etteivät osaajat muuttaisi kaupungista tai jopa maasta pois”, Arina Lykova kertoo.

Toimitusjohtajana hänellä riittää paljon tehtävää yrityksessä aina sisällöntuotannosta ja verkkosivujen tekemisestä neuvotteluihin ja rahoitusmahdollisuuksien etsimiseen. Lykova on kiitollinen, että hänellä on tiimi, joka auttaa häntä aina, kun aikaa ja inspiraatiota riittää.

Palkitsevaa työtä

Alex Hopkinson liittyi tiimiin joulukuussa. Hän työskentelee sekä IT- että ravintola-alalla, mutta haluaa vapaa-ajallaan työskennellä Entre#Oulun markkinointivastaavana. Hänen päätehtävänsä on vahvistaa kansainvälisen yhteisön vuorovaikutusta Oulussa ja Suomessa.

”Oulussa on paljon ulkomaalaisia, mutta monet heistä eivät tunne toisiaan. En ole tavannut yhtäkään brittiläistä Oulussa, mutta olen kuullut, että heitä on paljon. Puskaradiota tarvitaan, jotta tieto tärkeistä asioista leviää ulkomaalasten keskuudessa”, sanoo Hopkinson, joka on itsekin Isosta-Britanniasta kotoisin.

Ulkomaalaisten on tärkeää saada käyttää kykyjään ja ilmaista itseään, sanoo EntreCom Enterprise Communityn tiimi. (Kuva: Arina Lykova)

Toinen tiimiläinen, Hansika Ambahelagedara, tuli mukaan harjoittelijana viime vuonna. Harjoittelujaksonsa jälkeen hän päätti jatkaa töitä vapaaehtoisena. Artikkelien kirjoittaminen ja muiden kansainvälisten osaajien kanssa työskentely on ollut hänelle palkitsevaa.

”Epäonnistumis- ja onnistumistarinat antavat inspiraatiota ja motivaatiota. Kun kuulee muiden kokemuksista, saa itsekin rohkaisua. Siksi tämä työ on minulle niin tärkeää. Artikkelien kirjoittaminen ja sisällön tuottaminen oli minulle aivan uutta. Olen oppinut uusia taitoja. Tämä on ollut hienoa”, hän summaa.

Yhteisö kasvaa

Arina Lykovan mukaan startup-yrityksessä ensimmäinen vuosi on kokeilua ja tekemisestä oppimista.

Hän on iloinen, että ihmiset alkavat jo tuntea hänen yrityksensä. Lykova tiimeineen on kutsuttu osallistumaan erilaisiin tapahtumiin ja keskusteluihin. Hän on myös tehnyt yhteistyötä useiden suomalaisten ja kansainvälisten yritysten ja yhteisöjen kanssa.

”Vähän aikaa sitten aloitimme virallisena kumppanina ja fasilitaattorina kansainvälisessä yrittäjyysohjelmassa nimeltä Nordic Social Entrepreneurship 3.0. Edustamme ohjelmassa Suomea. Ohjelma on ainutlaatuinen ja olen innoissani mukana siinä.”

Arina Lykova on hyvillään myös siitä, että hänen yhteisönsä yleisö kasvaa. Mukana ei ole pelkästään ulkomaalaisia: reilu kolmannes seuraajista on suomalaisia, jotka ovat kiinnostuneita kansainvälisetä yhteistyöstä.

Se kannustaa Lykovaa ja tiimiä haaveilemaan, että ehkä toimintaa voisi laajentaa Suomen muihin pienempiin kaupunkeihin ja jopa ulkomaille.

Lue lisää EntreCom Enterprise Communityn toiminnasta.

Juttu on julkaistu myös englanniksi Mun Oulun My Oulu -osiossa.

Lue myös