Siirry suoraan sisältöön

Yrityksille luvassa nopeita rahoituskeinoja

1.4.2020

Koronapandemian vuoksi yritykset ovat joutuneet kiperään tilanteeseen. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on koonnut julkisen yritysrahoituksen häiriötilanneryhmän, joka kokoontuu viikoittain ja jakaa tietoa, jotta paikallisia yrityksiä osataan auttaa mahdollisimman hyvin.

Yritysten epävarma tulevaisuus on herättänyt huolta yritysrahoituksen tarjoajissa. Vaikka epidemia on vasta leviämässä, poikkeustilanne on jo iskenyt laajasti yrityksiin. Monien yritysten asiakastulot ja kassavirta ovat hiipumassa.

Tämän vuoksi ELY-keskus on kutsunut koolle julkisen yritysrahoituksen häiriötilanneryhmän, johon kuuluvat ELY-keskuksen lisäksi TE-toimisto, Business Finland, Finnvera, Oulun kauppakamari, Pohjois-Pohjanmaan yrittäjät ja BusinessOulu.

Ryhmä pyrkii parantamaan yritysrahoituksen palveluita, varmistamaan palveluverkoston osaamisen, tehostamaan tiedonkulkua sekä verkostossa että yrittäjille, keräämään ja hyödyntämään yhteistä tilannetietoa ja sekä varmistamaan toimijoiden yhteistyön sujuvuuden kriisitilanteessa.

Ryhmä kokoontuu viikoittain ja järjestää kuntien ja elinkeinoyhtiöiden yritysrahoitusasiantuntijoille infoja joka viikko. Ensimmäiseen infoon osallistui 73 osallistujaa eri puolilta maakuntaa.

”Elinkeinoelämän sidosryhmäverkosto tekee laajasti yhteistyötä, jotta yritysten tarpeisiin saadaan tukea ja helpotusta”, vakuuttaa toimitusjohtaja Jari Tuovinen Oulun kauppakamarista.

”Perusohjeena on, että yrityksen kannattaa olla yhteydessä pankkiinsa jo ennen kuin kassan pohja näkyy, hakea Business Finlandin kehitysavustusta ja tarkastella mitä kustannuksia voi säästää. Talouden häiriötilanne jatkuu näillä näkymin usean kuukauden ajan. Markkinatilanne korjaantuu aikanaan, vaikka tällä hetkellä tilanne voi näyttää synkältä”, tiivistää Tuovinen.

Yrityksille tarjotaan helposti haettavia ja nopeasti myönnettäviä tukia, sanoo ELY-keskuksen elinkeinovastuualueen johtaja Petri Keränen.

”Yhteistyöllä selviämme”

Yritysrahoituspalveluihin on tulossa uusia tilanteeseen sopivia paketteja. Business Finland ja Finnvera ovat lanseeranneet jo markkinoille omia tuotteitaan. ELY-keskuksen tuotteet tulevat tällä viikolla, kun tarvittavat asetusmuutokset valmistuvat.

Ensimmäisessä vaiheessa markkinoille tulevat uudenlainen kehittämispalvelurahoitus ja koronarahoitus. Muun muassa yrittäjien työttömyysturvaan, starttirahaan, palkkatukeen ja nykyisiin EU-perustaisiin rahoitusvälineisiin valmistellaan muutoksia.

”Tavoitteena on tarjota helposti haettavia ja nopeasti myönnettäviä tukia, joissa on pieni omarahoitus. Näin voitaisiin tukea työllisyyttä yrityksissä ja toisaalta helpottaa kassavirran kuihtumisesta aiheutuvia ongelmia. Avaamme näillä näkyminen myös uusia EU-rahoitushakuja”, kertoo johtaja Petri Keränen ELY-keskuksesta.

Paikallisille yritysrahoituksen tarjoajille järjestetään tarvittaessa myös verkkokoulutuksia, jotta rahoittajat pysyvät ajan tasalla ja voivat palvella paikallisia yrittäjiä mahdollisimman hyvin.

”Rakennamme joukkueen ja toimintamallin, jonka tavoitteena on turvata palvelu yrityksille voimakkaasti kasvavassa rahoituskysynnässä. Uskon, että yhteistyöllä selviämme mahdollisimman vähillä vaurioilla tästä kriisistä”, toteaa Keränen.

Artikkeli on osa Meidän Oulu -juttusarjaa. 

Meidän Oulu -tarinat kertovat oululaisten yrittäjien, palvelutuottajien ja tapahtumajärjestäjien kekseliäisyydestä ja sinnikkyydestä nopeasti muuttuneissa olosuhteissa. Meidän Oulu kannustaa oululaisia pitämään paikallisten puolta.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Jani Tuovinen työhuoneessaan.
Yrityksen kannattaa olla yhteydessä pankkiinsa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, sanoo Oulun kauppakamarin toimitusjohtaja Jari Tuovinen.

Liittyvät sisällöt

Lue myös