Sikla rakentaa toimitiloja Oulunportin yritysalueelle

Siklan rakennustyömaat Oulunportissa ovat edistyneet suunnitellussa aikataulussa. Valmiina ovat jo muun muassa toimitilat Suomen Autokauppa Oy:lle. Kuva: Petteri Löppönen

Talous

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Rakennusliike ja kiinteistökehittäjä Sikla-konsernilla on käynnissä useita hankkeita Oulunportissa. Siklatilat Oy rakentaa siellä parhaillaan tiloja muun muassa KymppiPlus-autoliikkeelle, Kamux-vaihtoautoliikkeelle ja Ranuan Tarvikekeskukselle. Siklan rakennushankkeet ovat useimmiten lähtöisin asiakkaan tarpeista, kuten Kamuxin ja Ranuan Tarvikekeskuksen tapauksissa.

”Keskustelimme ensin asiakkaidemme kanssa heidän tarpeistaan. Meillä oli tiedossa tontti, joka oli alun perin suunniteltu yhdelle toimijalle. Koska tilaa oli runsaasti, aloimme selvittää mahdollisuutta sijoittaa kaksi toimijaa samalle tontille. Kaavaan ei tarvinnut tehdä muutoksia, mutta eri vaihtoehtoja ja suunnitelmien sopivuutta tontille tarkasteltiin yhdessä kaavoituksen kanssa”, kertoo Siklan myyntipäällikkö Jaakko Pietiläinen.

Oulunportin kaupunkikuvallinen suunnittelu on tehty huolella näkyvän sijainnin vuoksi. Liiketilarakennusten julkisivuissa on runsaasti lasipintoja ja erilaisia tehosteita. Rakennukset on sijoitettu tien läheisyyteen ensinnäkin siksi, että yritykset näkyvät kaupunkiin saapuville ja samalla rakennukset vähentävät tien meluhaittoja asiakassisäänkäyntien puolella.

Sikla on keskustellut esimerkiksi julkisivuihin liittyvistä vaatimuksista kaavoituksen kanssa pitkin matkaa.

”Ammattitaitoinen suunnittelijamme laati luonnokset, jotka Arkkitehtisuunnittelu Niskanen Oy kehitti eteenpäin rakennuslupavaiheeseen asti. Yhteistyö kaupungin kanssa on ollut kiitettävää. Aina kun on ollut kysyttävää, olemme saaneet vastauksen nopeasti.”

Oulunporttiin on jo aikaisemmin valmistunut Siklan rakentamat toimitilat Suomen Autokauppa Oy:lle ja Suomen Autohuolto Oy:lle. Lisäksi hankekehitysvaiheessa on alueen suurin tontti, johon on tarkoitus rakentaa monikäyttöinen 8500 m²:n toimitilakokonaisuus vuoden 2022 aikana.

Kaavoitus tarjoaa mahdollisuuksia

Sopivien tonttien tarjoaminen yrityksille on tärkeä osa kaavoituksen toimintaa.

Oulunportin alueelle laadittiin kaavamuutos, kun kaupungin vuoden 2017 työpaikkaselvitys osoitti yritystonttien tarpeen. Alueen aikaisempi kaava oli laadittu 2000-luvun alussa IT-alan toiminnalle, mutta se ei toteutunut.

Oulun kaupungin asemakaava-arkkitehti Virpi Rajala on laatinut Oulunportin viimeisimmän, vuonna 2019 voimaan tulleen, asemakaavamuutoksen ja ollut kaavoittajan ominaisuudessa mukana rakennushankkeiden ennakkoneuvotteluissa.

”Kaavaa valmisteltiin yhteistyössä alueelle haluavien yritysten kanssa ja mukaan saatiin kahdeksan toimijaa. Näin varmistettiin, että suunnitelmat vastaavat tarpeita”, kertoo Rajala.

Alueelle rakennetaan etupäässä paljon tilaa vaativan erikoiskaupan myymälätiloja sekä toimistoja ja muita työtiloja. Synergiaetua tuo läheinen Kaakkurin aluekeskus, jonka rooli päivittäisten toimintojen keskuksena säilyy. Alueita sitomaan rakennetaan moottoriväylän alittava Oulunportintie.

Kahdessa vuodessa valmisteltu kaava syntyi verrattain nopeasti, koska tarve ole selkeä.

”Kaavoituksen tehtävänä on vastata yhteiskunnan tarpeisiin ja tarjota erilaisille toimijoille mahdollisuuksia. Kaavoitusprosessien selvityksiin ja kuulemisiin on kuitenkin aina varattava riittävästi aikaa, jotta kaikki ympäristön laatuun vaikuttavat tekijät pystytään huomioimaan.”

Sikla Oy

  • Perustettu 2007.
  • Liiketoiminta-alueet: asunnot, toimitilat, palvelukodit, päiväkodit, koulut.
  • Sikla-konserniin kuuluva Siklaelementit Oy tuottaa esivalmisteita yhtiön tarpeisiin ja ammattirakentajille. Elementtitehtaat Limingassa sekä Rantsilassa.
  • Toimintaa koko Suomen laajuudella.
  • Toimipisteet Vantaalla, Tupoksessa ja Tampereella.