Oulun Energia mukana Suomen suurimman tuulipuiston toteuttamisessa – rakentaminen alkaa heti

Suomen suurin tuulipuisto kohoaa Lestijärvelle. Kuva: Mikko Havusela

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kyseessä on Suomen suurin tuulivoimahanke. Vuosittainen energiantuotanto tulee olemaan yli 1,3 terawattituntia, mikä vastaa noin kahta prosenttia koko Suomen vuoden 2020 sähköntuotannosta. Valmistuttuaan Lestijärven tuulipuisto tuottaa merkittävän määrän uusiutuvaa energiaa suomalaistalouksiin.

Oulun Energian osuus tuotannosta on neljännes eli noin 320 gigawattituntia. Lestijärveltä Oulun Energialle tuleva sähkömäärä vastaa peräti 70 000 kotitalouden vuosittaista sähkönkulutusta.

Sähköntarve tulee kasvamaan

Oulun Energian tuulisähkön määrä kolminkertaistuu, kun verrataan tuotantoa kuluvaan vuoteen. Vuonna 2021 Oulun Energian pitkäaikaisten sähkön ostosopimusten ja osakkuusyhtiön kautta hankitun tuulisähkön kokonaismäärä on noin 180 gigawattituntia.

”Uskomme, että sähkön tarve kasvaa tulevaisuudessa tuntuvasti. Tuulivoima on uusiutuvaa, ja sen lisäksi se on kaikkein kustannustehokkain tapa tuottaa sähköä”, toteaa Oulun Energian toimitusjohtaja Juha Juntunen.

”Investointi tuulivoimaan on merkittävä satsaus uusiutuvaan energiaan ja se tukee keskeisesti Oulun Energian hiilineutraalisuustavoitetta.”

Kohti vihreää siirtymää

Lestijärven tuulipuiston kauppahinta on noin 650 miljoonaa euroa ja se sisältää myös tuulipuiston tuotannollisen hallinnoinnin. Tuulipuistoon rakennetaan yhteensä 69 tuulivoimalaa, joiden enimmäiskorkeus on 240 metriä. Tuulipuiston arvioidaan valmistuvan vuoden 2024 loppuun mennessä.

“Hienoa saada Suomen suurimman hankkeen omistajiksi suomalaisia energiatoimijoita”, toteaa Ox2:n maajohtaja Teemu Loikkanen.

 ”Tämä on samalla konkreettinen askel kohti vihreää siirtymää energia-alan investoidessa enenevässä määrin uusiutuvaan energiaan.”

Ox2 toteuttaa tuulipuiston avaimet käteen -periaatteella. Rakentamisen jälkeen se jää vastaamaan tuulipuiston teknisestä ja taloudellisesta hallinnoinnista. Rakennustyöt ovat käynnistyneet sähkönsiirtoon vaadittavan 400 kilovoltin voimalinjan osalta, joka rakennetaan Lestijärveltä Alajärvelle.

Lestijärven tuulipuiston lisäksi Ox2:lla on Suomessa rakenteilla 71 tuulivoimalaa ja se vastaa 79:n tuotannossa olevan tuulivoimalan teknisestä ja kaupallisesta hallinnoinnista Suomessa.

Lue myös