Ukrainalaisten hätä herätti auttamishalun – Help Center Ukraine avataan Saaristonkadulle

Taija Ruuskanen (vas.) on yksi keräystoiminnan aloittajista. Hänen ystävänsä Samuli Korpela on ollut apuna käytännön asioiden hoitamisessa ja lahjoittanut myös itse tavaroita. Kuvat: Henna Saarenketo

Liikunta & terveys

Julkaistu: Kirjoittaja: Henna Maria Saarenketo

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kun Taija Ruuskanen näki ensimmäiset uutiskuvat sotaa pakenevista äideistä ja lapsista, hänessä heräsi suuri tarve auttaa ukrainalaisia. Yhdessä Päivi Törmäsen ja Riitta Jussilan kanssa he perustivat Facebook-ryhmän, jossa he ilmoittivat ottavansa vastaan tavara- ja vaatelahjoituksia.

”Saimme Terwa Foodtruck-yritykseltä hallin käyttöön lahjoitusten vastaanottoa varten. Ihmisten aktiivisuus yllätti meidät täysin. Lahjoituksia tuli niin paljon, että iso halli täyttyi nopeasti, emmekä voineet vastaanottaa kaikkien tavaroita, vaikka olisimme halunneet”, Ruuskanen kuvailee ensimmäisten päivien toimintaa.

Naisten puhelimet täyttyivät yhteydenotoista ja Ruuskanen vietti jopa yhden yön hallilla, jotta lahjoitukset saatiin otettua vastaan.

Vaikka avuntarve Ukrainassa on akuutti, on toimijoiden mielestä tärkeää ottaa rauhassa asioista selvää ja tehdä yhteistyötä paikallisten toimijoiden kanssa.

”Olemme olleet alusta asti yhteydessä Etelä- Suomessa toimiviin ryhmiin, jotka aloittivat samanlaisen toiminnan. Meille kaikille on tärkeää, että apua viedään sinne, missä sille on vastaanottajat sekä tieto siitä, millaiselle tavaralle on tarvetta ja mihin lahjoitukset päätyvät”, Ruuskanen painottaa.

Ouluun saapuvat ukrainalaiset tarvitsevat Suomen säätilaan sopivia, lämpimiä vaatteita.

Kaaoksesta kohti järjestystä

Pian kävi selväksi, että tavaroiden lajittelua varten tarvitaan suuremmat tilat. Valkeassa toimiva Sokos lahjoitti hallinnassaan olevan tyhjän toimistotilan väliaikaiseen käyttöön, joten toimintaa voitiin jatkaa saumattomasti.

Tavarat täytyi ensin kuljettaa uuteen paikkaan. Sen jälkeen alkoi laatikoiden ja pussien purkaminen sekä lahjoitusten lajittelu. Seitsemän eri toimistotilaa täyttyivät muun muassa vaatteista, kengistä, petivaatteista ja hygieniatuotteista.

Tässä vaiheessa toimijat yhdistivät voimansa Suomen ukrainalaiset ry:n Oulun porukan kanssa, jotka olivat myös tahollaan järjestäneet oman keräyksen. Ruuskanen näkee, että yhteistyössä on voimaa ja hän onkin tehokkaasti saanut toimintaan mukaan myös yrityksiä.

”Saimme Storan Ensolta lahjoituksena valtavan määrän pahvilaatikoita ja kaikki on mennyt käyttöön. Lajittelussa on ollut apuna kymmeniä vapaaehtoisia, jotka ovat uurastaneet pitkää päivää”, Ruuskanen kertoo.

”Torin Kippari ja Catering on valmistanut vapaaehtoisille ruokaa lähes päivittäin ja Valkean Jungle Juice Bar on pitänyt porukan virkeänä smoothieiden avulla. Ilmaisesta jätteidenkuljetuksesta on ollut myös valtava apu”, hän jatkaa kiitollisena.

Lahjoituksia ovat toimittaneet myös kaikki Raahen seudun apteekit, Terveystalo, Kallion peruspalvelukuntayhtymä sekä Suomen Ensiturva.

Ouluun saapuvilla pakolaisilla ei ole mukanaan kuin pieni määrä arkisia perustarvikkeita. Käyttämättömille hygienituotteille on jatkuva kysyntä.

Toiminnan jatkuvuus

Ouluun on saapunut viime viikkojen aikana jo satoja sotaa pakenevaa ukrainalaista. Suurimmalla osalla ei ole mukanaan kuin päällä olevat vaatteet. Kaikki eivät osaa englantia, joten asioiden hoitaminen ilman tulkkia on myös haastavaa.

”Olen alusta asti ollut sitä mieltä, että toiminnan tulisi muotoutua yhden luukun palveluksi, josta saa sekä materiaaliapua että neuvoja käytännön asioiden hoitamiseen. Ihmiset tulevat Ouluun väsyneinä ja traumaattinen tilanne päällä, joten heitä pitäisi osata ohjata oikean avun piiriin ymmärrystä ja tukea antaen”, Ruuskanen painottaa.

Osa Ouluun tulleista ukrainalaisista oli saanut tiedon lajittelupisteestä, ja toimijoiden suureksi yllätykseksi he tulivat hakemaan apua suoraan ovelta.

”Olen ohjeistanut saapuneet vastaanottokeskukseen tai poliisilaitokselle. Vaikka Valkean lajittelupaikasta ei ollut tarkoitus tulla noutamaan tavaraa, toki kaikille apua hakeville niitä tarjottiin. Tämä tilanne on kaikille toimijoille niin uusi, ettei tieto kulje vielä hyvin. Josko se tästä selkeytyisi”, Ruuskanen huokaisee.

Help Center Ukraine

Kun Valkean toimistotilan käyttömahdollisuus päättyi, oli toiminnan jatkuminen hetken aikaa vaakalaudalla, kunnes apuun riensivät Aki Keisu, Pekka Asikainen sekä Oulun seurankuntayhtymä. Ruuskasen visioima apupiste muotoutuu haaveesta todellisuudeksi.

”Saimme uudet tilat Oulun keskustasta, osoitteesta Saaristonkatu 13, johon saamme juurruttaa toimintamme. Sen nimi on Help Center Ukraine ja avaamme tilat heti kun olemme saaneet kaiken valmiiksi”, kertoo Ruuskanen.

Tällä hetkellä keskus järjestää vain täsmäkeräyksiä, jotka keskittyvät muun muassa hyvin säilyvän ruuan, hygieniatarvikkeiden, jalkineiden sekä ruuanlaittovälineiden hankintaan. Toimijat jakavat tietoa Facebookissa Help Center Ukraine -Oulu -sivulla, jossa ilmoitetaan keräyksistä, toiminnan avautumisesta sekä vapaaehtoisten työntekijöiden tarpeesta.

Motivaationa auttamisen halu

”Monet ihmiset kokevat valtavaa halua auttaa ja lahjoitukset ovat sellainen keino, joka on usealle mahdollista toteuttaa. Se, että pystyy tekemään jotain konkreettista toisten auttamiseksi, helpottaa myös omaa voimattomuuden tunnetta suuren kriisin ja huolen keskellä”, hän jatkaa.

Ruuskanen haluaa korostaa, ettei avun tarve tule päättymään vielä pitkään aikaan. Pakolaisten määrä tulee Oulussa kasvamaan ja kohdennettuja keräyksiä tullaan järjestämään edelleen. Hän toivoo, että ihmiset eivät heittäisi roskiin niitä tavaroita, joita ei pystytty toiminnan alussa ottamaan vastaan, sillä niille löytyy tulevaisuudessa vielä paljon tarvitsijoita.

”Minulta on usein kysytty, miksi teen tätä. Mielestäni kysymys on outo. Olen herkkä ihminen, joka tuntee empatiaa muita kohtaan ja haluan auttaa niitä, jotka apua tarvitsevat”, Ruuskanen sanoo lopuksi.

 

Juttu on päivitetty 5.4.2022.

 

 

Lue myös