Eläkkeelle siirtyvä kaupungininsinööri Tapio Siikaluoma: ”Uudistustyössä pitää osata katsoa pitkälle”

”Asiat on otettava asioina, ei henkilökohtaisesti. Teemme parhaamme porukalla ja sillä ammattitaidolla mikä meillä on. Kuulemme lisäksi poliitikkoja, jotka ovat erittäin tärkeä sidosryhmä”, sanoo Siikaluoma. Kuva: Merja Haukipuro

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Merja Haukipuro

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kaupungininsinööri Tapio Siikaluomalle kevät on vauhdikasta aikaa, jolloin muun muassa infrarakentaminen ja kunnossapitotyöt ovat kiivaimmillaan. Siikaluoma jättää toimen tämän kevään jälkeen yhdyskunta- ja ympäristöpalvelussa ja esihenkilönä 70 henkilölle kadut ja liikenne -yksikössä.

Tapio Siikaluoma oli ensimmäisten joukossa kantamassa muuttotavaroitaan sisälle Oulun teknisten virastojen taloon eli ympäristötaloon 13 vuotta sitten heinäkuussa 2011.

”Olin ensimmäisiä työntekijöitä täällä talossa ja siirryimme aikaisemmista rakennusviraston tiloista, jossa olimme vuokralla kaupungilta ja tähän rakensimme kaupungille oman. Tämä talo on sijainnut aikaisemmin huoltoaseman paikalla”, Siikaluoma taustoittaa.

Siikaluomalla on 17. toukokuuta tämän kevään varsinainen viimeinen työpäivä ja virallisesti hän jää eläkkeelle elokuussa.

Kaupunki kehittyy konkreettisesti silmissä

Mielekkäimpänä asiana Siikaluoma pitää toimenkuvassaan kaupungin kehitystä, mikä näkyy työssä konkreettisesti.

”Vastuualueeni koskee kaikkien ihmisten arkielämää, katuja ja liikennettä. Oulun kaupungissa, kun rakennetaan, ensimmäisenä tehdään liikenneyhteydet.”

Tällä hetkellä hän näkee työnsä jäljet esimerkiksi Ruskon vankila-alueella, johon on tehty ensin katujärjestelyt, joka mahdollistaa muutakin rakentamista alueelle.

”Lisäksi Nokian rakennuksissa on vaatinut ensin katurakennustyöt Linnanmaalle, jotta siellä päästään toteuttamaan itse rakentamista. Nokian katurakentamisessa meni yksi talvi, jossa samalla tehtiin hiihtoreitin muutos”, Siikaluoma taustoittaa.

Myös Nallikarin aluerakentaminen on kuulunut Siikaluoman tiimin vastuulle.

”Esimerkiksi katu- ja pyörätiejärjestelyt ja ranta-alueet uudistuvat merkittävästi.”

Kaikkiin hänen käsiensä kautta liikkuviin töihin liittyy liikenneväylien rakentaminen. Siikaluoma kertoo työn olleen vuosien varrella kiinnostavaa, eikä hän halua nimetä yhtä ainoaa kiinnostavinta asiaa työssään, vaan kokee kiinnostavuuden olleen tasapuolista kaikissa niin isoissa kuin pienissäkin työnkuvissa.

Palautteita ei kannata ottaa henkilökohtaisesti

Kun aiheeksi tulee arvostus työssä ja jutteleminen aiheesta, onko Siikaluoma kokenut sitä työssään, hän vastaa suoraan. Siikaluoma kertoo oppineensa suhtautumaan palautteisiin.

”Liikennepuolelle, kun tulee sähköisesti paljon palautetta niin ne ovat aina moittivia, joita ei pidä itseensä ottaa, vaan sen kanssa on elettävä. Niihin kannattaakin ottaa etäisyyttä”, Siikaluoma huomauttaa.

”Asiat on otettava asioina, ei henkilökohtaisesti. Teemme parhaamme porukalla ja sillä ammattitaidolla mikä meillä on. Kuulemme lisäksi poliitikkoja, jotka ovat erittäin tärkeä sidosryhmä. Meillä on korkean tason asiantuntijoita omissa tehtävissään, joilla on omia mielipiteitä”, Siikaluoma tietää pitkän kokemuksen pohjalta.

”Itselleni on ollut eduksi rauhallinen luonne. Pitää osata katsoa asioita pitkälle.”

Keväällä tulee aina oululaisilta kunnossapidon palautetta, joka menee Oulun Infra -liikelaitoksen puolelle, jossa on oma johtajansa, joka vastaa kunnossapitotöistä.

”Palautteet kytkeytyvät tiettyihin vuodenaikoihin, kyse on enemmän olosuhteista kuin työstä. Oulussa yleisesti ottaen asiat hoidetaan hyvin moniin kaupunkeihin verrattuna ja hyvällä ammattitaidolla. Aura ei voi olla lumen sataessa joka paikassa yhtä aikaa.”

Kaupungille töihin vuonna 1991

Kysyttäessä kaupungininsinööriltä pystyykö hän vaikuttamaan työssään laajemmin, hän kertoo pystyvänsä vaikuttamaan työssään jossain määrin Infrassa tehtäviin toimiin, tosin rajallisesti.

”Yksikössä työskentelevät pystyvät vaikuttamaan enemmän konkreettisella tavalla. Esimerkkinä Nallikarin uudistaminen, jota projekti-insinööri on hoitanut, hän on päässyt konkreettisella tavalla vaikuttamaan millainen alue tulee olemaan jatkossa”, kaupungininsinööri selventää.

”Minun kannaltani Oulun kaupunki on ollut hyvä työnantaja, itsellä on ollut mahdollisuus vaihtaa tehtävää, joka on tuonut mielekkyyttä tähän. Oulu on kehittyvä ja kasvava kaupunki, jolloin mahdollisuuksia on olemassa. Positiivinen kehitys on ollut pitkään”, Siikaluoma sanoittaa mielikuvaa kaupungista työnantajana.

Siikaluoma kertoo tehneensä lähes koko työuransa Oulun kaupungilla. Alun perin hän tuli kaupungille joukkoliikenneinsinööriksi vuonna 1991, siirtyi siitä suunnittelutehtäviin ja suunnittelupäälliköksi ja sitten kaupungininsinööriksi vuonna 2022.

Hyvä työilmapiiri saa jaksamaan

Siikaluoma on ollut mukana lukemattomissa infra-hankkeissa, suunnittelussa ja rakentamisessa. Työt ovat olleet hänen mukaansa vaihtelevia ja mielekkäitä sekä työnkuvia on ollut paljon erilaisia.

”Infrahankkeet ovat olleet hyvin vaihtelevia kooltaan ja näissä saa näkyvää ympäristössä aikaan”, Siikaluoma kertoo konkreettisen työn näkyvän suunnittelupuolellakin esimerkiksi rakennuskohteissa.

”Mukana tulee helpotuskin, kun kalenterin perässä juokseminen lakkaa.”

Työn mielekkyys ja vaihtelevuus ovat saaneet hänet jaksamaan, samoin hyvät työkaverit. Työilmapiiri on ollut hänestä hyvä ja töihin on ollut kiva tulla joka päivä.

Kaupungininsinöörinä työskenteleminen vaatii hänen mukaansa sekä ammattiosaamista, kuten teknistä osaamista.

”Itselleni on ollut eduksi rauhallinen luonne. Pitää osata katsoa asioita pitkälle”, Siikaluoma tuumii.

Kevät mennään täysillä

Kysyttäessä Siikaluomalta näkeekö hän työn karistuvan pois ympäriltään heti vapaalle jäädessään, hän tuumii ajatusten menevän varmasti lomatunnelmissa aluksi, sillä aika paljon kaupungininsinöörinä joutuu tällä hetkellä kalenterin mukaan elämään.

”Mukana tulee helpotuskin, kun kalenterin perässä juokseminen lakkaa.”

Hän saa hetken miettiäkseen aikooko hän tuhlata aikaa jäädessään pois työelämästä, hän vastaa tämän tulevan ajan olevan kivaakin, kun ei tarvitse olla ohjelmaa. Eikä hänellä ole omien sanojensa mukaan hirveitä suunnitelmia.

Tällä hetkellä Siikaluoma sanoo menevänsä ihan täysillä viimeiseen työpäivään asti.

”Nyt valmistellaan ensi vuoden talousarviota, jota tehdään pitkälle keväälle. Lisäksi on meneillään kaupungin oman tuotannon ulkoistuskilpailutusta. Oulun Infra -liikelaitoksen kunnossapidon ja rakentamisen tuotannon ulkoistus on työstämisvaiheessa ja sen kilpailuttaminen on käynnissä, sen ulkoistuksesta päättää kaupunginhallitus. Myös sopimusasioita pitää viedä eteenpäin.”

”Toivon, että seuraajani valittaisiin mahdollisimman pian”, Siikaluoma toteaa.

Siikaluoma haluaa lopuksi kiitellä kaikkia työtovereita ja yhteistyökumppaneita. Yhteistyökumppaneita hän kertoo tapaavansa kevään aikana.

”Kiitos kaikille hyvästä yhteistyöstä. Meillä on omalle yksikölle kahvit toukokuun yksikköpalaverissa.”