Action houkutti mukaan padeliin

Olivia Luokkanen (vas.) ja Tiia Kurkela kannustavat nuoria hakeutumaan mukaan Action-toimintaan. Kun laji on sopiva, edes välimatka ei ole este. Viime vuonna he kulkivat Haukiputaalta bussilla treeneihin, mutta täysi-ikäisyyden koitettua matka on taittunut autoa ajaen. Kuvat: Harri Tarvainen

Liikunta & terveys

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Padelkentillä käy tavallisesti kuhina, kun innokkaat harrastajat valmistautuvat peleihin. Nuoria on kerääntynyt Oulun kaupungin Action-liikunnan järjestämälle vuorolle runsain mitoin.

Ryhmässä saadaan hyvin käyntiin nelinpelinä pelattavat pelit, sillä osallistujia riittää. Aina näin ei ole ollut. Sen tietävät aktiiviset harrastajat Olivia Luokkanen ja Tiia Kurkela, jotka ovat pelanneet padelia reilun vuoden ajan.

”Aiemmin siellä ei käynyt juuri muita kuin me. Saimme yksilövalmennusta ja harjoittelimme tosi paljon lyöntejä. Nyt lajin suosio on räjähtänyt ja aina saa pelit aikaiseksi”, Kurkela kertoo.

”Kun on monenlaisia pelaajia, pääsee myös tutustumaan erilaisiin pelityyleihin. Samalla pystyy kehittämään omaa pelitekniikkaansa”, Luokkanen jatkaa.

Oulun kaupungin liikuntakoordinaattori Tommi Laine kehuu padelia.

”Se on hyvä laji aloittelijoille. Sitä pelataan nelinpelinä, se on sosiaalinen ja siinä kehittyy nopeasti”, Laine kertoo.

Laaja valikoima lajeja

Kaupungin järjestämän Action-liikunnan ideana on yrittää saada liikkumaan etenkin ne nuoret, jotka eivät jo ennestään harrasta mitään liikuntaa. Toki toimintaan saavat osallistua kaikki alueen nuoret.

Nuorten Actionissa on vuosittain noin 40 000–50 000 käyntikertaa. Osa nuorista käy useamman kerran ja toiveissa on, että toiminta tavoittaisi yhä useamman nuoren ja houkuttelisi heidät mukaan.

”Järjestämme joka vuosi Action-tapahtuman, jossa kyselemme 13–19-vuotiailta nuorilta, mitä lajeja he haluaisivat valikoimiimme. Näiden vastausten perusteella muodostamme lajitarjonnan”, Laine kertoo.

Valikoimassa onkin mistä valita, sillä Action-toiminnan tarjontaan kuuluvat muun muassa uinti, skeittaus, pingis, keilaus, kiipeily, katutanssi ja reenis, joka on luova liikuntasali, jossa on käytössä trampoliineja ja parkour-alue.

Viimeisen viiden vuoden aikana varsinkin uudet lajit, kuten padel, reenis ja kiipeily ovat keränneet kävijöitä.

”Myös keilaus on ollut todella suosittua. Meillä on kaikkiaan valikoimassa 22 eri lajia ja tarjoamme 62 ilmaista tuntia ohjattua liikuntaa viikossa”, Laine toteaa.

Toiminnasta uusia kavereita

Kurkela ja Luokkanen löysivät Action-toiminnan vuosi sitten. Ensimmäisen kerran he kuulivat siitä jo ala-asteella, mutta vasta viime syksynä he lähtivät mukaan. Aluksi he kokeilivat uimista.

”Minä harrastin aiemmin uintia joukkueessa, mutta sitten lopetin sen ja lähdin uimaan Actionin kautta. Siellä sitten innostuimme kokeilemaan myös padelia”, Luokkanen kertoo.

”Tämä on tosi hyvä idea, jota hyödynnetään aivan liian vähän. Tarjolla on ilmaista liikuntaa ja valmennusta, johon ei tarvitse itse hankkia edes välineitä”, Kurkela sanoo.

Padel on vienyt mukanaan niin, että kaksikko pelaa sitä keskenään myös Action-vuorojen ulkopuolella.

”Pelivuoroilla olemme tutustuneet uusiin kavereihin, joita näemme nykyään myös vapaa-ajalla”, Luokkanen sanoo.

”Jos joku miettii, että kannattaako lähteä tai onko siellä ketään, niin kyllä kannattaa. Mukaan voi tulla myös yksin”, Kurkela vinkkaa.

Nuorille myös liikuntaneuvontaa

Lajivalikoiman halutaan vastaavan nuorten toiveita. Jos jossakin lajissa uhkaa olla liian täyttä, hankitaan sille lisää harjoitusvuoroja. Toisaalta sellaisia lajeja jätetään pois, joille ei ole kysyntää. Tärkeintä on, että jokainen halukas nuori pääsee kokeilemaan haluamaansa lajia.

Koronapandemia vaikeutti myös Action-toimintaa. Kun kaupungin liikuntapaikat olivat kiinni, ei vuoroja voitu järjestää.

Laine on nähnyt työssään, miten nuoret lopettivat seuroissa liikkumisen ja ne jotka eivät juuri liikkuneet, lopettivat sen vähäisenkin.

Action-toiminnan lisäksi kaupunki tarjoaa maksutonta liikuntaneuvontaa myös nuorille.

”Se on ollut suosittua. Käymme siellä yhdessä läpi liikuntatietoutta ja ravintoneuvontaa”, Laine kertoo.

Liikuntaneuvonnan pariin voi hakeutua ottamalla yhteyttä kaupungin verkkosivujen kautta. Nuorten liikuntaneuvonta sijaistee Oulun uimahallilla Raksilassa.

Action-liikunnan valikoimaan ja mahdollisiin koronarajoituksiin voi tutustua kaupungin verkkosivuilla. Vain padelin ja lauantain mailapelitunnille vaaditaan ennakkoilmoittautuminen.

Juttu julkaistu ensimmäisen kerran Mun Oulun printtilehdessä 18.11. 2021.

Lue myös