Susikoira Roi -uutuuselokuvaa valmistellaan Hiukkavaarassa – leffan kuvaukset alkavat kesäkuussa

Tipi ja Elina Patrakka pääsevät pian seikkailemaan yhdessä, kun elokuvan kuvaukset alkavat Raahessa kesäkuun lopussa. Kuva: Kimmo Korhonen

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Henna Saarenketo

Jaa sosiaalisessa mediassa:

 

Moni 80-luvun lapsi muistaa katsoneensa televisiosarjaa, jossa seurattiin nuoren Tomin ja hänen saksanpaimenkoiransa seikkailuja. Samoja jännityksen hetkiä ruudun äärellä ovat eläneet myös uuden Susikoira Roi -elokuvan tuottaja Antti Kaarlela sekä ohjaaja Rane Tiukkanen.

”Nimenomaan kauan sitten tehty sarja oli minulle merkittävä osa nuoruutta. Samoihin aikoihin itselläni oli ensimmäinen saksanpaimenkoita Exe, joten Tomin ja Roin suhde oli hyvin esikuvallisessa asemassa”, kertoo Tiukkanen.

”Siihen aikaan oli kolme kovaa sarjaa: Ihmemies, Ritari Ässä ja Susikoira Roi. Siksi on erityisen hienoa päästä uudistamaan tarinaa ja tuomaan se nykynuorille”, sanoo Kaarlela.

Elokuvan juoni pohjautuu oululaisen kirjailijan Jorma Kurvisen (1931-2002) ensimmäiseen Susikoira Roi -teokseen, joka on kirjoitettu vuonna 1978. Se jälkeen kirjoja on ilmestynyt kaikkiaan 20 kappaletta, viimeinen Kurvisen kuolivuonna 2002. Uuden elokuvan käsikirjoituksesta vastaavat Whatevergroupin Antti Kairakari sekä Aleksi Puranen.

Sattumuksia horisontissa

Elokuvan ohjaaja Rane Tiukkanen on palkittu useista menestyksekkäistä Lucy Love Stories -yrityksen tuottamista mainosproduktioista. Susikoira Roi on Tiukkasen ensimmäinen kokopitkä elokuva.

”Työ mainossettien ohjaus- ja kuvauspuolella on opettanut hyväksymään sattumia. Suunnittelen asiat hyvin, mutta hyväksyn sen, etteivät ne aina toteudu. Tästä ominaisuudesta on varmasti hyötyä, kun työskennellään lasten ja eläinten kanssa”, Tiukkanen virnistää.

Eläimet ovat aina olleet osa Tiukkasen elämää, joten kuvauksissa pyörivät hännänheiluttajat eivät häntä hämmennä. Kahdella Roin roolia esittävällä koiralla on kuvauspaikalla kuitenkin oma kouluttaja.

”Minulla on ollut saksanpaimenkoira ja dobermanni. Tällä hetkellä elämää rikastuttavat kaksi valkoista bichon frisé -koiraa sekä yksi hevonen”, Tiukkanen kertoo.

”On vaikea kuvitella parempaa ohjaajaa kuin Rane, kun työskennellään lasten ja eläinten parissa”, vahvistaa Kaarlela.

”Ihan kiva kuulla tuo tässä vaiheessa, kun ollaan kuvauksien kynnyksellä”, veistelee Tiukkanen.

Antti Kaarlela (vas.) ja Rane Tiukkanen hierovat tuttavuutta karismaattisen auto-ystävän kanssa, joka nähdään myös tulevassa elokuvassa. Kuva: Henna Saarenketo

Rehellisesti Raahessa

Kirjassa tarinan tapahtumat sijoittuvat Ouluun, mutta kuvauspaikaksi valikoitui kuitenkin Raahe.

”Ensimmäisessä kirjassa seikkaillaan vanhassa kerrostalomiljöössä sekä omakotitaloalueella, joiden kaltaisia en äkkiseltään Oulusta yhtä kompaktisti löytänyt. Halusimme elokuvaan vähän vanhempaa ympäristöä”, Kaarlela kertoo.

”Business Oulun filmikomissaari Reetta Turula asuu Raahessa ja ehdotti sitä kuvauspaikaksi. Kävin vaimon kanssa siellä minilomalla ja vanha kaupunki sekä keskustan kompaktius tuntuivat elokuvaan sopivalta”, hän jatkaa.

Raahen kaupunki innostui elokuvahankkeesta niin paljon, että lähti tukemaan sitä myös rahallisesti. Kaupunki on elokuvassa rehellisesti Raahe, eikä kuvitteellinen kaupunki jossain päin Suomea.

”Me haluamme, että tapahtumat tuntuvat todelta ja kuvauspaikat oikeasti löytyvät Raahesta. Mielenkiintoista on myös se, ettei Raahessa ole vielä koskaan kuvattu elokuvaa.”, sanoo Tiukkanen.

”Kävimme Kairakarin Antin kanssa talvella etsimässä hyviä kuvauspaikkoja ja yritimme kuvitella, miltä maisemat tulevat näyttämään kesällä. Olemme myös muokanneet käsikirjoitusta sopimaan juuri niihin paikkoihin, joita löysimme” hän jatkaa.

Whatevergroupin Antti Kairakari (vas.), Aleksi Puranen ja Antti Kaarlela ovat muhitelleet huikeita ideoita Hiukkavaaran työhuoneella ja pian ne pääsevät käytäntöön. Kuva: Anne Laurila

Jännitystä koko perheelle

Tiukkanen ja Kaarlela muistavat Susikoira Roi -tarinat jännittävinä ja haluavat luoda samaa tunnelmaa myös tulevaan elokuvaan. Molemmat miehet ovat kokeneet, että suurin osa koko perheen elokuvista on suunnattu pääasiassa lapsille.

”Olen katsonut nyt sattuneesta syystä paljon erilaisia lasten elokuvia, ja niissä elämästä annetaan usein epätodellinen kuva. Haluamme näyttää tulevassa leffassa, että todellisuus on sitä missä elämme nyt”, Tiukkanen kuvailee.

Tekijät ovat yhtä mieltä siitä, että nyt tehdään rohkeasti erilaista, koko perhettä kiinnostavaa elokuvaa.

”Eivät alkuperäiset Roi-tarinat ole sellaisia, joissa tapahtuu vain hassuja asioita. Me viedään tarina rohkeammin kohti realismia, mitä lasten elokuvissa yleensä on nähty”, Kaarlela kertoo.

”Me ollaan tekemässä kunnianhimoisesti erilaista koko perheen seikkailuelokuvaa, josta tulee tunne, että tapahtumat voisi oikeasti tapahtua tässä elämässä”, hän jatkaa.

Yhteistyö C Moren kanssa

Susikoira Roi on C More Suomen ensimmäinen alkuperäiselokuva ja samalla molempien miesten ensimmäinen yhteisprojekti kyseisen palveluntarjoajan kanssa. Kaarlelan mukaan ovet ovat auki nyt ensimmäistä kertaa monella eri tavalla.

”Elokuva-ala elää tietynlaista murrosta. Olen kuullut, että kansainvälisesti on jo haastavaa myydä elokuvia teatterilevitykseen, koska suoratoistopalvelut tuottavat elokuvia niin nopealla tahdilla”, Kaarlela kertoo.

”Toisaalta juuri se on lisännyt draaman kysyntää ja kulutusta, mikä on todella hyvä asia”, täydentää Tiukkanen.

Tekijöiden puheesta kuuluu rakkaus omaa työtä kohtaan. Kumpikin sanoo, ettei tekisi juuri nyt mitään muuta, vaikka käytössä olisi kaiken maailman rikkaudet ja rajaton määrä aikaa.

Miehet odottavat innolla tulevien kuvausten alkua, jotka polkaistaan käyntiin kesäkuun lopussa. Elokuvassa tullaan näkemään ainakin yksi oululainen aikuisnäyttelijä, ehkä myös oululaisia lapsia ja nuoriakin.

”Näistä me ei voida valitettavasti puhua vielä enempää”, Kaarlela sanoo salaperäisesti.

 

Lue myös