Soivan Siilin ja taiteilija Pia Leppäsen Siilis Fiilis-näyttely ihastuttaa Kiimingin kirjaston asiakkaita

Kyösti Salmijärvi (vas.), Markus Lampela ja Pia Leppänen ovat tehneet paljon yhteistyötä vuosien varrella. Siilis Fiilis on heidän toinen yhdessä rakentama näyttelykokonaisuus. Kuvat: Henna Saarenketo

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

 

Kiimingin kirjastoon on syntynyt maailma, jossa asuvat Soivan Siilin seikkailumatkoilta saadut ja löydetyt siilihahmot sekä yhtyeen musiikin innoittamana syntyneet, kuvataiteilija Pia Leppäsen otukset ja maalaukset. Pieniä yksityiskohtia täynnä oleva, lasten tasolle rakennettu näyttelykokonaisuus herättikin avajaistilaisuuteen tulleiden, Kiiminkijoen päiväkodin lasten uteliaisuuden.

”Miksi tuolla yhdellä siilillä on oranssit piikit”, ihmettelee yksi.

”Katsokaan tuonne penkin alle, sielläkin on joku”, osoittaa toinen.

Avajaispäivä perjantai 13. tammikuuta oli poikkeuksellisesti Mököpeikon onnen päivä, kun lapset löysivät peikon kadonneen sukan. Mököpeikko on yksi monista Soivan Siilin laulujen hahmoista, ja nyt se on saanut fyysisen muodon Leppäsen käsissä.

”Ystäväni neuloi peikolle minisukat, joista toinen on piilotettu teoksen sisään. Tosin lasten tarkat silmät löysivät sen heti”, sanoo Leppänen hymyillen.

Näyttelyssä olevat akvarellimaalaukset ovat niin ikään syntyneet Soivan Siilin lauluja kuunnellessa.

”Olen kuunnellut lauluja paljon, ja käynyt aikanaan lapseni kanssa Siilien konserteissa. Maalatessa ammennan myös inspiraatiota itseni sisältä, omista tunteista ja tunnelmasta käsin”, Leppänen kertoo.

Siilit ovat vahvasti läsnä myös Leppäsen akvarellimaalauksissa.

Akvarellitaide kunniaan

Soivan Siilin Kyösti Salmijärvi ja Markus Lampela ovat tehneet Leppäsen kanssa yhteistyötä jo monien vuosien ajan näyttelyiden, työpajojen ja muiden kulttuuritapahtumien yhteydessä. Salmijärvi on erityisen viehättynyt Leppäsen taidosta tehdä akvarellitaidetta.

”Meitä Markuksen kanssa kiehtoo se, että niinkin tutusta asiasta kuin vesiväri, voi tehdä niin hienoa taidetta. Kaikilla ihmisillä on jonkinlainen suhde vesiväriin, mutta väitän, että se on taidemuotona aliarvostettua”, sanoo Salmijärvi.

”Kun Pian taidetta katsoo, näkee heti, että kyseessä on todella upea taidemuoto, jossa on paljon mahdollisuuksia. Haluamme omalta osaltamme olla mukana nostamassa sitä enemmän esille”, hän jatkaa.

Kolmikko teki yhteistyönä Siilien 25-vuotista taivalta juhlistavan näyttelyn Oulun pääkirjaston aulaan vuonna 2020. Esillepanojen avulla katsoja pääsi mukaan Soivan Siilin pitkälle matkalle sekä tutustumaan Leppäsen rakentamaan Mököpeikon siilimaailmaan.

Kiimingin kirjaston näyttelyssä Soiva Siili on läsnä kuvien muodossa – siileinä siilien joukossa. Leppäsen herkät ja tunnelmalliset maalaukset puolestaan muodostavat asetelman ytimen.

”Halusimme, että tässä näyttelyssä nimenomaan Pian akvarellitaide on enemmän esillä”, Salmijärvi kertoo.

Näyttelyavajaisten yhteydessä lapset saivat tehdä Mököpeikolle sukan. Leppänen työskentelee tällä hetkellä koululaisille suunnatussa Harrastamisen aarrearkku -hankkeessa, joten lasten kanssa touhuaminen on hänelle tuttua puuhaa.

Lapsiperheiden kulttuurikurkistus

Salmijärvi ja Lampela ovat aloittaneet lapsiperheille suunnattujen Kulttuurikurkistus-tapahtumien järjestämisen. Tilaisuuksien tarkoituksena on esitellä ja tehdä tutuksi erilaisia taidemuotoja. Kuvataiteen- ja käsityönopettajana työskentelevä Leppänen oli Voimala 1889 -tiloissa järjestetyn, ensimmäisen tapahtuman taiteilijavieras, joka vei osallistujat syvälle akvarellitaiteen maailmaan.

Tapahtuma oli osallistujille mieleinen.

”Olemme Markuksen kanssa molemmat lastentarhanopettajia, ja tiedämme, että jokainen päiväkotilapsi on sotkenut sormensa vesiväreillä. Akvarelleilla pääsee helposti taiteilemisen alkuun ja se on suhteellisen edullinen kuvataidemuoto”, Salmijärvi toteaa.

Kulttuurikurkistuksien seuraavia vierailijoita hahmotellaan jo.

”Meillä on alustavat suunnitelmat käynnissä luontokuvaajien ja arkkitehtien kanssa”, Salmijärvi paljastaa.

Näyttely on avoinna 15. helmikuuta saakka Kiimingin kirjaston aukioloaikojen puitteissa, osoitteessa Kirjastokuja 1.

Lisätietoja Soivasta Siilistä löydät tästä linkistä.

Lisätietoa taiteilija Pia Leppäsestä löydät tästä linkistä.

 

Lue myös