Pala historiaa: Åströmin suvun huvilasta Oulun kulttuurivalistuksen kodiksi – näin päättyi uuden Ainolan taival museona

Pohjois-Pohjanmaan museo Ainola sulki ovensa viime vuoden lopulla. Tällä hetkellä museo odottaa uusien tilojen avautumista Tietomaasta Oulun kulttuuripääkaupunkivuotena 2026. Kuva: Mikael Kunnari.

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Markus Raifi

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun Hupisaarten kaupunginpuistossa Pakolansaarella sijaitseva Ainola on toiminut Pohjois-Pohjanmaan museona jo 90 vuotta. Nykyinen kivitalo rakennettiin vuonna 1931 entisen Ainola-huvilan tuhottua tulipalossa. Rakennus on sittemmin poistunut museon käytöstä ja on nyt terveyskonsernin yksityisomistuksessa.

Ainola oli vuonna 1888 rakennettu Åströmin perheen huvilaksi. Sen rakennutti kauppaneuvos Hemming Åström, yksi kuuluisan oululaisen nahkatehtaan omistajista.  Suippokattoinen, kansallisromanttinen, pylväillä ja puuleikkauksilla koristettu huvila oli silloisen tervakaupungin näyttävimpiä taloja.

Sisältä talon pohjakerrosta koristi korkea eteishalli, salonki, tarjoiluhuone ja kuusi asuinhuonetta. Toisesta kerroksesta eteishallin lisäksi löytyi kuusi huonetta ja parveke. Sisätilat sisustettiin varakkaan kauppiasperheen tavoin hienolla nahalla. Huvilaan kuului myös kuisti, sipulitorni sekä ruoka- ja viinikellari.

Ainolasta Oulun kulttuurikehto

Kauppaneuvoksen kuoltua vuonna 1895, jäi huvila leski Maria Åströmin ja tyttären Hanna Åströmin asuttaviksi.  Åströmit muuttivat Oulusta pois, joten huvila jäi vaille tarkoitusta. Huvila päätettiin lahjoittaa Oulun kaupungille vuonna 1910. Lahjoituksen ehtona oli se, että huvilaa käytettäisiin sivistys- ja kulttuuritarkoituksiin. Ehdot hyväksyttiin, jolloin kaupunginkirjasto päätettiin sijoittaa huvilan ensimmäiseen kerrokseen ja museo toiseen.

Ainolan koristeellinen huvila ulkoa ja sisältä 1910-luvulla. Kuvat: Pohjois-Pohjanmaan museo & Wilho Dufva 1900–1916.

Uutinen Ainolan palamisesta tuli 9. heinäkuuta 1929, kun sen tuhoutuminen julistettiin radiossa. Sen monenkirjavat kokoelmat olivat tuhoutuneet, mutta suurin osa kirjaston kirjoista ja irtaimistosta ehdittiin pelastaa. Palosta pelastunut kirjasto sijoitettiin väliaikaisesti lähellä sijaitsevaan Ainolan lastentarhaan. Palon aiheuttajasta on edelleen epäselvyyksiä.

Ainolan huvila tulipalon jälkeen. Kuva: Pohjois-Pohjanmaan museo.

Maakuntatalossa kuhisee

Kaupunginvaltuuston päätöksestä vuonna 1931 tilalle rakennettiin Arkkitehti Oiva Kallion suunnittelema uusi kivitalo. Uusi Ainola oli nyt kokonaan Oulun kaupungin omistuksessa ja Pohjois-Pohjanmaan museon käytössä.

1920-luvun klassismia edustavassa maakuntatalossa toimi museon lisäksi maakunta-arkisto, kaupunginkirjasto ja eläinmuseo. Oulun luonnonystäväin yhdistyksen eläinmuseon eläin- ja kasvikokoelmat lahjoitettiin Oulun yliopistolle vuoden 1960 marraskuussa. Museorakennus remontoitiin vuonna 1984, kun kaupunginkirjasto muutti uusiin tiloihin torinrannalle.

Museo siirtyy Myllytulliin

Museorakennus oli ollut käytössä jo 90 vuotta, kun vuoden 2023 keväällä Oulun kaupunki teki myyntipäätöksen, jossa museorakennus myytiin terveysyhtiö Coronarian emoyhtiölle Cor Group Oy:lle hintaan 604 000 euroa.

Myyntipäätöstä vastustettiin hyvinkin voimakkaasti. Yksi näistä vastustajista oli Åströmin suvun perillinen ja kunniakonsuli Kaj Åström, joka ilmaisi pettymyksensä lehdistölle. Myös Oulun Historiaseura ja Pohjois-Pohjanmaan museoyhdistys tekivät rakennusperinnön suojeluun perustuvan oikaisuvaatimuksen myyntipäätöksestä. Rakennuksen ostanut yhtiö oli suunnitellut ottavansa rakennuksen toimistokäyttöön.

”Ei me sitä rakennusta oikeastaan valittu, vaan se pikemminkin valitsi meidät, kun se kaupungin puolelta laitettiin myyntiin. Ainolan museorakennus oli riittävän iso konsernin tarpeisiin”, kertoo Cor Groupin toimitusjohtaja Teppo Lindén.

Ainolan museorakennus siirtyy konsernin haltuun elo-syykuun paikkeilla, jolloin 18 kuukautta kestävä rakennusurakka aloitetaan. Rakennukseen tehdään vielä suuri peruskorjaus, koska se ei vastaa nykyisiä rakennusvaatimuksia.

”Rakennusmääräykset ovat täysin muuttuneet 1980-luvulta. Sitten täytyy myös ottaa huomioon se, mitä vaatimuksia olemme saaneet Museovirastolta ja kaupungin rakennusvalvonnalta. Oulujoen tulvimisen takia kellarikin täytyy rakentaa kokonaan uusiksi”, Lindén jatkaa.

Museo odottaa uusia tiloja Myllytulliin rakennettavasta uudesta Oulun museo- ja tiedekeskuksesta, joka avataan kesällä 2026. Uudistettu Tietomaa on osa Oulun kulttuuripääkaupunki 2026 –projektia. Ainolan henkilökunnalle tunnelmat olivat haikeat, mutta tulevaisuuden näkymät ovat museolle hyvät.