Merellinen Oulu kasvaa ja kehittyy – Nallikarin uudistaminen jatkuu

Oulu haluaa korostaa entistä enemmän merellisyyttään. Perämeri ja Oulujoen suisto tarjoavat upeat olosuhteet esimerkiksi melontaan. Kuva: Sanna Krook / arkisto

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Laura Heikkinen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Merellisen Oulun alueella on tulossa paljon positiivisia muutoksia. Nallikarissa uudistustöitä jatketaan vetovoiman kehittämiseksi ja alkuvuodesta avatussa Aalto-huoneistohotellissa odotetaan toiminnan ensimmäistä kesää. Myös Oulun asuntomessuvuosi lähestyy kovaa vauhtia, mikä näkyy Hartaanselänrannassa jo monin tavoin.

Nallikarin rannan tuntumaan rakennetun Aalto-huoneistohotellin toiminta on lähtenyt hyvin käyntiin, kertoo Nallikari Seaside Oy:n toimitusjohtaja Sirpa Walter. Helmikuussa pidetyissä avajaisissa vierailijoiden jono oli katkeamaton.

”Saimme paikallisilta paljon palautetta siitä, miten hienoa on tulla myös lähilomalle niin, ettei tarvitse matkustaa kauas. Se säästää aikaa ja rahaa sekä pienentää myös hiilijalanjälkeä”, Walter sanoo.

Nallikari Seaside Oy:n markkinointikoordinaattori Katja Vuorio ja toimitusjohtaja Sirpa Walter iloitsevat Nallikarin alueen kehityksestä. Huoneistohotelli Aalto on yksi vetovoimaa lisäävä tekijä.

Nallikari Seaside Oy:n markkinointikoordinaattori Katja Vuorio ja toimitusjohtaja Sirpa Walter iloitsevat Nallikarin alueen kehityksestä hotelli Aallossa. Kuva: Juuso Haarala

Aallossa on 21 huoneistoa, joissa kaikissa on merinäköala omalta parvekkeelta. Lisäksi kokonaisuuteen kuuluu ravintola Bistoria Patio, Nallikari Safariksen välinevuokraamo ja elämyskeskus sekä Osfysion tarjoamat hieronta- ja hyvinvointipalvelut. Rakennuksen pohjoispäädyn pukuhuonetilat ovat kaikkien rannalla kävijöiden käytettävissä.

Bistoria Patio on ravintolana italialaishenkinen ja kaikille avoinna päivittäin aamiaisaikaan sekä aamupäivästä iltaan saakka. Tiloja vuokrataan myös kokouskäyttöön.

”Tarkoituksena on olla täyden palvelun talo, josta saa majoituksen, ruoat, ohjelmat ja hyvinvointipalvelut. Tätä kokonaisuutta on upea tarjota työmatkailijoille sekä vapaa-ajan matkailijoille läheltä ja kaukaa”, Walter kiteyttää.

Huoneistohotellirakennus.

Aalto-huoneistohotelli avattiin Nallikariin helmikuussa. Kuva: Pasi Rytinki

Aalto-huoneistohotellin toivotaan edistävän merkittävästi Nallikarin ja koko Oulun matkailun vetovoimaa ja lisäävän ympärivuotista kysyntää. Kesää kohti mennään Walterin mukaan hyvillä mielin.

”On mahtavaa näyttää matkailijoille ja paikallisille uudistunutta Nallikaria sekä erityisesti Aallon ja viereisen Vauhtipuiston uutta palvelutarjontaa. Nallikarin potentiaali on valtava. Ajatellaan vaikka sitä, kuinka isolle väkimäärälle tämä on myös lähivirkistyskohde, kun asuntomessualuekin valmistuu kävelymatkan päähän.”

Nallikarin uudistaminen jatkuu

Nallikarin alue kehittyy kovaa vauhtia. Kaupungin tekemien katutöiden ja yleisten alueiden töiden on määrä valmistua tulevan kesän aikana. Uudistuksilla parannetaan muun muassa alueen matkailuedellytyksiä, lisätään viihtyisyyttä sekä sujuvoitetaan kävelyä ja pyöräilyä.

”Työt ovat edenneet hyvin ja aikataulussa. Tulevana kesänä tilanne tulee olemaan vielä pitkälti samanlainen kuin edellisenä kesänä, eli uudistustyöt jatkuvat”, rakennuttajainsinööri Tero Tuhkala Oulun kaupungin kaupunkiympäristöpalvelut-yksiköstä kertoo.

Viihtyisyyttä lisäävät esimerkiksi uudet oleskelualueet, joihin tulee riippukeinuja ja rantatuoleja. Nyt kun jaksetaan vielä hyvää odottaa, niin päästään pian nauttimaan tuloksista.
Projekti-insinööri Marjo Honkamaa-Eskola

Peruskorjauksessa Nallikariin tulee uusia kulkureittejä ja pysäköintialueita, ja esimerkiksi joukkoliikenteellä pääsee tulevaisuudessa lähemmäs rantaa. Rantaan saadaan käyttöön lisää pukukoppeja, joista osa on esteettömiä. Muutenkin esteettömyys on huomioitu yleisillä alueilla, toteaa Oulun kaupungin kaupunkiympäristöpalvelut-yksikön projekti-insinööri Marjo Honkamaa-Eskola.

”Viihtyisyyttä lisäävät esimerkiksi uudet oleskelualueet, joihin tulee riippukeinuja ja rantatuoleja. Nyt kun jaksetaan vielä hyvää odottaa, niin päästään pian nauttimaan tuloksista.”

Nallikariin rakennetaan myös uusi keskusleikkipuisto, joka on tarkoitus toteuttaa tulevana kesänä. Luvassa on tuplaköysirataa, paikkoja hiekkaleikkejä varten sekä puiston keskiössä oleva tuplaliukumäkitorni, kuvaa maisema-arkkitehti Sami Kaleva. Puisto on suunniteltu niin, että siellä viihtyvät eri-ikäiset kävijät.

”Leikkipuistossa on myös esteettömät turva-alustat, ja leikkivälineet on valmistettu suurelta osin kierrätysmateriaaleista.”

Asuntomessualueella tapahtuu paljon

Kirjoittaja: Laura Heikkinen

Havainnekuva asuinalueesta.

Hartaanselänrantaan sijoittuvasta asuntomessualueesta muodostuu luonnonläheinen kokonaisuus. Hartaansilta valmistuu Asuntomessujen maamerkiksi ensi vuonna.

Hartaanselänrantaan sijoittuva asuntomessualue tulee kuhisemaan toimintaa tulevana kesänä.

Asuntomessualueen yhteiset katu-, ranta- ja puistoalueet valmistuvat vuoden 2024 loppuun mennessä. Pienimuotoisia viimeistelytöitä ja istutuksia tehdään vielä keväällä 2025 ennen tapahtuman rakentamisen aloittamista.

Pientalokohteet rakentuvat hyvin aikataulussa, minkä lisäksi asuntomessualueen mantereeseen yhdistävän uuden kävelysillan ja Vaakunakylän ranta-alueen rakentaminen on aloitettu, kertoo Oulun messutiimin uutena projektipäällikkönä aloittanut Hanna Mattila.

”Kokonaisuudessaan Oulun asuntomessualue on uniikki ja kiinnostava, sillä Suomesta ei taida löytyä montaakaan paikkaa, missä tämän kokoisen kaupungin keskustan läheisyydessä olisi mahdollista asua tällä tavalla aivan luonnon ja suiston syleilyssä.”

Mattila uskoo erityisesti pientalojen olevan kohteina sellaisia, joita messuille tullaan ihailemaan. Asuntomessuilla Oulussa onkin tarjota monipuolisia kohteita minitaloista isompiin koteihin. Mahdollisesti jo messuille rakentuvat kelluvat pientalot tuovat oman mielenkiintoisen mausteensa, jollaista Suomessa ei ole vielä kovin paljon nähty, Mattila sanoo.

Suomesta ei taida löytyä montaakaan paikkaa, missä tämän kokoisen kaupungin keskustan läheisyydessä olisi mahdollista asua tällä tavalla aivan luonnon ja suiston syleilyssä.
Asuntomessujen projektipäällikkö Hanna Mattila

Asuntomessut tarjoavat monenlaisia näkyvyysmahdollisuuksia myös yrityksille. Yritysyhteistyöstä messuilla vastaa Suomen Asuntomessut, ja se on olennainen osa messujen järjestämistä. Omia tuotteitaan ja palveluitaan on esimerkiksi mahdollista ilmoittaa Palvelutori-aineistopankkiin Oulun asuntomessurakentajia varten.

Asuntomessujen kaltaisessa merkittävässä projektissa on todella mielenkiintoista olla mukana, Mattila toteaa. Oulun tavoitteena on korkealaatuisen ja kestävän rakentamisen ohella tarjota oululaisille ja matkailijoille elinvoimainen tapahtumakesä, jossa oululaista osaamista, palveluita ja matkailusisältöjä tuodaan esille sekä asuntomessualueella että laajemmin Oulussa ja Oulun seudulla.

”Tunnelmat ovat odottavat ja innostuneet. Toivon, että pystymme yhdessä tekemään messuista unohtumattomat sekä vierailijoille että koko Oululle.”