Robotiikkatapahtuma Linnanmaan kampuksella – cobotit toimivat ihmisten rinnalla

Valmistavan teollisuuden robotiikkatapahtuma järjestetään Linnanmaan kampuksella 12. toukokuuta. Kuva: FabLab Oulu.

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Perinteisten teollisuusrobottien rinnalle on tullut yhteistoiminnallisia robotteja, cobotteja, jotka toimivat yhteistyössä ihmisen kanssa. Torstaina 12. toukokuuta Linnanmaan Robotiikkatapahtumassa esitellään robottien ja cobottien käyttömahdollisuuksia esimerkiksi hitsauksessa ja työstökoneen palvelussa.

Lisäksi kävijöillä on mahdollisuus tutustua käynnissäpidon tuoreimpiin teknologioihin, kuten paineilma- ja muiden vuotojen havaitsemiseen ultraäänikameran avulla sekä laitteiden värähtelytiedon analysointiin ja keräämiseen. Esillä on myös huipputason lämpökamera, 3D-syvyyskameran hyödyntäminen kunnossapidon suunnittelussa sekä kunnossapitotoimenpiteiden etäopetus.

Oamkin Rokka-hankkeen projektipäällikön Jyri-Jussi Torvisen mukaan robotiikka on järkevä vaihtoehto pienemmillekin yrityksille.

”Cobotti voidaan laittaa tekemään ne yksinkertaisimmat ja ikävimmät työvaiheet ja samalla vapautetaan ihmiset tekemään oikeasti arvoa tuottavaa työtä. Näin toimimalla työhyvinvointi kasvaa ja cobotista tulee mieluinen työkaveri. Robotit eivät vie työpaikkoja, vaan mahdollistavat niiden lisäämisen tuotantovolyymin kasvaessa”, Torvinen kertoo.

Todellista yhteistyötä

Korkeakouluyhteistyön ansiosta yritysten on mahdollista hyödyntää viimeisintä teknistä osaamista esimerkiksi älykkäiden järjestelmien ja robotiikan parissa.

Tapahtumassa esitellään Oulun ammattikorkeakoulun tarjoamia mahdollisuuksia ratkoa tuotannossa olevia haasteita opiskelijaprojekteina tehtävinä tuotekehitysprojekteina, projektiharjoitteluina ja opinnäytetöinä. Yliopiston vastaava kanava on diplomitöiden tekeminen.

”Yhteiskampuksen paja-alueella avulla pystymme hyödyntämään molempien korkeakoulujen osaamista yritysten ongelmien ratkaisussa. Toimimalla samalla alueella yhteistyö konkretisoituu todellisella tavalla päivittäin”, Torvinen summaa.

Tapahtuman järjestävät Esr-rahoitteinen Rokka eli Rohkeutta yhteistoiminnalliseen robotiikkaan -hanke ja Eakr-rahoitteinen Käypi eli käynnissä pidon uusimmat teknologiat -hanke.

Mukana järjestämässä ovat myös Oulun yliopisto sekä FabLab Oulu, Sick, Machine Tool robotiikka, Tamspark, Ok Vise, Beckhoff ja Schmalz.

Valmistavan teollisuuden robotiikkatapahtuma järjestetään Linnanmaan kampuksella 12.5. klo 9–15, Erkki Koiso-Kanttilan katu 1, 2T-ovi, konepaja-alue.