Maailman onnellisin opiskelija – tuleeko tästä Oulun yliopiston uusi hittikurssi?

Opiskeleeko maailman onnellisin opiskelija Oulussa? Kyllä, kun asiasta kysytään uuden kurssin keulahahmoilta Henrietta Karjalaiselta ja Lotta Leinoselta. Kuvat: Annakaisa Vääräniemi

Koulutus

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun yliopiston opiskelijat Henrietta Karjalainen, 23, ja Lotta Leinonen, 24,  kertovat, että kurssi järjestetään periaatteella ”opiskelijoilta opiskelijoille”. Luvassa on kolmen opintopisteen verran oman hyvinvoinnin ja itsensä johtamisen taitojen opiskelua – nimekkäiden suomalaisvaikuttajien seurassa.

”Luennoitsijoina ovat muun muassa entinen nyrkkeilijä Elina Gustafsson ja futuristi Perttu Pölönen sekä monta muuta Suomen eturivin puhujaa. He tulevat ohjaamaan opiskelijoita kohti parempaa elämänhallintaa”, Lotta Leinonen kertoo.

”Joidenkin tieteenalojen opintoihin saattaa tietenkin jossain määrin sisältyä itsetuntemuksen ja itsensä johtamisen teemoja, mutta silti aivan liian moni opiskelija jää tänä päivänä ilman mahdollisuutta oppia näistä korkeakoulussa. Siksi juuri tällainen oikeasti vaikuttava itsetuntemuksen ja itsensä johtamisen kokonaisuutta hahmottava poikkitieteellinen kurssi on jotain, mitä korkeakoulumaailmassa ei vielä ole nähty”, sanoo Henrietta Karjalainen.

”Arjen hallinnasta ja itsensä johtamisesta on puhuttu nyt korona-aikana näyttävämmin kuin koskaan aiemmin. Aiheet nousevat esiin etenkin työyhteisöjen hyvinvointikeskusteluissa, mutta ne ovat merkittäviä myös opiskelijoille”, he toteavat.

Yksi onnellisuuden tekijöistä

Itsensä johtaminen on tulevaisuuden taito ja opiskelijat tulevaisuuden työntekijöitä. Maailman onnellisin opiskelija -kurssi on kiinni tässä ilmiössä, joka auttaa opiskelijoita navigoimaan sekä voimaan paremmin muutosten keskellä nyt ja myöhemmin.

”Korkeakoulumaailma edellyttää paljon itseohjautuvuutta ja -tuntemusta, varsinkin pandemian aikana. Haluamme, että tämä kurssi on osaltaan ennaltaehkäisemässä mielenterveyden kriisejä. Kurssin päätteeksi opiskelija osaa muun muassa tulkita omaa tilannettaan ja tunnistaa selkeämmin rajojaan sekä mahdollisuuksiaan. Esimerkiksi rutiinien luominen helpottaa arjen hallintaa”, Henrietta Karjalainen toteaa.

Karjalainen ja Leinonen ovat Oulun yliopiston kauppakorkeakoulun opiskelijoita. Lotta Leinonen toimii tällä hetkellä myös ylioppilaskunnan (OYY) hallituksen puheenjohtajana. Henrietta puolestaan vastaa kurssin opiskelijatyöryhmän toiminnasta ja saa vetovastuustaan kirjattua opiskelijatyöharjoitteluun kuuluvan suorituksen.

He molemmat kuvailevat Oulua leppoisaksi kaupungiksi, jossa elämästä voi tehdä helposti kiireettömämpää ja muutenkin miellyttävämpää kuin muualla Suomessa. Leinosen mukaan Oulun yksi parhaimmista piirteistä on helppo pääsy luontoon.

”Täällä ei tarvitse asua rantatontilla, että pääsee veden ääreen – jopa ihan keskustassa. Se on myös yksi onnellisuuden tekijöistä. Lisäksi yritän joka päivä ottaa omaa aikaa ja tehdä jotain hyvinvointini eteen, kuten kuuntelen podcastia tai ulkoilen.”

Matka onnellisuuteen jatkuu

Itsensä johtamisen kurssikokonaisuutta alettiin Oulussa miettiä jo ennen pandemia-aikaa. Tämän vuoden alussa päätettiin aloittaa toteutusprosessi tosissaan.

Keväällä 2022 Henrietta Karjalainen ja Lotta Leinonen osallistuivat kurssisuunnitelmalla BusinessOulun ja UNIC CityLabsin järjestämään ideakilpailuun, jossa he nappasivat kunniamaininnan. Sen jälkeen syyskuussa starttaavan kurssin järjestäminen on imaissut heidät mukaansa täysillä.

Maailman onnellisin opiskelija -kurssi on vaatinut heiltä monia keskusteluja muun muassa yliopiston johdon, Oulun kaupungin ja yritysmaailman kanssa. Henrietta, Lotta ja parikymmentä vapaaehtoista opiskelijaa ovat hankkineet kurssille niin puhujia kuin rahoittajia sekä markkinoineet sitä aktiivisesti eri kanavissa.

BusinessOulu on yksi yhteistyökumppaneista. Apua suunnitteluun ja toteutukseen opiskelijat ovat saaneet asiantuntijoilta, Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiöltä (YTHS) sekä yritysmaailmasta.

Kasvatustieteiden tiedekunta toimii kurssin järjestävänä yksikkönä, mutta kurssia tarjotaan opiskelijoille valinnaisena opintojaksona poikkitieteellisesti.

”Luennot livestriimataan, joten niitä voi katsoa netissä muutkin kuin opiskelijat. Haluamme, että tämä ilmiö laajenee muuallekin ja Maailman onnellinen opiskelija -kokonaisuuteen pääsee käsiksi mahdollisimman moni.”

Henrietta ja Lotta korostavat, että onnelliseksi opiskelijaksi – tai ylipäätään onnelliseksi ihmiseksi – ei tulla sormia napauttamalla. Siihen ei ole oikotietä, vaan kaikki tapahtuu pieniä askeleita ottamalla. Lotta sanoo, että opiskelujensa aluksi hän olisi kaivannut esimerkiksi tietoa siitä, miten opintosuoritusten deadlinet ja muut aikataulut on järkevintä ottaa haltuun arjessa.

”Matka onnellisuuteen jatkuu koko elämämme ajan, ja sille matkalle kannattaa lähteä varhaisessa vaiheessa. Yhteiskunnassamme tulee vastaan koko ajan uusia haasteita ja paineita. Jo esimerkiksi siinä, että muuttaa ensimmäistä kertaa omilleen opiskelijana, on tarpeeksi pärjättävää.”

Opintojakson osaamistavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa:

  • tunnistaa elämän kokonaisuutta ja ihmisen hyvinvoinnin holistisuutta
  • tunnistaa itsetuntemuksen osa-alueita
  • tulkita omaa tilannettaan ja tunnistaa omia rajoja ja mahdollisuuksia
  • tunnistaa systeemisyyttä, miten itse on osana isompia kokonaisuuksia ja miten itse voi vaikuttaa näihin kokonaisuuksiin
  • määritellä mistä itsensä johtaminen koostuu ja pystyy soveltamaan sitä omaan elämäänsä, opiskeluihinsa ja työelämään.

Lähde: Maailman onnellisin opiskelija (itsetuntemus ja itsensä johtaminen)

 

Lue myös