Syksyllä juhlitaan uutta kaupungintaloa – avajaisviikolla siellä voi mennä naimisiinkin

Toiminnallisuus on kaupungintalon uudistuksessa isossa osassa, Oulun kaupungin hallintojohtaja Ari Heikkinen kertoo. Avajaisviikosta vastaava tuottaja Eeva Ojala iloitsee avajaisviikon monipuolisesta ohjelmasta. Kuva: Juuso Haarala

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Essi Ikäläinen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Uudistunutta Oulun kaupungintaloa juhlitaan monipuolisen, viikon kestävän ohjelman merkeissä lokakuussa. Avajaisviikolla oululaiset pääsevät tutustumaan niin uusittuihin kokoustiloihin kuin täysin uusiin, pohjakerroksessa sijaitseviin näyttelytiloihin.

Syksyllä 2021 alkanut Oulun kaupungintalon remontti on loppusuoralla ja viimeistelyvaiheessa. Uudistunut kaupungintalo saadaan käyttöön alkusyksystä, ja Oulun kaupungin konsernihallinto sekä sivistys- ja kulttuuripalveluiden johto ja asiantuntijat pääsevät aloittamaan työt täysin uudistetuissa toimistotiloissa kaupungintalon toisessa ja kolmannessa kerroksessa.

Kaupungintalon ensimmäinen kerros tulee olemaan kokouskerros, jossa kokoushuoneet on nimetty aikaisempien kaupunginjohtajien mukaan. Kaupungintalon toisessa kerroksessa vastaanotetaan vieraat ja siellä sijaitsee myös juhlasali.

Tilat avautuvat sekä matkailijoille että kaupunkilaisille eri tavalla kuin ennen.
Oulun kaupungin hallintojohtaja Ari Heikkinen

”Kaupungintalon uudistuksessa on otettu huomioon toiminnallisuus, ja se on varustettu kalusteilla ja av-tekniikalla, jotka soveltuvat hyvin vaativien tilaisuuksien ja tapahtumien järjestämiseen. Kaupungintalolla voidaan jatkossa järjestää esimerkiksi konsertteja. Kalustuksen suunnittelussa on otettu huomioon myös joustavuus ja hyödynnettävyys eri tarkoituksiin”, Oulun kaupungin hallintojohtaja Ari Heikkinen kertoo.

Uudet näyttelytilat pohjakerroksessa

Suurin muutos kaupungintalon toiminnallisuuksissa on pohjakerrokseen tulevat näyttelytilat, joita koristaa avajaisviikolla kaksi näyttelyä. Pohjois-Pohjanmaan museon näyttely kantaa nimeä Seurahuone – kaupunkilaisten talo, ja Oulun taidekoulun toteuttama näyttely on teemaltaan Kaupunkitarinoita.

”Tilat avautuvat sekä matkailijoille että kaupunkilaisille eri tavalla kuin ennen. Vuonna 2026 osana kulttuuripääkaupunkia tiloihin on suunnitteilla nykytaiteen museo Kiasman näyttely”, Heikkinen paljastaa.

Kaupungintalon remontti on ollut erittäin vaativa työmaa. Murheita aiheutti etenkin alimpien kerrosten paljon odotettua huonompi kunto. Kuva helmikuulta 2022. Kuva: Sanna Krook / arkisto

Avajaisviikolla kaupungintalolla nähdään monipuolista ohjelmaa kaikenikäisille maanantaista sunnuntaihin. Ohjelma on suunniteltu päiväkohtaisesti kohderyhmittäin, kertoo avajaisviikosta vastaava tuottaja Eeva Ojala.

Maanantaina lapset pääsevät tutustumaan kaupungintaloon esimerkiksi erilaisiin toimintapisteisiin osallistumalla. Luvassa on myös lasten istunto, jossa lapset haastattelevat Oulun päättäjiä, sekä Soivan Siilin soiva valokuvanäyttely luontokuvaaja Hannu Hautalan kuvista.

Avajaisviikon tiistain ohjelma on suunnattu nuorille. Kaupungintalolla kokoontuu tällöin Oulun nuorisovaltuusto ONE, ja illaksi järjestetään yhteistyössä Oulun elokuvakeskuksen kanssa kaikille nuorille avoin elokuvailta.

Keskiviikkona on tiedossa kansainvälistä ohjelmasisältöä. Luvassa on muun muussa erilaisista kulttuureista kertovia luentoja, kielen opetusta, työpajoja ja kulttuuriesittelyjä erilaisine pukuineen ja soittimineen. Illalla kaupungintalolla järjestetään eri kansallisuuksien tanssia ja muotia esittelevä taideiltama.

Avajaisviikko huipentuu sunnuntaina Digi- ja väestötietoviraston kanssa toteutettavaan rakkauden täytteiseen päivään, jolloin kaupungintalolla voi mennä naimisiin.

Kaikille kuntalaisille avoin keskustelutilaisuus eli Oulun raati on avajaisviikon ohjelmassa torstaina, ja raadin teemana on hyvinvointi ja yhteisöllisyys. Perjantaina Oulu-seura pitää luennon kaupungintalon historiasta, ja illalla kaupungintalon juhlasalissa järjestetään tanssit Teemu Roivaisen esiintyessä.

Lauantaina on tiedossa tulevaisuuteen katsova luento ja keskustelutilaisuus, joiden teema on Lasten kaupunki. Lauantai-illan ohjelma on nuorille suunnattu klubi-ilta, joka toteutetaan yhteistyössä Oulu Urban Culturen kanssa.

Avajaisviikko huipentuu sunnuntaina Digi- ja väestötietoviraston kanssa toteutettavaan rakkauden täytteiseen päivään, jolloin kaupungintalolla voi mennä naimisiin.

Avajaisviikolla 7.–13. lokakuuta kaupungintalolla on keskiviikosta lauantaihin avoimet ovet ja opastettuja kierroksia.