Oulun torinrannan peruskorjausta suunnitellaan – taksiveneet ja ravintolalaivat pääsevät laituriin

Tältä näyttää uusittu torinrannan laituri ja bulevardi havainnekuvassa. Kuva: VSU

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun kaupungin yhdyskuntalautakunta päättää tiistain kokouksessaan käyttöikänsä päähän tulleen torinrannan laiturin uusimisesta. Remontti on tarkoitus aloittaa syksyllä ja uuden laiturin pitäisi olla käyttövalmis vuonna 2026.

1970-luvulta peräisin oleva Oulun torinrannan laituri on lähellä käyttöikänsä loppua. Laituri on paikoin painunut ja koko puulaiturijaksolla on runsaasti lahovaurioita. Erikoistarkastuksen perusteella on suositeltu koko laiturin uusimisen aloittamista mahdollisimman pian.

Torinrannan laitureista on tehty ympäristösuunnitelmat kaupungin yhdyskunta- ja ympäristöpalveluiden kadut ja liikenne -yksikössä, ja yhdyskuntalautakunta päättää syksyllä aloitettavasta peruskorjauksesta tiistain kokouksessaan. Remontin on tarkoitus valmistua kulttuuripääkaupunkivuoden 2026 alkuun mennessä.

Ihmisiä istuskelemassa torinrannan laiturilla.

Torinrannan laituri on pakollisen uusimisen tarpeessa, koska siinä on kauttaaltaan lahovaurioita. Kuva: Pasi Rytinki

Ympäristösuunnitelmassa esitetään torinrannan laitureiden peruskorjausta välillä Kaarlenväylä–Kiikelinsilta. Peruskorjaukseen sisältyy rantabulevardin, laitureiden ja kiinteiden kalusteiden ja muiden alueelle sijoittuvien rakenteiden, katuviherrakenteiden ja katuvalaistuksen uusiminen sekä katukuivatuksen rakentaminen. Samassa yhteydessä alueella saneerataan myös tarvittava kunnallistekniikka.

Rantabulevardi osoitetaan liikennemerkein kävelykaduksi ja kulkuväylän leveyttä kasvatetaan 3,2 metristä 4,8 metriin. Polkupyöräpysäköinti sijoitetaan puiden väleihin rantabulevardin ja torialueen väliin.

Ravintolalaivoille mahdollisuudet

Suunnitelmassa on huomioitu myös vesiliikenteen ja ravintolaliiketoiminnan tarpeet.

”Koko laiturijaksolle mahdollistetaan taksiveneiden, sekä ravintola- ja risteilyaluksien kiinnittyminen. Kiinnittymispaikoille toteutetaan kiinteät vesi- viemäri ja sähköliittymät”, kertoo vs. kaupungininsinööri Sami Hietakangas.

Havainnekuva laiturialueesta.

Niin sanottuun rantabulevardiin on tulossa hieman lisää leveyttä. Havainnekuva: VSU

Laiturialueesta tehdään esteetön sekä pohjoisesta että etelästä saavuttaessa. Rantabulevardin ja alatason välillä on esteettömien luiskattujen reittien lisäksi kulkuportaat jokaisten oleskeluportaiden keskellä. Oleskeluportaat ovat saavutettavissa alatasolta, ylätasolta ja kulkuportailta. Oleskeluportaiden väleissä olevat ylätasanteet toimivat oleskelu- ja istuskelualueina.

Rantabulevardin pinnoitteet uusitaan samalla kiveyksellä kuin torialue. Laiturialueiden näkyvät muuri- ja seinärakenteet tehdään hirrestä ja kulkupinnoitteet pääosin puusta ja portaat kivestä. Kaiderakenteet ovat terästä ja käsijohteet puuta.