Oululaisia onnistumisia, osa 5: Uudelle alalle uudessa kotikaupungissa

Mariia Zhivonitko on kiinnostunut myös tekoälyn tarjoamista mahdollisuuksista. Kuvat: Anna Karppinen

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

En aiemmin osannut ajatella itseäni ICT-alalle tai koodariksi varsinkaan. Olin kyllä työskennellyt koodarien kanssa, mutta itse jopa jännitin tietokoneita”, Mariia Zhivonitko naurahtaa nyt vuosi Diginikkarit-työkokeilun jälkeen. Diginikkarit on BusinessAseman työkokeilupaikka koodaamisesta ja verkkosivujen toteutuksesta kiinnostuneille. 

Diginikkarit sai Zhivonitkon kiinnostumaan alasta, ja nyt takana on vuosi tietojenkäsittelyn tradenomin opintoja Oulun ammattikorkeakoulussa.

”Uskon, että työkokeiluun osallistumisesta oli hyötyä jo Oamkin hakuvaiheen haastattelussa. Saan myös hyväksi luettua tutkintooni muutamia koodaukseen liittyviä opintojaksoja”, Zhivonitko pohtii.

Monipuolinen ja rento työkokeilu

Diginikkareissa osallistuja pääsee tutustumaan muun muassa eri koodikieliin sekä ICT-kentän uusiin kuulumisiin. Samalla saa myös työnhaku- ja koulutusneuvontaa. Zhivonitko huomasi ilmoituksen paikasta BusinessOulun työnhakijan uutiskirjeestä.

”Meidän porukassamme oli 12 osallistujaa, ja työkokeilun kesto oli kaksi kuukautta. Meitä oli alanvaihtajista nuoriin vielä omaa alaansa etsiviin”, Zhivonitko kertoo.

”Minulle Diginikkarit oli se viimeinen sysäys hypätä ICT-alalle. Sain kovasti itsevarmuutta ja ohjaajat olivat asiantuntijoita, joilta sain oppia paljon.”

Varsinaisen koodauksen lisäksi diginikkarit pääsivät tutustumaan muun muassa 3D-tulostukseen ja laserleikkaukseen BusinessAseman FabLabissa.

Mariia Zhivonitko haluaa ehdottomasti jäädä Ouluun miehensä ja kolmen lapsensa kanssa.

Zhivonitko muistuttaa, että ICT-ala on todella laaja ja sisältää eri suuntauksia. Nyt paljon keskusteltu tekoäly on myös yksi aihepiiri, joka häntä kiinnostaa.

”Mutta en olisi huolissani, että tekoäly vie kaikkien koodaajien työpaikat. Tällä hetkellä ajattelen, että tekoälystä on paljon hyötyä teknisessä osaamisessa ja esimerkiksi data-analytiikassa, mutta ihmisen luovuttaa se ei voi korvata.”

Oulun positiivinen pöhinä

Nyt kuusi vuotta Suomessa ja Oulussa asunut Zhivonitko on aiemmalta koulutukseltaan kemisti. Kemiaa hän opiskeli yliopistossa entisessä kotimaassaan Venäjällä, mutta työskenneltyään alalla hän huomasi, että tutkijan ura ei olekaan häntä varten.

”Haluan nähdä työni tuloksen ja kätteni jäljen. Tradenomin opintojen jälkeen toivon työllistyväni esimerkiksi softwarekehityksen tai web-suunnittelun pariin.”

Suomeen ja Ouluun Zhivonitkon toi aikoinaan miehen työpaikka Oulun yliopistossa. Oulua tuleva ICT-alan ammattilainen pitää hyvänä paikkana työllistyä tietotekniikan alalle, sillä kaupungissa on paljon hyvää pöhinää ja tekemisen meininki.

”Tämä paikka on kuusi vuotta ollut perheeni kotikaupunki, ja haluamme ehdottomasti jäädä tänne. Oulu on sopivan kokoinen ja sopivasti kansainvälinen paikka”, kolmilapsisen perheen äiti toteaa tyytyväisenä.

Oululaisia onnistumisia -juttusarja nostaa esille positiivisia kuulumisia työ- ja yrityselämästä. Olipa onnistumisesi pieni tai suuri, haluamme kertoa tarinasi. Juttusarjan toteutuksesta vastaa BusinessOulu. Ota yhteyttä: media@businessoulu.com.

 

Lue myös