Onko Oulu insinöörikaupunki, Antti Leikas?

Oulu on Antti Leikakselle ennen kaikkea kirjailijoiden ja kauppiaiden kaupunki. Kuvat: Sanna Krook

Julkaistu: Kirjoittaja: Sirpa Anneli Tarkkinen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Antti Leikas on paitsi insinöörien työkaveri myös käsikirjoittanut Suomi 100 -juhlavuodelle Näytön paikka -teemanäyttelyn museo- ja tiedekeskus Luuppiin. Se oli kuvitteellinen yritystarina todellisesta ilmiöstä, Oulun kasvusta informaatioteknologian keskukseksi.

Leikasta voi siis pitää oikeana tyyppinä luonnehtimaan oletusta Oulusta insinöörikeitaana.

Oura oli mahdollinen vain Oulussa

Ja Leikaspa väittääkin, että Oulu ei ole luonteeltaan insinöörikaupunki.

”Oulu on yli 400-vuotias ja jo historiallisestikin kirjailijoiden ja kauppiaiden kaupunki, tunnetusti tervaporvarien paikka”, hän huomauttaa.

”Idea insinöörikaupungista on sangen tuore. Se periytyy niiltä ajoilta, kun Oulun yliopisto aloitti 60-luvun alussa insinööritieteet. Sitten ajatus tuli esiin taas Nokian nousun myötä 90-luvun puolivälissä”, Leikas muistuttaa.

”Täkäläiselle insinöörille on tyypillistä hahmottaa oululaista toimintaympäristöä monelta eri kantilta ja suhtautua siihen avoimesti”, sanoo Antti Leikas.

Leikas huomauttaa, että esimerkiksi Oura-terveyssormusta ei olisi voitu tehdä missään muualla kuin Oulussa, koska siinä yhdisteltiin ennakkoluulottomasti eri asioita pieneen esineeseen.”

”Sormus on muotoilultaan hienostunut: se ei edes näytä tyypilliseltä insinöörin tekeleeltä.”

Siis sellaiselta, jossa vilkkuisivat merkkivalot.

Juttu on ilmestynyt myös Kotiseutuliiton julkaisemassa Kotiseutupostissa. Kotiseutuliitto järjestää Kotiseutupäivät elokuussa Oulussa.

 

Lue myös