Hallituskadulle avattu Oulun kirjallisuuden talo nostaa valokeilaan paikallisia kirjailijoita ja kulttuuria

Antti Leikas (vas.) ja Tuomo Heikkinen toivottavat kaikki kaupunkilaiset tervetulleiksi vierailemaan Oulun kirjallisuuden taloon. Samalla voi tutustua oululaisten kirjailijoiden teoksiin. Kuvat: Henna Saarenketo

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Henna Maria Saarenketo

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun kirjailijaseura ry perustettiin vuonna 2010, tavoitteenaan nostaa pohjoispohjanmaalaisia ja oululaisia kirjailijoita vahvemmin esille. Alkusysäyksen toiminnalle antoi siihen aikaan kirjallisuuden läänintaiteilijana työskennellyt Tuomo Heikkinen.

”Kutsuin kaikki 2000- luvulla julkaisseet oululaiset kirjailijat kirjastoon ja kysyin, mitä he haluaisivat tehdä”, Heikkinen kertoo.

”Kirjailijoiden keskuudesta kumpusi toive yhteisestä toiminnasta ja sen pohjalta päätettiin perustaa yhdistys”, hän jatkaa.

Vuosien aikana yhdistykseen liittynyt jo yli 90 oululaista kirjailijaa. Kirjailijaseuran puheenjohtaja, kirjailija Antti Leikas arveleekin, että Oulussa ja lähialueilla työskentelevien ammattikirjailijoiden määrä on nyt korkeampi kuin koskaan Suomen kirjallisuuden historiassa.

”Yhdistyksen tehtävä on antaa eväitä kirjailijan työhön ja tarjota ammatillisen yhteisön tukea sekä erilaisia koulutuksia”, Leikas sanoo.

Kirjailijat keskiöön

Oulun kirjallisuuden talon perustukset valettiin vuonna 2016. Leikas ja yhdistyksen toiminnanjohtaja Heikkinen ovat molemmat olleet toiminnan ytimessä alusta lähtien. Miehet uskovat uuden tilan keskeisen sijainnin lisäävän niin kirjailijan ammatin kuin itse kirjallisuuden näkyvyyttä Oulussa.

”Joskus ajateltiin laveasti, että ollakseen ammattikirjailija, pitää muuttaa Helsinkiin, jotta saa näkyvyyttä. Tämä on sellainen asia, jota vastaan olemme potkineet alusta asti”, Leikas sanoo.

”Yksi talon tavoitteista on luoda ilmapiiri, jossa kirjailijat kokevat tulevansa esiin ja näkevät, että tämä on hyvä ammatti, johon kannattaa panostaa”, hän jatkaa.

Iso askel näkyvyyden edistämiseksi on kirjakauppa, josta löytyy paikallisten kirjailijoiden teoksia. Tällä hetkellä hyllyillä komeilee seuran jäsenten tuotantoa, mutta tarjonta tulee laajenemaan vähitellen. Talosta löytyy myös työskentelypisteitä sekä kokoustila.

”Tämä tulee olemaan maailman ainoa kirjakauppa, jossa kirjailijat tekevät työtään. Vierailija voi kurkistaa alakertaan ja nähdä kirjailijan työstämässä seuraavaa teostaan”, Leikas visio.

Kirjallisuuden talo sijaitsee keskeisellä paikalla kaupungintaloa vastapäätä. Sisään voi poiketa vapaasti aukioloaikojen puitteissa.

Kulttuuria kivijalkaan

Kirjallisuuden talon tilat ovat monikäyttöiset ja ne mahdollistavat myös erilaisten tapahtumien järjestämisen. Seuraava tilaisuus on Muusat kirjallisuuden talolla keskiviikkona 17. elokuuta.

Torstaina 18. elokuuta juhlitaan Oulun taiteiden yötä, jolloin talolla on kirjailijoita myymässä teoksiaan. Perjantaina 19. elokuuta vietetään Ville Hytösen Grand Tour -esseekokoelman julkistustilaisuutta.

Lauantaina 3. syyskuuta kaupunkilaiset voivat osallistua Miksi vieläkin kuvittelemme -kirjallisuuskeskusteluun.

Talon ovet ovat auki innokkaille tapahtumajärjestäjille. Leikas ja Heikkinen toivovatkin, että tilaa hyödynnettäisiin erilaisiin kulttuuritapahtumiin.

Aulan seinillä on myös nähtävissä kuukausittain eri taiteilijoiden teoksia. Elokuun taiteilija on kuvataiteilija Päivi Pussila.

”Talolla voi järjestää vaikka kirjajulkkarit, musiikkiesityksen ja miksei tanssia tai teatteriakin”, Heikkinen sanoo.

”Otamme myös mielellään ehdotuksia vastaan, mitä kaikkea täällä voisi tehdä”, Leikas lisää.

Kivijalan kulttuuritoiminnan elävöittämisen suhteen Leikaksella on vain mielikuvitus rajana. Voi olla, että tulevaisuudessa paneelikeskustelut käydään aivan muualla kuin perinteisillä penkkiriveillä.

”Meillä on suunnitelmissa Paljupaneeli-tilaisuudet, joissa kirjailija ja haastateltava istuvat paljussa talon edessä”, Leikas sanoo innostuneena.

Lisätietoa Oulun kirjallisuuden talosta ja tulevista tapahtumista löydät tästä linkistä.

Lue myös