M/S Alpo saapuu tiistaina Le Havreen ja osallistuu Normandian maihinnousun muistojuhlallisuuksiin

80 vuotta sitten Normandian maihinnousussa mukana ollut M/S Alpo palaa Ranskaan tiistaina. Kuvat: D-Day Alpo

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Anne Laurila

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Normandian maihinnousuun toisen maailmansodan aikana osallistunut M/S Alpo saapuu tiistaina 4. kesäkuuta Le Havreen osallistuakseen maihinnousun eli D-Dayn 80-vuotisjuhlallisuuksiin. M/S Alpo lähti matkalleen Oulusta kohti Normandiaa jo huhtikuussa, jotta se ehtii ajoissa juhlallisuuksiin. Risteily Oulusta Normandiaan tehdään rauhan puolesta.

M/S Alpo lähti Oulusta 27. huhtikuuta seilaamaan kohti Le Havren satamakaupunkia ja Pohjois-Ranskaa osallistuakseen Normandian maihinnousun 80-vuotisjuhlallisuuksiin paikan päällä. Ilman jäänmurtajan avustusta 80-vuotias veteraanihinaaja ei olisi päässyt matkalleen, sillä pohjoinen Perämeri Oulun edustalla oli vielä huhtikuussa jäässä.

”Meillä oli paikalla tuhansia ihmisiä saattamassa M/S Alpoa matkalleen kohti Normandiaa. Kaupunginjohtajamme tosin piti laittaa jäänmurtajalle avustuspyyntö, jotta Alpo pääsee lähtöseremoniasta matkalleen, sillä meri oli vielä tuolloin jäässä”, nauraa Oulun kaupungin viestintäjohtaja Mikko Salmi.

M/S Alpo seilaa Ranskaan saadakseen jälleen rauhan Eurooppaan, sillä matkan avulla kerätään varoja Ukrainan ilmapuolustuksen tukemiseksi UNITED24-alustan kautta.

”Kaupungillamme on monta hyvää syytä olla mukana Alpon matkassa yhteistyökumppanina. Oulussa on järjestetty Ilmakitaransoiton MM-kisat maailmanrauhan puolesta jo vuodesta 1996, ja iloksemme Ranska on ollut mukana alusta lähtien. Tapaammekin paikallisen ilmakitaristin Alpon miehistön kanssa Le Havressa. Odessa on myös Oulun ystävyyskaupunki Ukrainassa, joten siksi on erinomainen asia, että Alpon paluu Normandiaan tuo Ukrainalle saa kipeästi tarvitsemaansa materiaalista tukea”, Salmi jatkaa.

Matka huipentuu Le Havreen

M/S Alpon matkareitti on kulkenut muun muassa Ruotsin Visbyn, Kööpenhaminan ja Kielin kanavan kautta Pohjois-Ranskan rannikolle ja määränpäähänsä Le Havreen.

”Yhdessä miehistön kanssa meidät on toivotettu erittäin tervetulleiksi kaikkiin satamiin ja olemme kiitollisia kaikille, jotka ovat tukeneet matkaamme”, kertoo matkan projektipäällikkö Janne Leinonen.

Joukko ihmisiä vanhan laivan kannella.

Kööpenhaminassa Suomen suurlähettiläs Harri Kämäräinen ja Ukrainan suurlähettiläs Andrii Yanevskyi vierailivat aluksella.

Maihinnousun juhlallisuuksien jälkeen M/S Alpo purjehtii takaisin Suomeen ja jatkaa varainhankintaa Ukrainan ilmapuolustuksen tukemiseksi tavoitteenaan auttaa suojaamaan ukrainalaisia venäläisiltä ohjuksilta ja lennokeilta.

”Vaikka olemme saavuttaneet matkamme lopullisen määränpään, haluamme jatkaa Ukrainan tukemista yhdessä UNITED24 kanssa. Päätavoitteemme on kerätä satoja lahjoituksia Ukrainalle, jonka kansa taistelee vapautensa puolesta juuri nyt – samoin kuin Normandiassa taisteltiin vapaan Euroopan puolesta 80 vuotta sitten”, Leinonen jatkaa.

Arvovaltaisia vieraita

M/S Alpo on saanut positiivista julkisuutta matkansa varrelta ja esimerkiksi Kööpenhaminassa Suomen suurlähettiläs Harri Kämäräinen ja Ukrainan suurlähettiläs Andrii Yanevskyi vierailivat aluksella.

Le Havressa edessä ovat tiukat turvatoimet, sillä toisen maailmansodan ratkaisseen Normandian maihinnousun 80-vuotisjuhlallisuuksiin saapuu paitsi tapahtumaan osallistuneita veteraaneja, myös arvovaltaisia juhlavieraita. Ranskan presidentti Emmanuel Macron isännöi vieraitaan Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenia, Ison-Britannian kuningas Charlesia, kuningatar Camillaa ja prinssi Williamia sekä pääministeri Rishi Sunakia, Kanadan pääministeri Justin Trudeau’ta ja Saksan liittokansleri Olaf Scholzia, jotka saapuvat kunnioittamaan D-Dayn juhlallisuuksia useisiin eri tapahtumiin.

Kaikkiaan Normandian maihinnousun 80-vuotisjuhlaan odotetaan saapuvan arviolta 4500 vierasta, joista 200 vielä elossa olevia yli 100-vuotiaita veteraaneja Ranskasta, Iso-Britanniasta, Kanadasta ja Yhdysvalloista. Pitkin Normandian rannikkoa on yli sata erilaista tapahtumaa sekä arvovaltaisille päättäjille, veteraaneille, että juhlaan osallistuvalle yleisölle.

Lähteet: Reuters, normandie-tourisme.fr.

Videoblogi M/S Alpon matkasta