Liikuntaneuvontaan voi jälleen varata aikoja

Liikuntaneuvonta on keskustelutapaaminen, jossa käydään läpi asiakkaan tavoitteita ja annetaan ohjausta. Kuvaaja: Oulun kaupungin kuva-arkisto

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Hanna Pauliina Sankala-Sivula

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Liikuntaneuvonta on ammattilaisen antamaa ohjausta terveelliseen ja aktiiviseen elämäntapaan. Liikuntaneuvontaan kannattaa ottaa yhteyttä, jos tiedostaa olevansa elämäntaparemontin tarpeessa, mutta ei saa omin voimin aloitettua muutosta tai on epäselvyyttä mitä voi ja kannattaa tehdä.

”Pienestäkin asiasta kannattaa olla yhteydessä. Kannattaa tulla keskustelemaan ja kuuntelemaan, mitä näkökulmia ammattilaisella olisi tilanteeseen”, rohkaisee liikuntakoordinaattori Sanna Ek-Keränen.

Ek-Keränen on yksi liikuntaneuvontaa tekevistä liikuntapalveluiden työntekijöistä. Hän kertoo, että ylipaino ja liikkumattomuus ovat tällä hetkellä yleisimpiä syitä hakeutua ammattilaisen vastaanotolle liikuntaneuvontaan.

”Annamme myös paljon uni- ja ravitsemusohjausta. Suurin osa on kuitenkin varmasti sitä liikuntaan ohjaamista”, hän kertoo.

Tavoitteet aina yksilöllisiä

Liikuntaneuvonta on suunnittelutapaaminen, jossa käydään läpi asiakkaan omia tavoitteita. Liikuntaneuvoja antaa asiakkaan tarpeiden mukaan vinkkejä kunnon kohottamiseen, elintapojen parantamiseen tai vaikkapa sopivan liikuntalajin kokeiluun.

”Ei tarvitse olla tavoitteena juosta maratonia tai tehdä maastavetoennätystä, vaan saada oma elämä hieman terveellisemmäksi ja aktiivisemmaksi”, kuvaa Ek-Keränen päämääriä.

Asiakkaiden tavoitteet ovat yksilöllisiä, niin kuin ovat elämäntilanteetkin. Toteutus jää kuitenkin jokaiselle ihmiselle itselleen.

Liikuntaneuvonnassa keskustelun kautta herätellään asiakasta muutokseen.

”Monesti asiakas pystyy itsekin nimeämään, mikä on ongelma ravitsemuksessa. Me viedään se keskustelu sinne arkeen, kotiin ja kauppaan, että mitä esimerkiksi ostetaan kaupasta. Ei puhuta vain yleisellä tasolla asioista”, kuvaa Ek-Keränen lähestymistapaa.

Parhaimpia hetkiä liikuntaneuvojan työssä ovat ne tilanteet, kun asiakas kokee elämänlaatunsa parantuneen.

”Joku jättänyt pois vaikka rollaattorin. Asiakas on saanut tunteen, että hän on saanut hyötyä liikuntaneuvonnasta”, kiteyttää Ek-Keränen.

Näin varaat ajan

Netistä ouka.fi/verkkoasiointi tai p. 044 703 6600
Nuoret 13–19 vuotiaat p. 044 703 8047
Kuntouttavan työtoiminnan asiakkaat p. 044 703 8123
Kiimingin toimipiste p. 050 379 6711

Kysy myös mahdollisuutta etäasiointiin!

Ethän tulee flunssaoireisena vastaanotolle.

Pyöräilijä
Pyöräily on yksi matalan kynnyksen liikuntalajeista. Liikuntaneuvontaa tekevä liikuntakoordinaattori Auli Pikkarainen näyttää esimerkkiä. 

Lue myös