Opiskelija on tulevaisuuden työkaveri

Hoitotarvikevarastosta otetaan tarvittavat hoitotarvikkeet asiakkaalle ennen kotikäynti. Kesän kotihoidossa työskentelevä lähihoitajaopiskelija Kati Mertaniemi (vas.) oli keväällä kotihoidossa työharjoittelussa. Lähihoitaja Outi Heikkinen toimi silloin Katin harjoittelunohjaajana ja näyttöjen vastaanottajana. Kuvat: Sanna Krook.

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Annu Maarit Höttönen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Koulutuskuntayhtymä OSAOn Kontinkankaan yksikön opiskelijat ja heitä ohjaavat opettajat saavat äänestää Vuoden työssäoppimisen paikkaa. Tänä vuonna valinta osui Oulun kaupungin keskustan kotihoidon Pokkisen tiimiin.

OSAOn lähihoitajaopiskelijoiden mielestä keskustan kotihoidon työntekijät ovat valmiita auttamaan opiskelijaa ja työyhteisössä on hyvä ilmapiiri. Opiskelija saa edetä oppimisessaan omaan tahtiin ja hän saa kannustavaa palautetta sekä tulee kuulluksi.

”Moni opiskelija tulee meille asenteella, että kotihoidon harjoitelu on  välttämätön paha, mutta suurin osa lähtee hyvillä fiiliksillä ja hakee meiltä töitä”, kertoo keskustan kotihoidon palveluesimies Riikka Lampinen

Keskustan kotihoito on osa Kontikankaan hyvinvointikeskuksen kotihoitoa. Asiakkaita on noin 150, työntekijöitä noin 50–60. Keskusta on väestöpohjaltaan yksi kasvavista ikäihmisten asuinalueista.

”Meillä opiskelija otetaan vastaan niin kuin työntekijä, hänet perehdytetään, annetaan työvälineet ja ohjelmatunnukset, jotta hän kokee itsensä tasavertaiseksi muiden kanssa”, Lampinen kuvailee. ”Opiskelija on tulevaisuuden työkaveri. Apua saa aina, koko tiimi huolehtii opiskelijasta.”

Harjoittelijalle valitaan ohjaaja, jonka mukana hän kulkee työharjoittelun ajan. Keskustan kotihoidossa on työharjoittelijoita noin 40 vuoden aikana.

OSAOn lähihoitajaopiskelijoiden mielestä keskustan kotihoidon työntekijät ovat valmiita auttamaan opiskelijaa ja työyhteisössä on hyvä ilmapiiri. OSAOn koulutuspäällikkö Armi Juntunen toi kunniakirjan ja kukat keskustan kotihoidon väelle. Kukat vastaanotti kodinhoitaja Anne-Marie Hamari.

Aina autetaan ja kuunnellaan

Keskustan kotihoidossa työharjoittelussa ollut ja nyt kesän työskentelevä lähihoitajaopiskelija Kati Mertaniemi on viihtynyt hyvin työharjoittelussa ja työssä keskustan kotihoidossa. ”Aina on autettu ja kuunneltu. Kotihoidossa työskentelevät sairaanhoitajat ovat meidän tukipilareita, viikonloppuisin neuvoja saa kotas-hoitajalta.”

Lähihoitajaksi opiskelevat opiskelijat suorittavat pääsääntöisesti viiden viikon työharjoittelun. Osa opiskelijoita tekee työharjoittelun kotihoidossa, osa muualla. Työharjoittelussa opitaan tekemällä lähihoitajan työhön kuuluvia töitä. Kun opiskelija on saavuttanut riittävän osaamisen, hän osoittaa sen ammattiosaamisen näytössä.

”On mukavaa, että näytöt tehdään oikeissa töissä”, Mertanieni toteaa.

Mertaniemen mukaan kotihoidossa tarvitaan järjestelmällisyyttä, tarkkuutta, aikatauluissa pysymistä ja ihmisen lukemisen taitoa.

”Ja täytyy olla rohkea, koska työskennellään ihmisen kotona ja täytyy tehdä itsenäisiä ratkaisuja. Sensitiivisyyttäkin tarvitaan, koska lähihoitajana autetaan ihmisiä tosi henkilökohtaisissa rutiineissa”, lisää lähihoitaja Outi Heikkinen. Hän toimi keväällä Katin harjoittelunohjaajana ja näyttöjen vastaanottajana.

Kotihoito tarkoittaa kotipalvelua ja kotisairaanhoitoa sekä esimerkiksi ateria-, turva- ja kuljetuspalvelua. Kotihoidon palveluja voi saada ympäri vuorokauden seitsemänä päivänä viikossa. Säännöllisestä kotihoidosta tehdään suunnitelma asiakkaan ja tarvittaessa omaisten kanssa.

Keskustan kotihoidon palveluesimies Riikka Lampisen mukaan kotihoito on vaativaa työtä: siinä ollaan ihmisen kotona, työssä täytyy tehdä itsenäisiä päätöksiä ja työolosuhteisiin, kuten ergonomiaan ei voi aina vaikuttaa. Siksi on tärkeää, että opiskelija saa aina apua ja tukea, kun tarvitsee. ”Työtä tehdään asiakkaan ehdoilla ja asiakkaan tarpeet yksiköllisesti huomioiden, asiakasta kunnioittaen.”

 

Lue myös