Tuntematon pickleball valtaa alaa myös Oulussa – lajin parissa on helppo tuntea onnistumisia

Jukka Karppinen (vas.), Eerik Pelanne, Joel Ahola ja Niklas Ahola käyvät pelaamassa pickleballia Liikuntakeskus Hukassa. Hyväntuulinen ja helppo laji on vienyt heidät mennessään. Kuvat: Mari Rytilahti

Liikunta & terveys

Julkaistu: Kirjoittaja: Mari Rytilahti

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Pickleball on kovassa nousussa oleva pallopeli, joka on rantautunut Suomeen Amerikasta kymmenisen vuotta sitten. Oulussa pickleballia voi pelata esimerkiksi Liikuntakeskus Hukassa. Siellä lajin on löytänyt myös Jukka Karppinen.

Amerikassa pickleballin kerrotaan olevan yksi voimakkaimmin kasvava urheilulaji. Lajissa yhdistyy elementtejä tenniksestä, sulkapallosta ja pöytätenniksestä. Pickleball on luonteeltaan sosiaalinen ja sen pelaaminen on helppo aloittaa. Tätä pidetään syyksi lajin kasvavaan suosioon.

Oulussa esimerkiksi Liikuntakeskus Hukassa voi pelata pickleballia kahdella eri kentällä. Myös Nallisportissa on kaksi kenttää. Hiukkavaarassa puolestaan sijaitsee ulkokentät.

Oulussa myös turnauksia

Jukka Karppinen on harrastanut lajia viisi vuotta. Tätä ennen hän on jo pelannut paljon mailapelejä, kuten tennistä ja padelia.

”Sain tenniskyynärpään viitisen vuotta sitten. Kävin kokeilemassa sen jälkeen pickleball-peliä ja jäin koukkuun heti. Maila on kevyt, joten se ei rasita kättä.”

Karppinen käy myös pelaamassa peliporukkaan kuuluvan henkilön omalle kotipihalleen rakentamalla picklekentällä. Siellä hän pelaa kavereidensa kanssa kesällä hyvinkin aktiivisesti.

Suomessa pickelballia pelataan eniten Itä-Suomessa, Espoossa ja Oulussa. Jäsenten toiveista lajia alettiin pelata Hukassa vuonna 2016, jossa on järjestetty myös turnauksia, joihin on enimmillään osallistunut 36 pelaajaa.

”Aluksi meitä oli 12 pelaajaa, mutta määrä on koko ajan kasvanut. Edelleen suurin osa pelaajista on miehiä, mutta täällä käy myös naisia ja pariskuntia.”

Menestystä kisoissa

Oulusta on lähdössä useampi peliporukka syksyllä Kuopioon SM-kisoihin. Oulu on menestynyt SM-kisoissa hyvin. Viime kisoista tuli kaksinpelissä kultaa ja nelinpelissä pronssia. Oulusta on lähdössä myös pelaajapari karsintaturnaukseen, josta valitaan Suomen edustajapari Pickleballin EM-kisoihin.

”Jos haluaa tulla kokeilemaan lajia liikuntakeskus Hukkaan, niin täytyy olla liikuntakeskuksen jäsenyys. Hukasta pystyy ostamaan myös päiväjäsenyyden. Pelivälineet saa vuokrattua samalla.”

Karppinen kertoo, että urheilukauppoihin on tullut pelisettejä. Myös muissa kaupoissa on myytävissä maila- ja pallosettejä. Osa tilaa pelivälineitä ulkomailta Australiaa ja Amerikkaa myöten.

Sopii koko perheelle

Karppinen on saanut pickleballin kautta paljon uusia ystäviä ja tutustuttanut omiakin ystäviä lajin pariin.

”Minua ilahduttaa erityisesti se, että täällä käy paljon isä-poika ja äiti-tytär -pareja. Haaveilen, että voisin omankin pojan kanssa joskus pelata turnauksen.”

Peliporukoita on kaikentasoisia, joten jokainen löytää varmasti itselleen sopivan. Pickleball on matalankynnyksen laji, jota voi pelata kaksin- tai nelinpelinä. Säännöt eivät ole monimutkaiset. Pelikenttä on sulkapallokentän kokoinen. Pickelballia voi näin ollen pelata esimerkiksi koulujen liikuntasaleissa, kunhan merkitsee pelissä tarvittavan keittiöalueen kenttään maalarinteipillä.

Karppinen pelaa ystäviensä kanssa yleensä kaksi tuntia kerrallaan. Yksi erä kestää noin 10 minuuttia, mutta pisimmillään heillä voi mennä aikaa puolikin tuntia. Karppiselle on jäänyt tärkeimpänä asiana mieleen yhdessäolo. Pelien ja turnausten jälkeen on mukana jutella kahvikupposen äärellä Hukan aulassa.

”Lajin parissa tulee helposti onnistumisia. Kaupan päälle saa vielä hyviä tyyppejä ympärilleen”, Karppinen kiittelee.

Fakta

Pickleball pähkinänkuoressa

-Pickleball Finland toi lajin Suomeen vuonna 2014

-Yhdysvalloissa lajilla oli 36,5 miljoonaa harrastajaa vuonna 2023. Pickleballia pelataan lähes 100 maassa.

-Laji soveltuu kaikenikäisille ja -kuntoisille.

-Pelataan kaksin- tai nelinpelinä

-Mailat ovat lyhytvartiset ja kovapintaiset. Pallo on muovinen reikäpallo.

-Pelikenttä on sulkapallon 4-pelikentän kokoinen, pelataan osin tenniksen sääntöjen tapaan

-Verkon molemmin puolin olevassa ”keittiötilassa” palloa saa lyödä vain pompun jälkeen. Erä loppuu, kun toinen joukkue saa 11 pistettä.

Lisätietoja Pickleballista