Kuvanveistäjä Sanna Koivisto on valittu vuoden 2023 Oulun Etaksi

Sanna Koiviston Ajan kulku -teos kuvaa Oulun elinkeinorakenteen kehitystä 400 vuoden aikana. Kuvat: Reija Raappana & Vesa Ranta

Julkaistu: Kirjoittaja: Antti Ahti Tapani Leinonen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulu-seura on palkinnut sunnuntaina 24. syyskuuta taiteilija Sanna Koiviston vuoden 2023 Ettana. Etta-arvonimi jaetaan vuosittain merkityksellisestä työstä Oulun tai oululaisuuden tunnetuksi tekemisessä. Palkinnon saajana voi olla henkilö, yritys, yhteisö tai työryhmä. Etta-palkinto on myönnetty jo yli 40 kertaa.

Tunnustus lämmittää mieltä

Kuvanveistäjä ja kuvataitelija Sanna Koivisto on nimityksestään itse todella otettu.

”Onhan tämä ollut äärettömän kannustavaa – hirveän hyvälle tuntuu.”

Koivisto sai tietää palkitsemisestaan jo heinäkuussa, kun Oulu-seurasta tiedusteltiin hänen halukkuuttaan ottaa arvonimi vastaan.

”Tämä on ollut kannatteleva asia. Varsinkin nyt kun on tullut vakava sairaus, ollut taloudellisesti tiukkaa ja kiire töissä, eli monia asioita päällekkäin. Aina muistaessani Etta-palkinnon tulee parempi olo”, Koivisto kertoo.

Elämänläheistä realismia

Koivisto sanoo aikoinaan lähteneensä opiskelemaan taidetta määrätietoisesti, mihin vaikutti osaltaan hänen isänsä ammatti kansakoulun opettajana. Tosin suuntautuminen taiteisiin ei ollut Koiviston isän toiveiden mukainen valinta.

”Äitini sanoi siihen, että antaa mennä vain, koska eihän tuosta tytöstä muuhun ole”, Koivisto kertaa aikoinaan perhepiirissä käytyä keskustelua suuntautumisestaan taiteisiin.

Koivisto päätyi Limingan taidekoulun kautta Lahden Taideinstituuttiin, josta hän valmistui samanaikaisesti vuonna 1977 kahdelta opintolinjalta eli kuvanveistäjäksi ja taidemaalariksi. Kuvanveistosta hän sai stipendin.

”Tein taidetta kaikki päivät, illat ja viikonloput – se oli riemukasta aikaa. Ihanaa oli se tunne, että minäkin jotain osaan”, muistelee Koivisto.

Sanna Koivisto on luonut yli toistakymmentä sarjaa ja monumenttia Oulun kaupungille useana eri vuosikymmenenä. Omaa taidettaan hän luonnehtii elämänläheiseksi.

”Realismiahan olen tehnyt aina – se on minun ilmaisutapani. Vaikka isoissa julkisissa teoksissa, varsinkin teräksestä tehdyissä, ei niin voi realismia kokonaan toteuttaa. Muodontajuni ja havainnointini on sellaista, että se tapahtuu luontevimmin realistisella ilmaisulla. Minua ei jaksa innostaa ihan pelkkä abstraktio, vaikka sitä jonkun verran olen kokeillutkin”, sanoo Koivisto.

Sanna Koivisto on syntynyt Oulussa, mutta asunut Pohjois-Suomessa muun muassa Tervolassa, Olhavassa ja Kemissä, jossa keväällä oli hänen retrospektiivinen näyttelynsä 45:stä työvuodesta. Nykyisin 67-vuotias taiteilija asuu Iissä.

”Minussa lapsi tulee varmaan pysymään elossa loppuun saakka.”

Sanna Koiviston vuonna 2014 valmistaman Tiernapojat-patsaan sijaintipaikka on nykyään Kauppurienaukiolla. Kuva: Sanna Krook

Oulu-seura palkitsee

Viime vuonna 60-vuotisjuhlia viettänyt Oulu-seura haluaa innostaa oululaisia tekemällä kaupunkia ja sen menneisyyttä tutuksi. 

”Minä ja taiteilija Kari Holma ehdotimme seuran hallitukselle Sanna Koiviston valitsemista Etta-arvonimen saajaksi, mitä koko hallitus oli heti sitten kannattamassa. Koivisto on tehnyt jo vuosikymmenet Ouluun teoksiaan, joita kaupunkilaiset rakastavat. Ne ovat siis liikuttavan upeita”, Oulu-seuran tiedottaja Terttu Välikangas kertoo palkinnon perusteluista.

Välikangas sanoo Etta-valinnassa olleen vaikutusta myös sillä, että Koivisto on monumentaalisten teosten ohella tehnyt lasten kanssa yhteisötaidetta.

”Esimerkiksi Haukiputaalla nykyään jo puretun alakoulun pihalla sijaitseva yhteisötaideteos Taituli arpeeti. Lisäksi Oulunsalossa on Koiviston luoma ympäristötaideteos Tarinanpaikka.”

Sanna Koivisto on tehnyt myös tilaustyösarjan, joihin kuuluvat Vuoden pankkilainen -palkinto Oulun Osuuspankille, Oulun kansainvälisen lastenelokuvafestivaalin pääpalkinto Tähtipoika, Vauvan kanssa Oulun kaupungin päivähoidolle ja Alkuhärkä-palkinto Oulun maaseutukeskukselle.

 

Sanna Koiviston teoksia Oulussa

  • Pateniemen sahan muistomerkki, 2023
  • Tiernapojat, 2014
  • Haluna tajuta, 2014
  • Virran voima, 2008
  • Ajan kulku, 2005
  • Taituli arpeeti, 2001
  • Juho Raappana – reliefi, 1999
  • Pieni auttaja, 1990