Barentsin alueen nuoret saivat vaikuttaa Euroopan tulevaisuuteen

Adalmiina Irvankoski (vas.), Armiida Hämäläinen, Daria Zaikovskaia ja Maksim Marchenkov esittelivät yleisölle ja poliitikoille työryhmiensä ehdotukset Eurooppa olemme me -tapahtumassa. Kuva: Sanna Krook

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Sanna Riikka Johanna Häyrynen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Puolensataa nuorta pohjoisesta Suomesta, Ruotsista, Norjasta ja Venäjältä kokoontui pohtimaan Euroopan tulevaisuutta Ouluun tiistaina 30. marraskuuta.

Keskusteluja käytiin työryhmissä. Kasvatustieteiden tiedekunnassa Oulun yliopistossa opiskeleva Daria Zaikovskaia pui ryhmänsä kanssa koulutusta, työnhakua, maahanmuuttoa ja digitalisaatiota.

”Koulutus on minulle tärkeä aihe. Siksi halusin olla mukana vaikuttamassa siihen, minkälainen koulutuksen tulevaisuus Euroopassa on”, Pietarista kotoisin oleva Zaikovskaia kertoo.

Venäjältä Arkangelista Ouluun matkustanut Maksim Marchenkov puolestaan keskusteli pohjoisten ja maaseutumaisten alueiden tulevaisuudesta.

”Arkangelin ja Barentsin alueellisen nuorisoneuvoston edustaminen Oulussa oli minulle kunnia. Olen kiitollinen, että sain kutsun tänne ja pääsimme vahvistamaan Barentsin alueen yhteistyötä”, hän sanoo.

Rohkeita ja rakentavia keskusteluja

Oulua työryhmässään edusti Oulun nuorisovaltuuston jäsen ja Laanilan lukion opiskelija Adalmiina Irvankoski. Hänen ryhmänsä keskusteli muun muassa arvoista, oikeuksista ja demokratiasta.

Tärkeiksi koettiin ihmisoikeuksien toteutuminen ja vähemmistöjen, kuten saamelaisten, äänen kuuluminen.

”Vaikka oma elämäni on todella hyvää, tiedän, että kaikki eivät ole yhtä onnekkaita. Haluan vaikuttaa siihen, että asiat kehittyvät paremmiksi”, Irvankoski toteaa.

Päivän aikana hän huomasi, että monet nuoret ovat kiinnostuneita yhteiskunnallisista asioista, osaavat keskustella rakentavasti ja uskaltavat rohkeasti kertoa mielipiteensä.

Nuorten terveisiä olivat vastaanottamassa eurooppaministeri Tytti Tuppurainen ja Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mirja Vehkaperä, joka edustaa Suomea Euroopan tulevaisuuskonferenssissa.

Tuppurainen kävi kulttuuritalo Valveella kuuntelemassa myös oululaisten toiveita Euroopan tulevaisuudesta ja lupasi viedä Barentsin nuorten ja oululaisten ehdotukset EU-tasolle asti.

Eurooppa olemme me -päivä Oulussa järjestettiin yhteistyössä valtioneuvoston kanslian, Oulun kaupungin, Pohjois-Pohjanmaan liiton, ulkoministeriön ja Barentsin euroarktisen neuvoston Suomen puheenjohtajuuskauden kanssa.

Lue myös