Siirry suoraan sisältöön

Oulun oma omenapuu Ahvenanmaalla tuotti 10 kilon sadon

4.10.2021

Ahvenanmaan itsehallinnon 100-vuotisjuhlan kunniaksi ahvenanmaalaiset lahjoittivat jokaiselle Suomen kaupungille oman omenapuun. Oulun puun satoa on nyt alettu korjata ja tarkoituksena on valmistaa nimikkopuun antimista tuorepuristettua omenamehua.

Oululaisille lahjoitettu nimikkopuu sijaitsee Tjudössä, Öfvergårdsin tilalla, jota pitää pariskunta Anna ja Jan Alm. Viljelijät kertovat, että satoa saatiin tänä vuonna hyvin ja sadonkorjuuseen ryhdyttiin normaalia aiemmin.

"Lämpimän kesän ja alkusyksyn ansiosta sato valmistui ajoissa ja hedelmiä saatiin runsaasti, noin 10 kiloa", viljelijä Anna Alm kertoo.

Öfvergårdsin maatila tunnetaan erityisesti laadukkaista omenamehuista, jotka ovat saaneet paikallisia ja kansainvälisiä palkintoja.

"Saimme paljon erilaisia ehdotuksia, mitä omenoista voisi valmistaa aina hillosta omenapiirakkaan. Päädyimme tuottamaan sadon antimista omenamehua", kertoo Visit Ålandin viestinnästä vastaava myynti- ja projektipäällikkö Niko Micklin.

Anna Almin mukaan Ahvenanmaalla on käynyt tänä vuonna vierailijoita ympäri Suomen.

"Meillä on käynyt paljon vieraita ihailemassa nimikkopuita eri puolilta Suomea ja siksi pidämme tilamme auki myös koulujen syyslomaan aikaan."

Oulun nimikkopuun omenoista valmistettua mehua toimitetaan ensimmäinen kolmen litran erä kaupunginjohtajalle ennen joulua ja kukin kaupunki saa päättää itse, mitä mehulla tekee. Toinen erä mehusta luovutetaan kaupunginjohtajalle Ahvenanmaan 100-vuotisjuhlien yhteydessä 9. kesäkuuta 2022.

Oululaisten oma omenapuu sijaitsee Öfvergårdsin tilalla. Kuva: Visit Åland.

Lue myös

Lue lisää aiheesta