Saamenkieliset Kauneimmat joululaulut lauletaan Oulun tuomiokirkossa

Konserteissa kuullaan myös uutta saamenkielistä musiikkia, jonka ovat tehneet Anna Näkkäläjärvi-Länsman (alhaalla oikealla) ja Inger-Mari Aikio (ylhäällä oikealla).

Uutiset

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Tänä vuonna juhlitaan Kauneimpien joululaulujen 50-vuotisjuhlavuotta ja samalla ilmestyi kolmas saamenkielinen Kauneimmat joululaulut -vihko. Lauluja on kolmella eri saamen kielellä; koltansaamen, inarinsaamen ja pohjoissaamen kielillä.

Joululauluja ovat tuomiokirkossa laulattamassa saamelaiset muusikot, Annukka Hirvasvuopio-Laiti ja Aimo Aikio. Kanttorina palvelee hiippakuntasihteeri Raimo Paaso.

Saamenkielisessä Kauneimmat joululaulut -vihossa on mukana myös uusi saamelaisin voimin sanoitettu ja sävelletty joululaulu, johon sävelen on tehnyt Anna Näkkäläjärvi-Länsman ja sanat Inger-Mari Aikio.

”Tein uuden pohjoissaamenkielisen joululaulun yhteistyössä runoilija Inger-Mari Aikion kanssa. Inger-Marin kirjoittama teksti kertoo valon voimasta. Laulussa valo pääsee vapauteen ja antaa joulumielen. Teksti on täynnä toivoa ja iloa. Oli todella mahtavaa saada säveltää tekstiin melodia, tuntui tärkeältä tehdä uutta pohjoissaamenkielistä laulettavaa materiaalia. On jännittävää nähdä, miten saamenkieliset laulajat ottavat laulun vastaan”, kertoo Anna Näkkäläjärvi-Länsman.

”Tämä on minun ensimmäinen joululauluni. Kun kirjoitin tätä viime talvena, niin olin Teneriffalla. Niin aurinkoista ja lämmintä. Tuntui suorastaan hauskalta kirjoittaa sitä siellä. Ja myös ihme, että juuri minä olen sitä kirjoittamassa. Tiedän, miten tärkeitä joululaulut voivat olla ihmisille”, laulun sanoittanut Inger-Mari Aikio kertoo.

”Olen kyllä erittäin ylpeä ja iloinen siitä, kun minun ja Annan laulu on nyt mukana joululauluvihossa. Toivon, että laulu tulee tutuksi ja rakkaaksi meille saamelaisille. Mielestäni laulussa on paljoa toivoa, jota me kaikki tarvitsemme pimeimpänä aikana”, hän jatkaa.

Inarin Partakossa kasvanut ja nykyään Helsingissä asuvan Aimo Aikion mielestä on hienoa, että kauneimpia joululauluja lauletaan nykyään kaikilla saamenkielillä, myös koltansaameksi.

”On suuri kunnia saada olla mukana tekemässä tätä historiaa”, hän toteaa.

Saamenkieliset Kauneimmat joululaulut lauletaan Oulun tuomiokirkossa 15.12. kello 18. Tilaisuuteen voi myös osallistua virtuaalikirkon kautta osoitteessa virtuaalikirkko.fi.