Yliopisto asentaa Linnanmaalle ja keskustaan testiympäristöjä robottityökoneiden ja raskaiden droonien kehittämiseen

Oulun yliopistossa kehitetään etäohjattavia ja autonomisia työkoneita, kuten tätä kaivinkonetta. Kuva: Oulun yliopisto/Janne-Pekka Manninen

Talous

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun seudulle ja Pyhäjärvelle entiseen kaivokseen perustetaan testiympäristöjä raskaiden robottityökoneiden, -ajoneuvojen ja droonien kehittämiseen ja testaukseen. Kansainvälisen tason digitalisoiduilla testiympäristöillä tuetaan myös Euroopan, Yhdysvaltain ja Japanin tutkimusyhteistyötä avaruusrobotiikassa. Testiympäristöjä kehitetään Oulun yliopistossa.

Vähäpäästöisten ja sähköisten robottityökoneiden, -ajoneuvojen ja droonien etä- ja parviohjausta varten rakennetaan testiympäristöjä kaikkiaan neljä eri puolille Oulua ja Pyhäjärvelle.

OuluZonen alueella toteutetaan väylärakentamisen työkoneparven ja raskaiden droonien kokeita. Automaattista työkoneparvea voidaan käyttää 5G- ja 6G-verkkojen testauksiin. Pyhäjärven Callioon rakennetaan testiympäristö kaivostyökoneille maan alle entiseen kaivokseen.

Linnanmaalla sijaitsee työkoneiden ja droonien etäohjauspaikka ja Oulun keskustaan on suunnitteilla droonien laskeutumispaikka ja latausasema.

”Networked Robotics TestBeds -hankkeessa kehitetään ja testataan uusia teknologioita ja luodaan mahdollisuuksia tutkimukselle ja yhteistyölle eri toimijoiden välillä”, professori Rauno Heikkilä sanoo.

”Hankkeen toteutus tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden edistää robotiikkaan liittyvää tutkimusta ja kehitystä sekä arvokkaita resursseja ja yhteistyömahdollisuuksia eri toimijoille. Raskaisiin, tavarankuljetuksen mahdollistaviin drooneihin investoiminen on merkittävää monessa mielessä koko Euroopassa ja erityisesti Pohjois-Pohjanmaalla.”

Yhteistyötä avaruustutkimuksen kanssa

Hankkeessa investoidaan uutta robottiteknologiaa väylärakentamisen työkoneisiin. Yhteistyössä koulutuskuntayhtymä OSAOn kanssa hankitaan työkoneparveen uusi sähkötoiminen ja automaattinen maansiirtoauto, etäohjausvarustelu työkoneparvea varten, 3D-hologramminäyttö sekä erilaisia kamera- ja laserkeilausvarusteita eli kolmiulotteisen lasermittauksen varusteita tai 3D-skannaus-varusteita robottityökoneita varten.

Hanke palvelee tutkimuslaitoksia, korkeakouluja, teollisuutta ja kansainvälisiä yhteistyökumppaneita. Se tukee muun muassa kansainvälistä Space Robotics -tutkimusyhteistyötä Euroopan ja Yhdysvaltojen avaruusjärjestöjen Esan ja Nasan sekä Japanin avaruustutkimusjärjestön Naxan kanssa.

Oulun yliopiston rakennus- ja yhdyskuntatekniikan tutkimusyksikkö ja Kerttu Saalasti Instituutti ovat mukana työssä, jossa tavoitteena on tulevaisuuden älykkäiden ratkaisujen tutkimus ja kehitys.

Networked Robotics TestBeds -hankkeen kokonaisbudjetti on 2,45 miljoonaa euroa, josta EU:n osuus on 1,6 miljoonaa euroa. Lisäksi hanketta rahoittavat Oulun yliopisto, Oulun kaupunki, Pyhäjärven kaupunki, VTT, OSAO, Oamk ja Pyhäsalmen Kvanttikiinteistöt Oy sekä yritykset. Hanke alkoi kuluvan vuoden alussa ja se päättyy joulukuussa 2025.