Suomen ensimmäinen mikroyrittäjyyden professuuri Oulun yliopistoon – toimi alkaa jo tänä kesänä

Hollantilaissyntyinen Robert van der Have valittiin mikroyrittäjyyden professorin tehtävään Oulun yliopistoon. Kuva: Oulun yliopisto

Talous

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituuttiin ja Oulun yliopiston kauppakorkeakouluun on perustettu yrittäjyyden, erityisesti mikroyrittäjyyden professuuri. Professuuri on ensimmäinen Suomessa mikroyrittäjyyden alalla. Tehtävään on valittu kauppatieteiden tohtori Robert van der Have, joka tulee tehtävään Aalto-yliopistosta. Hän aloittaa tehtävässään kesäkuun alussa.

Uusi mikroyrittäjyyden tenure track -professuuri eli nuorempi apulaisprofessori on merkittävä avaus yrittäjyyden tutkimukseen ja koulutukseen. Sen perustamiseksi saatiin lahjoitusvaroja yli 650 000 euroa.

Suomen yrityksistä noin 97 prosenttia on alle 10 henkeä työllistäviä mikroyrityksiä, jotka työllistävät neljänneksen Suomen kaikkien yritysten työpaikoista. Mikroyrittäjyyden tutkimuksen ja siihen perustuvan osaamisen kautta lisätään mikroyritysten kilpailukykyä.

Professuuri vahvistaa OKM:n Oulun yliopistolle osoittamaa mikroyrittäjyyden tutkimuksen ja koulutuksen valtakunnallista tehtävää, kytkee Oulun yliopiston entistä tiiviimmin alan kansainväliseen tutkimusverkostoon sekä luo uusia mahdollisuuksia olla mukana kehittämässä yrittäjyyden edellytyksiä alueellisesti, kansallisesti ja myös koko Euroopan talousalueella.

Painoa tutkimusrahoituksen hankkimisessa

Mikroyrittäjyyden professorin tehtävään haki 20 hakijaa, joista kahdeksan ulkomailta. Tehtävään valitulla Robert van der Havella on vahvat näytöt tutkimuksen, opetuksen ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen saralla sekä kotimaisesti että kansainvälisesti.

“Hakijoiden taso oli ilahduttavasti erittäin korkea.  Valittu Robert Van der Have erottui kansainvälisellä korkeatasoisella julkaisutoiminnallaan ja vankalla projektikokemuksellaan”, kertoo Oulun yliopiston kauppakorkeakoulun dekaani Janne Järvinen.

”Hänen avaintutkimusaiheensa sopivat erinomaisesti vahvistamaan Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin ja Oulun yliopiston kauppakorkeakoulun yrittäjyyden tutkimusta. On ilahduttavaa, että van der Havella on vahva kokemus kilpaillun tutkimusrahoituksen hankkimisesta sekä kansallisten ja kansainvälisten tutkimushankkeiden toteuttamisesta”, professori, Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin johtaja Matti Muhos jatkaa.

Laajat verkostot hyödyksi

Alankomaista kotoisin oleva Van der Have on asunut Suomessa jo vuodesta 2005 lähtien. Hän on työskennellyt Aalto-yliopistossa väitöskirjatutkijana 2014-2016 ja osin saman aikaisesti tutkijana ja vanhempana tutkijana VTT:llä 2006-2021. Tutkijatohtorina Aalto-yliopiston tuotantotalouden laitoksen strategisen johtamisen ja kasvuyrittäjyyden tutkimusryhmässä hän on työskennellyt syyskuusta 2021.

Aiemmalla urallaan VTT:ssä ja myös tohtorikoulutuksessaan Aalto-yliopistossa van der Have on rakentanut syvällistä asiantuntemusta yrittäjyyden ja innovaation alueilla sekä strategisesta että yritysjohtamisen näkökulmasta, mutta myös talous- ja elinkeinopoliittisesta näkökulmasta.

Hän on työskennellyt laajasti suomalaisyritysten tutkimusaineiston parissa, mikä on hyödyllistä uudessa tehtävässä. Lisäksi hän on työskennellyt useissa kansainvälisissä yhteistyöprojekteissa ja vieraillut Yhdysvalloissa tutkijatohtorina.

”Tuon mukanani paitsi kiinteän kansainvälisen verkoston, myös useita meneillään olevia yhteistyöprojekteja. Uudessa tehtävässäni pidän erityisen tärkeänä mahdollisuutta edistää kestävästi kehittyvää yhteiskuntaa luomalla näyttöön perustuvaa tietoa ja kehittämällä tarvittavaa inhimillistä pääomaa”, Robert van der Have kertoo.