Koivurannan kahvila on idylli Oulujoen rannalla – loppuviikon laajemmat talviaukiolot ensimmäistä kertaa käyttöön

Koivurannan kahvila sijaitsee Oulunjoen rannalla Kasarmintien varressa ennen Erkkolan siltaa. Talo on peräisin 1920-luvulta. Kuva: Koivuranta

Luonto & ympäristö

Julkaistu: Kirjoittaja: Mari Rytilahti

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Idyllinen Koivurannan kahvila sijaitsee yllättävän lähellä keskustaa, Oulunjoen rannalla Värtön kaupunginosassa. Koivurannassa on ollut kahvilatoimintaa yli 30 vuoden ajan. Rakennus on peräisin 1920-luvulta ja nykyinen ravintolayrittäjä haluaa vaalia vanhaa ja kehittää samalla uutta.

Uusin omistaja Pekka Selin on toiminut paikassa yrittäjänä kaksi vuotta. Hän on kahvilan historian neljäs omistaja.

”Muistan, että jo 2000-luvun alussa Oulussa käydessäni ihastuin tähän paikkaan. Kun muutimme perheeni kanssa Ouluun kymmenisen vuotta sitten, kyselin aina tietyin väliajoin, onko paikka myynnissä”, Selin muistelee.

mies kakluunin vieressä

Pekka Selin haluaa säilyttää vanhan rakennuksen lämpimän tunnelman, mutta samalla tarjoilla uutuuksia asiakkailleen. Kuva: Mari Rytilahti

Selin on toiminut yrittäjänä 18-vuotiaasta asti ja työskennellyt ravintola-alalla aikaisemminkin. Koivurannan kahvila on ensimmäinen hänen yrityksistään, jossa yhdistyvät kahvila, terassi ja ravintola. Perhe omistaa Koivurannan kahvilan lisäksi kesäseikkailupuisto Huikian Raksilassa.

Kahvilatoimintaa 1990-luvulta

Noin sata vuotta sitten Koivurannan tontti lohkaistiin isosta maatilasta ja paikallinen yhdistys osti tontin arpajaispalkinnoksi. Sen jälkeen paikka sai seuraavan omistajansa vaimon mukaan nimen Villa Ainola. Koivuranta on ollut historiansa aikana yhtä aikaa useammankin perheen koti. Tyhjillään paikka oli 1970-1980-luvuilla.

Selinin muistin mukaan kahvilatoiminta alkoi 1990-luvulla. Yksi aikaisemmista omistajista, Ilkka Auvinen, kehitti nimenomaan kahvilatoimintaa. Paikan pitkäaikaisimmat omistajat Riitta Asala ja Kaj Sundström ostivat paikan 2000-luvun alussa. He loivat varsinaisen Koivurannan kahvilan.

”Löysin paikan siten, että ensimmäisen kerran tulin tänne yritystapaamiselle yksityistilaisuuteen. Muistan, että silloin oli syksy ja tunnelma oli mahtava”, Pekka Selin muistelee.

Vanha, 100-vuotias rakennus veti puoleensa Seliniä ensinnäkin siitä syystä, ettei hänen kotiseudullaan Rovaniemellä ollut tämän ikäisiä rakennuksia ja toiseksi sen vuoksi, että hänen vanhemmillaan oli jo Rovaniemellä terassiravintola.

katettu pöytä

Jatkossa koivurantalaisilla on tarkoitus kehittää myös sisätiloja entistä perinteisimmiksi. Kuva: Koivuranta

Aukioloa myös viikonloppulauantaisin

Pekka Selin on halunnut säilyttää paikan maalaisromanttisen tunnelman. Jotkut asiakkaat ovat todenneet, että Koivurantaan tullessa tuntuu kuin tulisi jonkun kotiin. Tarkoitus olisi tulevaisuudessa kehittää myös sisätiloja perinteisimmiksi. Ruokapaikan keskellä sijaitsevaa kakluunia lämmitetään edelleen puilla.

”Kun olin yrittäjänä ensimmäistä kesää, niin oli mahtavaa kuulla kanta-asiakkaiden tarinoita. Jotkut ovat käyneet täällä jo kolmen vuosikymmenen ajan. Osa muistelikin, miten oli istuttamassa tiettyä omenapuuta tai oli ollut maalaamassa aitaa.”

Asiakkaiden tarinoita kuunnellessa Selinille tuli voimakas tunne siitä, miten tärkeä ja rakas paikka Koivurannan kahvila monille ihmisille on.

Tänä talvena Koivurannan kahvila on ensimmäistä kertaa auki myös talviaikaan perjantaisin ja lauantaisin. Talvisesongin myötä uutena erikoisuutena on Värttö Gastro & Smokeryn savustettu ruoka. Koivurannan kahvila on tällä hetkellä ainoa Pohjois-Suomessa toimiva Smokery-ruokapaikka.

”Perustimme Smokeryn kiinnostukseni pohjalta. Olen aina ollut intohimoinen grillaaja. Meillä on myös palkattu kokki, mutta minäkin savustan. Savustusprosessi kiinnostaa asiakkaita.”

kokki leikkaa lihaa

Pekka Selin on ravintolansa intohimoinen kokki, jonka nauttii erityisesti savustamisesta. Kuva: Koivuranta

Perinteisen pihapiirin tunnelma

Koivurannan kahvilan kesäkausi kestää vapusta elokuuhun. Kauden päättää Venetsialaiset. Kesäisin järjestetään myös stand up -esityksiä ja erilaisia musiikkitapahtumia ja lisäksi avoinna ovat kahvila ja ulkoterassi.

”Tulevana kesäkautena avataan uutuutena avokeittiö ja vohvelibaari. Kesäkuulle on suunnitteilla Venetsialaisten tapainen isompi kesäkauden avaustapahtuma”, Selin kertoo.

Kahvilassa on talvisin 24 asiakaspaikkaa ja kesällä sinne mahtuu 400 henkeä. Koivurannan kahvilassa järjestetään myös paljon yksityistilaisuuksia ja paikan valtteja ovat kaunis ja rauhallinen miljöö.

”Syksyllä uudistimme etupihaa. Halusimme sinnekin perinteisiä kasveja, jotta perinteinen pihapiirin tunnelma säilyisi. Pihalle on tulossa myös leikkimökki lapsille. Olenkin sanonut, että terassimme on Oulun aurinkoisin terassi. Siihen paistaa aurinko koko päivän”, ravintoloitsija iloitsee.

Koivurannan kahvila on avoinna talviaikaan perjantaisin klo 16-22 ja lauantaisin klo 12-22. Yksityistilaisuuksia järjestetään myös muina päivinä.