Hietasaaren uudessa siirtolapuutarhassa avoimet ovet – vielä on muutama mökkitontti saatavilla

Tulevana lauantaina 6. huhtikuuta pidetään Hietasaaren siirtolapuutarha-alueella kaikille kiinnostuneille avoimet ovet. Kuva: Eepu Sankilampi

Luonto & ympäristö

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Hietasaaren siirtolapuutarhan palstalaiset esittelevät lauantaina 6. huhtikuuta valmistumassa olevaa uutta, modernia puutarha-aluetta. Tapahtumassa voi tutustua yhteisölliseen siirtolapuutarhaelämään ja pääsee näkemään seitsemää eri mökkiä myös sisältäpäin.

Siirtolapuutarha sijaitsee Oulun Hietasaaressa Vaaskiventien, Kutterikujan ja Viherkujan (ent. Jähtikuja) rajaamalla alueella. Alueelle pääsee helposti niin autolla kuin polkupyörälläkin. Myös Nallikarin bussipysäkeiltä on alueelle helppo kulkea kevyenliikenteenväyliä pitkin.

”Puutarhalla on vielä muutama tontti vapaana. Jos oma siirtolapuutarhamökki siintää haaveissa, on palstalaisten lisäksi paikalla myös rakentajien edustajia, joilta voi tapahtumassa kysellä erilaisista ratkaisuista”, kertoo Hietasaaren Siirtolapuutarhayhdistyksen edustaja Berit Leinonen.

Mökkejä on noussut palstoille kesästä 2023 lähtien. Vuoden 2024 aikana yhdistys valmistelee yhteisrakennuksen rakentamista viemällä eteenpäin sen rakennuslupaprosessia.

Hietasaaren siirtolapuutarhayhdistys koostuu 28 mökkipalstasta, jotka yhdistys vuokraa jäsenilleen. Palstalaiset vastaavat itse mökkiensä rakentamisesta kaupungin laatiman rakennustapaohjeen puitteissa. Yhdistys rakennuttaa tämän lisäksi jäsenten käyttöön yhteisrakennuksen sauna- ja suihkutiloineen ja yhteisen varaston, sekä yhteiset piha-alueet, kuten grillausmahdollisuuden, leikkipaikan ja paikoitusalueen.

Mökeissä on viemäröinti ja sisään tulee vesi. Myös ulkonäkö viehättää moderniudellaan.

”Mökkien katoissa on jyrkkä kaltevuus ja sivuilla isohkot ikkunat. Pääväreinä mökeissä on käytetty maanläheisiä värejä ja tehosteväreillä on saanut leikitellä. Useissa mökeissä on kivaa tilantuntua ja sisälle voi laittaa parven”, kuvailee Leinonen.

Palstasta kaksi kolmasosaa tulee olla viljelykäytössä, mutta pihan hoidon vaativuuden voi jokainen suunnitella omien mieltymystensä ja mahdollisuuksiensa mukaiseksi. Palstat ovat kooltaan noin 300 neliötä. Palstamökkien suurin sallittu koko on 40 neliötä.

Kuin moderni kesämökki

Uusilta jäseniltä yhdistykseen liittymisen yhteydessä perittävä investointimaksu 31 100 euroa sisältää pohjatöiden ja perusinfran osalta rakennusvalmiin palstan. Palstoille on tuotu vesi, viemäri ja sähkö. Summa sisältää myös yhteisten alueiden rakennuskustannukset, jotka jaetaan palstanvuokraajien kesken.

Palstamökkien rakennuskustannuksiin vaikuttavat mökin koko, rakennusmateriaali ja lukuisat muut valinnat sekä omaan pihaan liittyvät ratkaisut. Palstamökkien rakennuskustannukset vaihtelevat noin 90 000 eurosta noin 130 000 euroon, riippuen mökin koon, rakennusmateriaalin ja muiden valintojen sekä omaan pihaan liittyvistä ratkaisuista.

Hintahaitarin yläpää havainnollistaa kustannuksia rakennusliikkeen valmiiksi toteuttaman, enimmäiskoon mukaisen hirsirakenteisen mökin tilaajalle. Edullisemminkin selviää, jos rakentamisesta löytyy omaa osaamista tai olet valmis tinkimään mökin koosta tai mukavuuksista.

Avoimet ovet Hietasaaren siirtolapuutarhassa lauantaina 6.4. klo 14-16 Vaaskiventiellä.

Lisätietoja Hietasaaren Siirtolapuutarhayhdistyksen toiminnasta tästä linkistä.