Biokaasun jakeluasemaa laajennetaan Ruskossa

Autoihin tankattava biokaasu valmistetaan Ruskossa pohjoissuomalaisissa kodeissa ja yrityksissä syntyvästä biojätteestä. Kuva: arkisto/Vesa Ranta

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Tällä hetkellä jakeluasema koostuu paineistettua kaasua käyttävien ajoneuvojen tankkauspisteestä sekä raskaalle kalustolle tarkoitetusta tankkausasemasta. 

Vuosien 2023–2024 aikana jakeluasemalle on tarkoitus rakentaa toinen paineistetun biokaasun tankkauspiste. Lisäksi raskaan kaluston tankkausasemaa voidaan laajentaa 22-paikkaiseksi.

Raskaan kaluston tankkausasemalla on nyt viisi paikkaa, jotka ovat vuokralla OuBus Oy:llä. Se liikennöi Oulun joukkoliikenteen vuoroja neljällä kaasubussilla.

Raskaalle kalustolle tarkoitettu tankkausasema Ruskossa on nyt vuokralla OuBus Oy:llä. Kaavassa on varaus aseman laajennukselle viisipaikkaisesta 22-paikkaiseksi.

Nesteytetty biokaasu tuo varmuutta

Kiertokaaren tekninen johtaja Jari Kangasniemi kertoo, että biokaasun jakeluasemalla otetaan käyttöön myös nesteytetty biokaasu (LBG) vuoden 2024 aikana.  Nesteytetty kaasu parantaa paineistetun biokaasun jakelun käyttövarmuutta merkittävästi.

”Biokaasun tiheys kasvaa nesteyttämällä lähes 600-kertaiseksi. Nesteytettyä kaasua voidaan varastoida tankkausaseman asiakkaiden käyttöön suurempia määriä kuin paineistettua biokaasua. LBG-varasto turvaa liikennebiokaasun saantia myös häiriötilanteissa”, Kangasniemi selittää. 

Nestemäinen biokaasu toimitetaan varastosäiliöön säiliöautolla tai biokaasun nesteytyslaitteistolla. Nesteytetty kaasu voidaan höyrystää paineistetuksi kaasuksi ajoneuvoihin käyttämällä korkeapainehöyrystimiä. Sitä voidaan tankata myös suoraan raskaan kaluston polttoainesäiliöihin.

Nestemäinen bio- tai maakaasu on yleistymässä erityisesti pitkää matkaa kulkevien rekkojen polttoaineena. Niissä polttoaineen kulutus on suurta, ja polttoainetta pitää saada mahtumaan säiliöön mahdollisimman paljon. 

Biokaasua teollisuudessa energiana käyttävät yritysasiakkaat hyötyvät myös nesteytetystä biokaasusta: matalapainehöyrystimillä biokaasu saadaan teollisuuteen soveltuvaksi.

Biokaasun käyttö kovassa kasvussa

Biokaasun käyttö liikennepolttoaineena lähes kaksinkertaistui vuonna 2022 edeltävään vuoteen verrattuna. Vuoden 2022 aikana biokaasua myytiin määrä, joka vastaa lähes miljoonaa litraa bensaa.

Autoihin tankattava biokaasu valmistetaan Ruskossa pohjoissuomalaisissa kodeissa ja yrityksissä syntyvästä biojätteestä. Siten jokainen lajiteltu biojätemurunen päätyy hyötykäyttöön.