THL:n Mika Salminen pohjoiselle valmiustoimikunnalle: Alueelliset toimijat ovat onnistuneet torjumaan koronaa hyvin

Koronaa on myös Pohjois-Pohjanmaalla osattu hoitaa hyvin. THL:n Mika Salminen ennustaa että pandemian loppu on jo näköpiirissä. Kuva: arkisto/Sanna Krook

Liikunta & terveys

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Johtaja Mika Salmisen tilannekatsaus herätti keskustelua lähiviikkojen ennakoitavissa olevan ja odotettavan kehityksen arvioista. Todennäköisyys sairaalakuormituksen kasvulle on vähentynyt. Johtopäätöksiä Suomen rajoituspäätösten tarpeellisuudesta voidaan johtaja Salmisen mukaan tehdä kahden viikon sisässä.

Alueilla tulee Salmisen näkemyksen mukaan noudattaa rajoituksissa jokaisen alueen omaa virustilannetta.

”Noin 52 prosenttia maailman väestöstä on saanut täyden perusrokotussarjan nyt kun kaksi vuotta on kulunut pandemian alkamisesta. EU:ssa koko väestöstä noin 70 prosenttia on rokotettu ja Suomessa 74,2 prosenttia”, kertoi Mika Salminen.

Maskisuositusta ja etätyösuositusta ovat monet maat halunneet jatkaa hyvinkin pitkään.

Loppu jo häämöttää

Rokotuskattavuus kasvaa nyt Suomessa jopa noin 800 000 annoksen viikkovauhtia. Riskiryhmillä rokotuskattavuus on jo korkea.

”Pandemian loppuminen on selvästi jo näköpiirissä”, professori Mika Salminen totesi.

Joulukuussa ilmaantunut omikron-variantti tarttuu helpommin ja virusta on runsaasti väestössä. Nykyiset rokotteet eivät suojaa omikron-tartunnalta yhtä hyvin kuin aiemmilta. Vakavaa tautimuotoa vastaan rokotteet toimivat edelleen hyvin.

Salmisen katsauksen mukaan maailmalla on jo monia maita, joissa pandemia on kääntynyt selvään laskuun, kuten UK:ssa, Espanjassa, Irlannissa ja monissa muissakin maissa. Omikron-muunnoksen epidemiapiikki ei ole näissä maissa nostanut juurikaan kuolemantapausten määrää. Virus on lievempi ja laaja rokotuskattavuus suojaa väestöä erittäin hyvin vakavalta taudilta. Myös Suomessa sairaaloiden kuormittuminen on pysynyt hallittavissa, vaikka tartuntamäärät ovat todella korkeita.

Kesään mennessä laantuu

Suomessa pääasiassa sairaalaan joutuvat he, joilla rokotusten suojaa ei ole. Kolmas rokoteannos suojaa erittäin hyvin myös ikääntynyttä väestönosaa sairaalaan joutumiselta. Usein riskiryhmistä joudutaan sairaalaan muista syistä kuin itse koronatartunnan vuoksi.

THL:n mukaan keskimäärin sairaalajaksoja voisi tulla muutamasta sadasta tuhanteen, mutta ennusteiden arviointi on vaikeaa. Yhteenvetona THL arvoi, että suuri osa väestöstä saa taudin lievänä kevään 2022 aikana. Kesään mennessä tauti laantuu. Syystalvella 2022 ilmaantuvuus voi arvion mukaan lähteä kasvuun, mutta ennuste riippuu kulloisenkin variantin ominaisuksista.

Rajoituksia purettu hallitusti

Vs. sairaanhoitopiirin johtaja Juha Korpelainen esitti alueellisessa tilannekatsauksessa, että tehohoidon kapasiteetti ei ole sairaaloissamme tällä hetkellä uhattuna. Pohjois-Pohjanmaalla rajoitusten purkaminen on aloitettu ulkotilojen osalta. Kainuussa voidaan kuntayhtymän johtaja Maire Ahopellon mukaan joutua vielä ylläpitämään rajoituksia ja jopa kiristämään tilanteen mukaan lähiviikkoina.

Valtioneuvoston linjausta odotetaan maamme koronastrategiasta 15. helmikuuta alkaen.

Valmiustoimikunnassa todettiin, että viimepäivinä on havaittu vihapuheen määrässä kasvua erityisesti sosiaalisessa mediassa. Ylijohtaja Terttu Savolaisen mukaan vihapuheen lisääntyminen haastaa myös hallinnon toimijoita.