Siilin piikki -palkinto muuttuu jatkossa Siilin sydämeksi – ansioituneelle syöpälapsitoimijalle uusi vuosittainen huomionosoitus Oulussa

Ensimmäinen Soiva Siili-duon ideoima palkinto myönnettiin erikoislääkäri Merja Möttöselle (oik.), joka sai myös Siili piikki -korun. Kuvat: Soiva Siili

Liikunta & terveys

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Siilin piikki -palkinto annettiin dosentti, lastenhematologian erikoislääkäri Merja Möttöselle hänen työstään syöpään sairastuneiden lasten, nuorten ja heidän perheidensä hyväksi. Jatkossa Siilin piikki -palkinto on niemeltään Siilin sydän.

Pohjois-Suomen syöpälapsiperheet jakoi vuoden 2024 Siilin piikki -palkinnon Merja Möttöselle. Palkinto myönnetään vuosittain Kansainvälisen lasten syövän päivänä 15. helmikuuta henkilölle, jonka toiminta on ollut merkityksellistä syöpään sairastuneille lapsille, nuorille ja heidän perheilleen Oulun yliopistollisen sairaalan hoitoalueella. Päätöksen palkinnon saajasta tekee Pohjois-Suomen syöpälapsiperheiden johtokunta.

Siilin piikki -palkinnon idea syntyi lastenmusiikkiduo Soivan Siilin ja Pohjois-Suomen syöpälapsiperheiden pitkän yhteistyön myötä. Nimi vaihtuu jatkossa tälle vuosittain myönnettävälle palkinnolle Siilin sydämeksi, koska Luontoliiton myöntämällä antipalkinnolla on sama nimi, Siilin piikki. Tämä palkinnon samannimisyys huomattiin niin myöhään, että sovittiin Luontoliiton kanssa, että nimi vaihdetaan vasta tämän vuoden palkitsemisen jälkeen.

”Soivan Siilin sydän on sykkinyt jo pitkään syöpälapsiperheyhteistyölle. OYS:n syöpälapsiosastolla olemme vierailleet säännöllisesti jo ainakin kymmenen vuoden ajan”, toteaa Kyösti Salmijärvi.

Siilin piikki -palkinnon konkreettinen, näkyvä osa, on hopeakoru, jonka on Markus Lampelan idealuonnoksen pohjalta suunnitellut ja toteuttanut oululainen kultaseppä Katja Hietala.

”Hauska yksityiskohta on, että korussa sydämen lävistävä siilin piikki on itse asiassa aika tarkkaan oikean siilin piikin kokoinen”, kertoo Soivan Siilin Markus Lampela.

Perheet haastavissa tilanteissa

Merja Möttönen on työskennellyt pitkään Oulun yliopistollisessa sairaalassa lasten syöpä- ja verisairauksia hoitavan osaston ylilääkärinä. Ylilääkärinä hän on toiminut Pohjois-Suomen erityisaseman puolustajana ja merkityksellisesti edistänyt psykososiaalisen tuen kehittämistä osaksi syöpähoitoja. Hän jäi eläkkeelle virastaan vuonna 2019.

Merja Möttönen iloitsee, että Siilin piikki -palkinto tuo esille lapsisyöpäpotilaiden asiaa ja palkinnon saaja on sivuosassa.

”On tärkeää muistuttaa lasten syövän hoidon vaativuudesta, potilaan ja perheen haastavasta tilanteesta ja syövän jälkiseuraamuksista. Potilaiden pitkäaikaisseuranta on tärkeä myös aikuisiässä. Onneksi koko ajan hoidot kehittyvät ja jälkiseuraamuksia voidaan vähentää. Psykososiaalisen tuen tarve säilyy aina”, Möttönen toteaa.

Pohjois-Suomen syöpälapsiperheet on syöpään sairastuneiden lasten, nuorten ja perheiden osasto, joka toimii Pohjois-Suomen Syöpäyhdistyksen alaisuudessa. Pohjois-Suomen syöpälapsiperheet tarjoaa vertaistuki- ja virkistystoimintaa lapsille, nuorille ja heidän perheilleen. Yhdistysaktiivit ovat tulleet toimintaan mukaan oman lapsen sairauden kautta. Toiminta on täysin vapaaehtoista.